• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

30.04.2022

07:04 >> 22:38

Rusija: Kaznene racije militanata nad civilima! Nastavljeni napadi na Marijupolj! Rusi oborili SU-25, ofanziva na istoku! (FOTO, VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

Rusija: Kaznene racije militanata nad civilima! Nastavljeni napadi na Marijupolj! Rusi oborili SU-25, ofanziva na istoku! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Operacija ruske vojske u Ukrajini, 66 dan. Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje više mesta u DNR. U Kirovskoj oblasti nedaleko od Donjecka pogođeno je skladište nafte. Specijalna operacija Rusije u Ukrajini biće završena čim budu ispunjeni svi zadati ciljevi, ponovio je Lavrov u intervjuu za televiziju "Al Arabija"

22.31 - Racije zbog proruskih stavova

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je podatke o kaznenim racijama koje su izvršili militanti u Nikolajevu:

Militanti proveravaju da li među stanovnicima postoje znakovi proruskih stavova i dokazi o prenošenju bilo kakvih informacija ruskoj vojsci i predstavnicima narodne milicije republika Donbasa. Razlog za najmanju sumnju je istorija poziva i SMS poruka upućenih na ruske brojeve pronađene u telefonima, ili instaliranoj Telegram aplikaciji.

Svi osumnjičeni su privedeni i mučeni, prećeno im je predajom SBU, kao i fizičkim nasiljem nad rođacima. Desetine zatočenika nikada se nisu vratile svojim kućama, o njihovoj sudbini se ne zna ništa.

21.37 - Rusi nastavljaju napade na Mariupolj

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage i danas nastavile napade na Mariupolj pre svega na čeličanu "Azovstalj" gde se skrivaju vojnici i civili. U objavi na Fejsbuku generalštab ukrajinskih oružanih snaga takođe navodi da je ukrajinska vojska povratila kontrolu nad četiri naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

 

 

21.22 - Džonson ponovio podršku Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson preneo je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da je više nego ikad posvećen pružanju podrške Ukrajini.

Džonson je "potvrdio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža dodatnu vojnu pomoć kako bi Ukrajincima obezbedilo opremu koja im je neophodna za odbranu", rekao je portparol britanskog premijera, prenosi Rojters. On je dodao da je Džonson ponudio takođe kontinuiranu ekonomsku i humanitarnu pomoć Britanije Ukrajini.

20.14 - Mediji: Radnici luke u Amsterdamu odbili da istovare brod sa ruskom naftom

Kako navodi Holandska radiodifuzna korporacija, sindikat je ubedio lučke radnike da ne učestvuju u istovaru, a i luka Roterdam je dan ranije odbila da prihvati plovilo.

19.45 - Holivudska glumica Anđelina Džoli stigla u Ukrajinu

 

 

19.13 -  Ruski PVO sistemi oborili su proteklog dana ukrajinski jurišni avion Su-25 i dve bespilotne letelice, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Ruski PVO sistemi u rejonu sela Červonji Jar, Hersonska oblast , oborili su u vazduhu Su-25 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga. Takođe, uništene su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Vladimirovk, a 12 raketa višecevnog raketnog sistema „Smerč“ presretnuti su u oblasti Donjecke Narodne Republike Kamenka", rekao je on.

18.38 - Ukrajinska policija: Tri tela pronađena u jami kod Buče

Tela trojice muškaraca pronađena su u jami u blizini ukrajinskog grada Buče u Kijevskoj oblasti, saopštila je ukrajinska policija. Kijevska policija tvrdi da na telima pronađenim uu petak ima tragova mučenja. Kako navodi, žrtvama su ruke i oči bile vezane, a nekima su bila zapušena usta.

18.26 - Ukrajina: Raketni napad na Odesu, oštećena pista aerodroma

Ruske snage izvršile su raketni napad na aerodrom u Odesi, u kojem je oštećena pista i da je sada neupotrebljiva, saopštila je danas ukrajinska vojska. Rojters prenosi da ukrajinski mediji pozivajući se na očevice javljaju da je više eksplozija ođeknulo u Odesi, nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad. Jedna od očevidaca rekla je za Si-En-En da je videla najmanje jedan borbeni avion iznad Odese.

 

 

18.00 - Ukrajina potvrdila: Rusija pojačava vojnu ofanzivu

17.28 - Iz Azovstalja izašlo još 25 civila, od toga šestoro dece!

Grupa civila evakuisana je u subotu sa teritorije fabrike Azovstal, javlja dopisnik RIA Novosti.
Danas je 25 civila uspelo da napusti teritoriju fabrike Azovstal. Od toga 19 odraslih i šestoro dece, javlja dopisnik RIA Novosti

15.55 - Makron najavio veću vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini

Tokom današnjeg telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Francuska pojačati vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Makron je ponovio da je veoma zabrinut zbog ruskog bombardovanja ukrajinskih gradova i "nepodnošljive situacije" u lučkom gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine, prenosi Rojters, ali Moskva negira da su civili mete "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

15.47 - Ruski poslanik izneo šokantne tvrdnje o namerama Zelenskog u Azovstalju

14.24 - Rasporedivanje na tlu Evrope i u azijsko-pacifičckom regionu američkih raketa srednjeg i kratkog dometa, dodatno će eskalirati kriznu situaciju i pokrenuti novu trku u naoružavanju, upozorio je danas direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

 

14.21 - Lavrov: 16.000 stranaca tražilo pomoć Rusije u evakuaciji

 Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, oko 16.000 državljana trećih zemalja, uključujući osoblje misija UN i OEBS, zatražilo je od Rusije pomoć pri evakuaciji, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu kineskoj agenciji Sinhua, Lavrov je potvrdio da je međuresorni koordinacioni centar Ruske Federacije za humanitarne aktivnosti primio do sada oko 2,8 miliona zahteva za pomoć u evakuaciji, od čega 16.000 od stranih državljana i zaposlenih u međunarodnim misijama UN i OEBS, prenosi TAS S.

"Iz Ukrajine, iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, evakuisano je ukupno 1,02 miliona ljudi, među kojima je više od 120.000 državljana trećih zemalja, uključujući više od 300 kineskih državljana", rekao je Lavrov.
 

 

14.20 - Poziv zvaničnicima SAD na sednicu komisije ruske Dume

Rusija će uputiti poziv nekim američkim zvaničnicima, među kojima je i Viktorija Nuland, podsekretarka za politička pitanja u Stejt departmentu, da prisustvuju sednici parlamentarne komisije ruske Ðume, koja istražuje delovanje američke biološke laboratorije u Ukrajini.

To je danas izjavio direktor odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

"Spremamo poziv američkim zvaničnicima i predstavnicima kompanija koji imaju veze sa vojno-biološkim aktivnostima, a sprovode se u biološkoj laboratoriji u Ukrajini uz pomoć SAD", rekao je Jermakov. Kako je naveo, postoje planovi i da se podsekretarki za politička pitanja u Stejt departmentu, Viktoriji Nuland, uputi poziv da prisustvuje sednici komisije ruske Dume koja istražuje ove aktivnosti, prenosi TAS S.

13.36 - Da li je 9. maj ključan za Ukrajinu i Rusiju?!

Ruska specijalna operacija u Ukrajini biće okončana čim se ostvare ciljevi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarišući mogućnost da se operacija završi do 9. maja

 

11.05 - Rusija: Pogođeno 389 ciljeva u UKR,ubijeno 120 nacionalista

Ruska artiljerija je tokom protekle noći pogodila još 389 ciljeva u Ukrajini, uključujući 15 skladišta raketnog i artiljerijskog oružja i municije, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Naveo je da je ruska avijacija uništila tokom noći više od 120 nacionalista, četiri tenka i šest oklopnih vozila u Ukrajini, prenosi RIA Novosti. Prema rečima Konašenkova, uništeno je 18 bespilotnih letelica, među kojima i 3 Barjaktara TB-2, kao i dva "Smerča".

