• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

30.05.2022

07:00

(VIDEO) AMERI, EVO PA SE NAGLEDAJTE! IRAN POKAZAO PODZEMNU BAZU DRONOVA, LOKACIJA JE, NARAVNO, TAJNA! Pentagon o ovome priča godinama, sada...

Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) AMERI, EVO PA SE NAGLEDAJTE! IRAN POKAZAO PODZEMNU BAZU DRONOVA, LOKACIJA JE, NARAVNO, TAJNA! Pentagon o ovome priča godinama, sada...

Podeli vest

Iranski državni mediji omogućili su svojim gledaocima redak pogled na jednu od podzemnih vojnih baza dronova u zemlji, sa fotografijama koje prikazuju redove borbenih bespilotnih letelica parkiranih unutar objekta

Navodi se da su fotografije napravljene u planinskom lancu Zagros, koji se proteže od obale Iranskog zaliva pa sve do granice sa Irakom i Turskom na severozapadu. Nisu otkriveni nikakvi dalji detalji u vezi sa lokacijom baze, a dopisnik je objasnio da mu je trebalo 45 minuta da stigne do baze helikopterom iz grada Kermanšaha u zapadnom Iranu. Sve vreme putovanja, koje je bilo u četvrtak, novinaru su bile vezane oči, a tek po dolasku mu je bilo dozvoljeno da vidi okolinu.

Na fotografijama su prikazani redovi borbenih dronova sa raketama, parkirani u tunelu dugom nekoliko stotina metara, navodi se u izveštaju. Neke od vojnih bespilotnih letelica su očigledno naoružane projektilima "Kaem-9", iranskom kopijom raketa vazduh-zemlja "Helfajer" američke proizvodnje. Za jedan model koji je predstavljen u izveštaju, "Kaman-22", kaže se da je u stanju da pređe razdaljinu od najmanje 2.000 kilometara.

Na snimku koji je emitovan na državnoj televiziji takođe se vidi kako načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga general Mohamed Bageri i komandant vojske Abdolrahim Musavi pregledaju podzemnu bazu.

U tekstu, Musavi je naveo da nema sumnje da su dronovi oružanih snaga Islamske Republike Iran najmoćniji u regionu. On je dodao da je „sposobnost Teherana da nadogradi dronove nezaustavljiva".

Vojni zvaničnik je takođe otkrio da je tajni objekat „nekoliko stotina metara pod zemljom".

Prema izveštaju, „više od 100 borbenih, izviđačkih i jurišnih dronova koji pripadaju vojsci čuva se za operacije u ovoj bazi". General Bageri je opisao flotu bespilotnih letelica kao „stratešku".
 
Bageri je, međutim, istakao da nema vremena za zadovoljstvo, rekavši da iranske oružane snage „nikada ne potcenjuju pretnje, nikada ne pretpostavljamo da neprijatelj spava, i da smo stalno na oprezu".
 
Iran je prvi put pokrenuo svoj program vojnih dronova 1980-ih, tokom rata sa Irakom.
 
SAD, Izrael i Saudijska Arabija optužuju Teheran da svojim regionalnim saveznicima daje borbene bespilotne letelice, a kao navodne primaoce navode libanski pokret "Hezbolah", sirijsku vladu i jemenske pobunjenike Hutije.

 
Vašington tvrdi da iranske bespilotne letelice stoje iza napada na saudijsku rafineriju nafte u septembru 2019. i napada na komercijalno plovilo u julu 2021. kod obala Omana u kojem su poginula dva člana posade.
 
Iran oštro negira bilo kakvu umešanost.
 
U oktobru 2021. Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije iranskom programu bespilotnih letelica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Sve sto Ameri znaju je uvodjenje sankcija. Na taj nacin racunaju na propast drzava koje ih interesuju samo im je sad Putin stao na crtu. Putin ce im doci glave na ovaj ili onaj nacin. Nije trebalo dirati ruskog medveda.

Fikus

pre 1 godinu

"Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije iranskom programu bespilotnih letelica" Bagra imperijalistička, niko ne sme da ima oružje i da razvija svoje odbrambene sposobnosti osim Amerike i NATO saveznika, u protivnom odmah slede sankcije, ucene, pretnje, propagandni rat i optužbe za sve i svašta ... Pitam se do kad će više ostatak čovečanstva da to gleda i ćutke podnosi?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija