• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

01.06.2022

21:32

SRBIJA JE ZA SADA "NA KONJU", ALI EVROPA JE NADRLJALA! ČEKA JE NAJGORA ENERGETSKA KRIZA U ISTORIJI! Nestašice goriva i ograničenja potrošnje gasa... NI TO NIJE SVE!

Reuters

Vesti

SRBIJA JE ZA SADA "NA KONJU", ALI EVROPA JE NADRLJALA! ČEKA JE NAJGORA ENERGETSKA KRIZA U ISTORIJI! Nestašice goriva i ograničenja potrošnje gasa... NI TO NIJE SVE!

Podeli vest

Trenutna energetska kriza mogla bi biti jedna od najgorih i najdužih u istoriji, a naročito bi Evropa mogla da bude teško pogođena, smatra šef Međunarodne energetske agencije, Fatih Birol

Birol jem u intervjuu za nemački časopis Špigl, rekao da će posledice dešavanja u Ukrajini verovatno učiniti aktuelnu energetsku krizu gorom od krize iz 1970-ih godina prošlog veka.

- Tada se sve ticalo samo nafte. Sada istovremeno imamo naftnu krizu, gasnu krizu i krizu električne eneregije, naglasio je on, dodajući da je Rusija pre aktuelnih događaja u Ukrajini bila „kamen temeljac globalnog energetskog sistema, najveći svetski izvoznik nafte , najveći svetski izvoznik gasa i vodeći snabdevač ugljem", prenosi Raša tudej.

U okviru sankcija prema Rusiji zbog akcije u Ukrajini, EU je uvela ograničenja na uvoz ruskih fosilnih goriva i najavila postepeno potpuno ukidanje tog uvoza.

Birol je upozorio da se evropske zemlje koje više zavise od ruskog gasa, uključujući i Nemačku, suočavaju sa „teškom zimom" jer će „možda morati da racionišu potrošnju gasa".

Komentari šefa IEA dolaze u trenutku kada je ruski državni gasni holding Gasprom prekinuo isporuke nekim energetskim kompanijama u Nemačkoj, Danskoj, Holandiji i drugim zemljama, pošto nisu prihvatile plaćanje u rubljama prema novoj šemi koju zahteva Moskva.

Da bi ublažila energetske rizike, Evropa bi, po Biorilu, trebalo da obezbedi nabavke što većih količina gasa, na primer, gasovodom iz Norveške ili Azerbejdžana, kao pošiljke tečnog prirodnog gasa (TPG).

Dodaje da bi elektrane na ugalj takođe mogle delimično da zamene gasne elektrane.

Podsetimo, Predsednik Srbije je sa šefom ruske države Vladimirom Putinom dogovorio povoljan aranžman za uvoz gasa iz Rusije, kao i da će za Srbiju ostati cena koja se zasniva na stopostotnoj naftnoj formuli.

Foto: fotomontaža

Srbija za sada ne treba da brine, biće dovoljno energije

Skladišta robnih rezervi u Beogradu su puna, država je obezbedila dovoljne količine osnovnih životnih namirnica. Naredni meseci biće iskorišćeni da se dodatno obezbede i osiguraju još količine energenata i hrane, pred jesen i zimu, koji neće biti laki.

- Imajući vidu činjenicu da nas po pitanju hrane i energenata, čeka teška jesen i zima, važno je da pokažemo istinski domaćinski odnos i brigu za građane, da znaju da mogu da se oslone na svoju državu, koja gleda unapred šta može da se desi, a da budemo osugurani i bezbedni, uz očuvanje javnih finasija, ne ugrožavajući stopu javnog duga - rekao je.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

e zabole me bas k za evropu,tako sam potresen da mi piste j...

Marija

pre 1 godinu

Sami su krivi, Ursula for den Lajen je pre neku dan izjavila da ovu krizu sa Putinom treba da iskoriste za izbacivanje iz upotrebe fosilnih goriva i prelazak na zelenu energiju. Sve je to deo zelene agende i velikog reseta. Na WEFu se govorilo da će reforme biti bolne, ali da političari treba da istraju na sprovođenju agendi. Narod Evrope će platiti veliku cenu zbog političke ideoligije onih koji predvode EU. Srbija treba da se drži što dalje od njih i ovoga što sprovode.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17