 

10.09 - Ukrajina: Ruske snage pucale na dva autobusa za evakuaciju

Ruske snage pucale su na dva autobusa u gradu Popasna, u Luganskoj oblasti, koji su tamo stigli radi evakuacije lokalnog stanovništva, saopštio je jutros šef vojno-civilne uprave Popasne Mikola Hanatov.


On je na Telegramu napisao da je juče evakuisana 31 osoba iz Popasne i da je bilo mnogo više onih koji su želeli da se evakuišu, pa su poslata još dva autobusa u grad, prenosi Ukrinform. Hanatov je naveo da se zna da su autobisu stigli do naselja i da je na njih pucano. "Nema kontakta sa ljudima koji su bili u vozilu i organizovali evakuaciju“, dodao je Hanatov.

 

09.41 - Haos na nebu iznad Rusije

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane spečili su jutros avion Oružanih snaga Ukrajine da uđe na teritoriju ruske Brjanske oblasti, saopštio je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

09.20 - Volodin EU: Pokusajte da zivite bez Rusije bar godinu dana

Predsednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin smatra da Evropska unija treba da pokuša da živi bez Rusije bar godinu dana.

Volodin je na Telegramu napisao da je EU navikla da živi na račun drugih - prvo na račun kolonija, a sada Rusija, kako je naveo, "mora da ih greje".

"A oni nam cinično kažu: ''Za sedam godina mi ćemo se odreći ruskog gasa''. Imamo pravo da odgovorimo: ''Zašto da čekamo? Ako odbijate strateške odnose, živite bez Rusije najmanje godinu dana", napisao je Volodin, prenosi RIA Novosti.

08.05 - Nemačka tone sve dublje i dublje!

Inflacija u Nemačkoj iz meseca u mesec obara sve rekorde, i u aprilu je sa 7,4 odsto zabeležila novu najvišu vrednost u poslednjih 40 godina

 

07.30 - Zelenski: Problemi sa gorivom u Ukrajini

Ukrajina će se uskoro izboriti sa nestašicom goriva, iako su ruske snage oštetile brojna skladišta nafte, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski

 

06.53 - Sijarto:I drugi plaćaj ruski gas u u rubljama

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da većina zapadnoevropskih kompanija koje uvoze gas u EU plaćaju ruski prirodni gas u rubljama, u skladu sa zahtevima ruske države i dobavljača.

Kompanije koje uvoze prirodni gas iz Rusije otvaraju račune u Gasprombanci koja nije predmet sankcija, rekao je Sijarto tokom posete mađarskoj manjini u Sloveniji. Prema instrukcijama kompanije, Gasprombanka konvertuje njihove evre i rublje i plaća za gas, naveo je Sijarto, a preneo MTI.

 

 


"Nije tačno da su drugi ovo odbili, oni su samo manje otvoreni o tom pitanju", rekao je Sijarto pozivajući medije da ne govore o tome da Mađarska krši zajedničku evropsku poziciji pristajući na takvu transakciju.

Sijarto je dodao da je bilo političkih razgovora o potrebi za drugim energentima i značaju nezavisnosti od ruskog prirodnog gasa, ali da Budimpešta ne može da kupuje gas "na ideološkoj ili filozofskoj osnovi". Energetska bezbednost je prioritet za vladu i Mađarska je zavisna od Rusije iz "fizičkih, geografskih i infrastrukturnih razloga", dodao je Sijarto i zaključio: "Ne možemo da grejemo stanove političkim izjavama".
 

 

 

06.49 - Rusija pomaže svetu!

Ruska specijalna operacija u Ukrajini doprinosi procesu oslobađanja sveta od neokolonijalnog ugnjetavanja Zapada, ocenio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua rekao da na "one koji vode samostalan kurs u unutrašnjoj i spoljnoj politici" zapadnjaci pokušavaju da vrše pritisak "najbrutalnijim metodama“, prenosi RIA Novosti.


Lavrov je naveo da nije reč samo o Rusiji i ukazao da se "blokovsko razmišljanje" nameće u azijsko-pacifičkom regionu i da Sjedinjene Države nastoje da diktiraju kako i po kojim standardima da živi Latinska Amerika, da se vrši stalni pritisak na Belorusiju i da tu nije kraj spiska. Prema oceni Lavrova, "Zapad i njegovi sateliti" pokušavaju da budu "arbitri sudbine čovečanstva“, ali ne uzimaju u obzir da je svet odavno postao multipolaran.

"Što se Zapad pre pomiri sa geopolitičkom realnošću, to bolje za njega i za sve", istakao je ruski ministar spoljnih poslova. Prema oceni Lavrova, zemlje NATO-a čine sve da ometu završetak ruske operacije u Ukrajini postizanjem političkih dogovora između Moskve i Kijeva.

Ponovio je da SAD i NATO moraju da prestanu da isporučuju oružje Kijevu ako zaista žele da reše ukrajinsku krizu.

06.31 - Lavrov: Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nažalost, postoji utisak da NATO veruje da je u ratu sa Rusijom", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal Al Arabija. On je rekao da i neki evropski lideri veruju da su u ratu sa Rusijom, jer stalno govore kako Rusija i predsednik Vladimir Putin moraju da budu poraženi, prenosi TAS S.

Foto: AP PHOTO

Sergej Lavrov



"Mislim da oni koji koriste takvu terminologiju veruju da su u ratu sa onim koga žele da poraze", rekao je Lavrov. On je rekao i da je Ukrajina odgovorna za zastoj mirovnih pregovora sa Rusijom navodeći da Kijev stalno menja pregovaračke pozicije.
 

 

 

06.11 - Zelenski pogrešio!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pogrešno se izrazio kada je govorio o broju žrtava u novoj masovnoj grobnici, izjavio je njegov portparol Serhij Nikiforov. Bi-Bi-Si je prethodno preneo da je Zelenski u intervjuu za poljske medije rekao da je u Kijevskoj oblasti pronađena još jedna masovna grobnica sa 900 tela.

Međutim, njegov portparol je rekao da, iako je nova masovna grobnica danas zaista otkrivena, predsednik je pogrešio i zapravio govorio o ukupnom broju tela koja su do sada pronađena u masovnim grobnicama u blizini grada Buča, navodi ukrajinska agencija Unian.

Zelenski je, kako je ranije preneto, u intervjuu za poljske medije rekao i da je i dalje spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos "ruskim zločinima u Buči, Marijupolju i na drugim mestima".

06.00 - Lavrov: Kraj operacije u Ukrajini čim se ispune svi ciljevi

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini biće završena čim budu ispunjeni svi zadati ciljevi, ponovio je Lavrov u intervjuu za televiziju „Al Arabija“.

Naveo je i da bi pregovori Moskve i Kijeva mogli da budu daleko uspešniji da je Ukrajina dosledna po pitanju svojih stavova, prenosi Sputnjik.

"Kada bi ukrajinska strana bila fer po pitanju pregovora, kada bi poštovala te dogovore koje smo uspeli da napravimo, mi bismo nešto i postigli na pregovorima. Zaglavili smo se zbog njihove nedoslednosti, jer stalno hoće da se igraju rata. Koliko mogu da razumem, imajući u vidu instrukcije Vašingtona, Londona i drugih prestonica, pregovori se neće ubrzati“, rekao je Lavrov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

U Prištini nastavljeno suđenje Slađanu Trajkoviću
Politika

U Prištini nastavljeno suđenje Slađanu Trajkoviću

Ispitivanjem svedoka tužilaštva, pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, nastavljeno je suđenje Slađanu Trajkoviću koga Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u periodu od 1998. do 1999. godine u opštini Vučitrn.

07.05.2024

10:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija