• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

02.06.2022

22:30

(VIDEO) RUSI KRENULI NA ODESU, SVE LETI U VAZDUH, STRATEŠKI MOST NA UDARU?! Kijev dobio brutalne PVO i antitenkovske sisteme! MIR NIJE BLIZU!

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

(VIDEO) RUSI KRENULI NA ODESU, SVE LETI U VAZDUH, STRATEŠKI MOST NA UDARU?! Kijev dobio brutalne PVO i antitenkovske sisteme! MIR NIJE BLIZU!

Podeli vest

Odesa je verovatno jedan od narednih strateških ciljeva ruskih kopnenih i pomorskih snaga. Istovremeno, snage DNR za nekoliko dana očekuju da opkole grupu ukrajinskih vojnika u oblasti Lisičanska i Severodonjeckal. Kijev se nada da bi protivbrodske rakete i protivtenkovsko naoružanje mogli da preokrenu tok rata

Na internetu se pojavio snimak raketnog napada na strateški most u blizini Odese, koji je deo rute NATO-a za snabdevanje Ukrajine oružjem. Lokalni izvori objavljuju snimak trenutka jednog od napada na most u Zatoki, preko kojeg se sa Zapada u Ukrajinu dopremaju oružje i gorivo.

Odesa je verovatno jedan od narednih strateških ciljeva ruskih kopnenih i pomorskih snaga i jedina najveća luka koja je ostala pored Nikolajeva pod kontrolom Kijeva.

Ukoliko ruska vojska izvrši prodor i zauzme Nikolajev iz pravca Hersonske oblasti, to će praktično značiti da su joj otvorena vrata za prodor ka Odesi kopnenim putem iz čak dva pravca sa istoka, odakle mogu stići velike trupe sa Krima i sa severa, odnosno severozapada iz pravca Pridnjestrovlja u Moldaviji, gde su stacionirane ruske trupe, koje se takođe mogu uključiti u sukob ukoliko Moskva napravi takav dogovor sa Tiraspoljem.

Svakako, Odesa bi mogla biti i laka meta s Crnog mora, odakle se mogu izvršiti snažni vazdušni i raketni udari na grad, posle čega bi usledila vazdušno-pomorska operacija desanta.

 

 

Ukoliko ruske snage osvoje Odesu, Rusija će praktično kontrolisati celu obalu Ukrajine i odseći joj potpuno izlaz na Crno more, a poznato je da Kijev više nema kontrolu nad obalom Azovskog mora.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke

Ukrajinska vojska je probala više puta da se probije ali bezuspešno. Snage Donjecke Narodne Republike za nekoliko dana očekuju da opkole grupu ukrajinskih vojnika u oblasti Lisičanska i Severodonjecka, izjavio je zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Ostalo je nekoliko dana da se potpuno zatvori kotao povezan sa Lisičanskom i Severodonjeckom nakon čega će naše trupe izaći u rejon Artjomovska... Mi ne ubrzavamo proces, samo ih zadržavamo i polako uništavamo one jedinice koji se nalaze ovde - rekao je Basurin za televiziju "Rusija 1".

On je napomenuo da je poslednjih dana bilo pokušaja ukrajinske vojske da se probije u oblasti Novomihajlovke i Avdejevke, ali su svi odbijeni, a ukrajinska vojska pretrpela je "kolosalne gubitke".

Ruski tenkovi i brodovi postaće laka meta

Švedska će isporučiti Ukrajini protivbrodske rakete i protivtenkovsko naoružanje, kao i finansijsku pomoć, izjavila je ministar spoljnih poslova te zemlje An Linde.

- Švedska će poslati Ukrajini protvbrodske rakete, protivtenkovsko naoružanje i puške kalibra 12,7 milimetara, kao i municiju. To je četvrti paket pomoći koji obuhvata i finansijsku pomoć Oružanim snagama Ukrajine. Ukupan iznos pomoći je preko 95 miliona evra - navela je Linde na Tviteru.

U aprilu je švedski parlament odobrio Ukrajini isporuku 5.000 protivtenkovskih bacača granata i opremu za uklanjanje mina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baća

pre 1 godinu

E, ali ako to odobri gospođa ministarka Analena Berbok pošto žena kaže da UKR mora da pobedi. A kad Analena nešto kaže, to je granitna stvar dostojna svakog divljenja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija