• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Juronjuz

18.05.2022

07:33

PUTIN PRED HITNOM ODLUKOM, MOSKVA MORA DA KRENE NA SVE ILI NIŠTA! Ovo je pet scenarija za okončanje tromesečnog rata u Ukrajini...

Ap/Fotoilustracija

Vesti

PUTIN PRED HITNOM ODLUKOM, MOSKVA MORA DA KRENE NA SVE ILI NIŠTA! Ovo je pet scenarija za okončanje tromesečnog rata u Ukrajini...

Podeli vest

Planiranje rata i predviđanje kako će se tako veliki događaji završiti nije lak posao. Ipak, kako je sukob u Ukrajini već ušao u treći mesec, neki potencijalni scenariji ishoda borbi u Ukrajini počinju da se pojavljuju

Rusija je tražila brzu i odlučnu pobedu u Ukrajini očekujući da će moći da zada konačni udarac ukrajinskom rukovodstvu. To se nije desilo. Moskva je praktično skakala u nepoznato od trenutka kad je ruska vojska upala u ćorsokak na putu za Кijev. U vreme kad su se ruske trupe povukle, početkom aprila, prvobitni koncept "ruske pobede", koji je verovatno uključivao stvaranje novog marionetskog režima u Кijevu i zauzimanje velikih delova Ukrajine, jednostavno je nestao. Ovo će sigurno uticati na putanju rata.

Rusija je 24. februara imala snage od oko 190.000 vojnika koje je koristila za izvođenje sveobuhvatne ofanzive na skoro celu Ukrajinu. Sredinom aprila, kad je pokrenula "novu fazu" svog rata, fokusiranu na istočnu i južnu Ukrajinu, ove ruske snage su već bile iscrpljene i značajno smanjene.

Rusija je brzo restrukturisala snage povučene iz severne Ukrajine spajajući jedinice kako bi nastavile sa "specijalnom operacijom". Ruska vojska takođe nastoji da regrutuje vojnike na osnovu kratkoročnih ugovora.

Ali ovo neće zaustaviti prolivanje krvi. Šta god ova "nova faza“ bude postigla do kraja sledećeg meseca, to će biti, navodi "Juronjuz", bez priliva novih snaga dok će početni zamah u ofanzivi biti istrošen.

Ruski predsednik Vladimir Putin će iz tog razloga vrlo brzo biti suočen sa izborom: ili će odustati od prvobitnog cilja i ući u ružan i dug rat iscrpljivanja ili će duplirati ofanzivu preuzimajući više rizika da spase svoj rat. Ovaj predstojeći izbor će značajno uticati na različite scenarije za kraj sukoba.

Foto: Reuters

Putin duplira i pobeđuje

Rusija se suočava sa jasnim problemom sa potencijalno rizičnim rešenjem. Moskva sprovodi "specijalnu operaciju", a ne rat i to ima veoma konkretnu implikaciju - Moskva bi jedino u zvaničnom ratu mogla da mobiliše regrute i rezerviste. U okviru "specijalne operacije" je ograničena na aktivnu službu i vojnike po ugovoru.

Međutim, na suprotnoj strani, Ukrajina je u punom ratnom stanju i mobiliše aktivne vojnike, rezerviste i teritorijalne jedinice. Кijev se ne suočava sa nedostatkom muškaraca i žena spremnih da se bore za odbranu zemlje. Ukrajinski parlament je nedavno usvojio zakon po kojem će jedinice teritorijalne odbrane, sastavljene od lokalnih branilaca, moći da budu raspoređene za veće kontraofanzive.

Da bi se tome suprotstavio Putin ima jednu očiglednu opciju - formalnu objavu rata. Proteklih dana su ukrajinski i zapadni zvaničnici aludirali na tu mogućnost. Spekulisalo se čak da će Putin da objavi rat 9. maja tokom parade za Dan pobede.

Iako se to nije desilo i daje postoji mogućnost da će to uraditi u bliskoj budućnosti. Takva objava bi mu pomogla da zaustavi gubitke i pošalje dodatna pojačanja. Tada bi Moskva mogla da poveća svoje ciljeve i ponovo pogleda dalje od istočne Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP

Putin duplira i pregovara

Osim prednosti na bojnom polju, pojačavanje snaga bi Putinu mogao da bude jedini način da stekne dovoljno uticaja da u budućim pregovorima izdejstvuje dobre uslove za Rusiju i da Кrim i Donbas odnosno veći deo južne Ukrajine ostanu pod ruskom kontrolom, a da Ukrajina ostane "neutralna". Najava pune mobilizacije mogla bi da pomogne Moskvi da ubuduće postavlja uslove za pregovaračkim stolom.

Ovo takođe može da objasni zašto je Rusija odlučila da uzburka tenzije u obližnjoj Moldaviji stvarajući privid moguće vojne intervencije. Stalna pretnja "nuklearnim ratom" takođe služi kao način da se poboljša pregovaračka moć Rusije. U ovom scenariju, Putin zvuči kao da je voljan da ide do kraja, samo da bi naterao Кijev i njegove saveznike da se nagode. Međutim, neki analitičari i vlade su mislili da Putin upravo to radi pre nego što je zaista izvršio invaziju 24. februara, ali se pokazalo da nisu u pravu.

Foto: Tanjug/AP

Putin duplira i gubi

Postoji razlog zašto Putin nije krenuo u rat punih razmera osim činjenice da je očigledno pogrešno procenio sa kolikim otporom će se suočiti njegova vojska. Pozivanje na punu mobilizaciju eksponencijalno podiže njegovu izloženost kod kuće.

Ako Putin odabere rat punih razmera, više neće imati luksuz odustanka od velikih ciljeva, posebno kad sukob postaje još skuplji. Ograničavanje operacije na Donbas nakon proglašenja sveobuhvatne mobilizacije će Rusima izgledati kao suviše mali "uspeh" posebno ako se cena za to meri u desetinama hiljada mrtvih ruskih vojnika.

Da stvar bude gora, šanse da bi puna mobilizacija preokrenula tok rata zapravo nisu tako velike. Prvo, mobilizacija u punom obimu se ne dešava preko noći. Rusiji će možda trebati nedelje, ako ne i meseci da pojača trupe do nivoa potrebnog za pun rat. Drugo, ruski rezervisti nisu baš spremni za ono što ih čeka u Ukrajini. Teško je zamisliti da bi odjednom uspeli tamo gde su zakazale profesionalne snage.

Foto: AP/Photo

Rusija pretvara rat u zamrznuti sukob

Postoji "razboritija" opcija za Putina, koja je verovatnija od "dupliranja" s obzirom na rizike koje ono uključuje. Kako piše "Juronjuz", početni neuspeh možda je doveo do izvesnog preispitivanja na ruskoj strani.

Umesto da eskalira svoj kopneni rat, Rusija bi mogla da pokuša da jednostavno "zaključa" teritoriju koju je već obezbedila. Ukrajina ratuje na sopstvenoj teritoriji, što je vojno prednost. Ali to takođe znači da njena ekonomija trpi daleko veću štetu od ruske, uprkos teškim sankcijama Zapada protiv Moskve. Svetska banka je nedavno predvidela da će se ukrajinska ekonomija smanjiti za 45 odsto. Nasuprot tome, većina procena sugeriše da će se ruska ekonomija smanjiti za 15 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija