• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.05.2022

17:30

(VIDEO) SRBI, MORE U GRČKOJ JE OPASNO, VREBA VAS CRVENA MEDUZA! Atina upozorila turiste, u Egejsko i Jonsko more samo u odelu za plivanje...

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) SRBI, MORE U GRČKOJ JE OPASNO, VREBA VAS CRVENA MEDUZA! Atina upozorila turiste, u Egejsko i Jonsko more samo u odelu za plivanje...

Podeli vest

Masovna pojava ljubičastih meduza koja je zabeležena još u oktobru 2020. godine u morima koje okružuju Grčku prema rečima morskih biologa ne jenjava

Ljubičasta meduza (Pelagia noctiluca) se smatra jednom od najopasnijih vrsta meduza u Sredozemlju. Dodir s njenim pipcima je bolan i opasan zbog neurotoksina koji ima, pišu atinski mediji.

Ove godine su ljubičaste meduze primećene u raznim oblastima Egejskog i Jonskog mora, međutim zbog njihovog životnog ciklusa, znatno ih je više tokom leta, a računa se da ih već sad ima na milione. Ljubičasta meduza ima prečnik od 10 centimetara, ali dužina pipaka može dostići i 10 metara.

Kad je vreme za bolnicu?

Dodir s pipcima te meduze izaziva intenzivno crvenilo kože i osećaj jakog pečenja, a ponekad i teška dermonekrotična, kardio i neurotoksična dejstva, posebno opasna kod osetljivih osoba.

Simptomi posle kontakta s meduzom mogu biti i mučnina, pad krvnog pritiska, tahikardija, glavobolja, povraćanje, dijareja, bronhospazam, otežano disanje.

Hitan transport u bolnicu obavezan je u slučaju jakih simptoma koji se retko pojavljuju, kao što su - hipotenzija, promuklost, šištanje u plućima, masivan osip na koži, poremećaji komunikacije i svesti, povraćanje, prenosi „Nacionalna geografija".

Preporučljivo je da kupači, za slučaj da ih meduza ožari, nose sa sobom na plažu neki antihistaminski krem ili neku kortizonsku mast koja se može kupiti u svakoj apoteci.

Smernice

Upravnik Grčke opservatorije za biodiverzitet i biolog Hristos Taklis, rekao je da se uz obalu meduze nalaze na površini vode ili na maloj dubini od metar ili dva. A da se mnogo veći broj njih može naći na udaljenosti od oko 100 metara od obale.

Taklis je istakao da ne postoji siguran i pouzdan način zaštite od meduza, stoga je najsigurnije raspitati se da li ih ima u oblasti gde se ljudi kupaju i izbegava ulazak u vodu ukoliko ih ima.

Ukoliko ne postoji mogućnost određivanja da li će do bliskog kontakta sa ljubičastom meduzom doći, ovaj biolog predlaže kupačima da prilikom ulaska u more nose odelo za plivanje od likre ili neoprena. Ovakva odela prekrivaju i štite veći deo tela, dok uz pomoć maski za ronjenje može da se vidi površina ispod vode. Još jedan od saveta je i da se prati smer vetra koji može da nanese meduze ka obali.

Kupačima se preporučuje da ne hvataju meduze i da ih ne iznose na obalu jer se tom prilikom mogu ožariti, ili ih neko drugi može nagaziti i na taj način se može opeći.

https://www.youtube.com/shorts/FgbgCjxiWLg

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija