• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

02.12.2025

18:20

Najlepša domaća posna pica: Bolja i od mrsne - ješćete je bez griže savesti

Shutterstock

Recepti

Najlepša domaća posna pica: Bolja i od mrsne - ješćete je bez griže savesti

Podeli vest

Posna pica je brza, ukusna i idealna za dane posta. Lako se priprema, a ukusom bez problema parira klasičnoj verziji.

Počeo je božićni post, pa svi tragaju za jelima koja se brzo spremaju, jednostavna su i mogu lako da se prilagode.

Ako ste mislili da tokom posta morate da zaboravite na picu, ovaj recept će vas ubediti u suprotno. Testo je mekano, ivice prijatno hrskave, a paradajz sos i biljni kačkavalj daju joj pun ukus zbog kojeg ni oni koji ne poste neće primetiti razliku.

Ovaj recept je odličan izbor za porodične večere, druženja, ili kada želite nešto toplo, mirisno i ukusno, a ipak posno. Testo je jednostavno za pripremu, uvek lepo naraste i može da se napravi unapred.

Sastojci:

Testo:

  • 7 g suvog kvasca
  • 120 ml tople vode
  • 170 g mekog brašna (tip 400)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja (izostaviti ako postite na vodi)

Za preliv:

  • 240 ml paradajz ili pica sosa
  • 250 g posnog biljnog sira
  • 1 kašičica italijanskih začina
  • opciono: iseckan crveni luk, paprika, masline, kukuruz

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Pomešajte kvasac sa mlakom vodom i ostavite par minuta da zapeni. To znači da je kvasac proradio.

U većoj posudi sjedinite brašno i so. Napravite udubljenje, sipajte rastvoreni kvasac i ulje (ako ga koristite). Zamesite meko i glatko testo, oko 5 minuta.

Stavite testo u blago nauljenu činiju, prekrijte folijom i ostavite oko pola sata na toplom mestu, dok lepo ne naraste.

Kada testo naraste, izvadite ga na površinu posutu brašnom i samo ga ukratko premesite. Ako želite dve manje pice, podelite ga na dva dela, jedan komad možete sačuvati u frižideru i ispeći kasnije.

Ugrejte rernu na 200 stepeni. Testo formirajte u krug veličine otprilike 30 cm, pa ga prebacite na pleh posut grizom, kukuruznim ili običnim brašnom. Ubacite da se peče oko 5 minuta, samo da blago očvrsne.

Polupečenu koru izvadite iz rerne, premažite sosom od paradajza ili picom sosom, pospite biljnim sirom, začinima i povrćem po izboru. Vratite je u rernu na još 10–12 minuta, dok ivice lepo ne porumene, a posni sir se ne istopi.

Dodatni savet

Ako želite da vaša posna pica bude još aromatičnija i bogatija ukusom, možete pre pečenja lagano premazati koru maslinovim uljem i dodati prstohvat omiljenih suvih začina, na primer origana ili bosiljka. Na taj način kora će biti mirisnija i prijatno hrskava.



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40