• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Hina

28.06.2022

19:12

ŠVEDSKI KURDI U STRAHU ZBOG TURSKE, PLATIĆE CENU ULASKA ŠVEDSKE U NATO! Ankara ne odustaje od svojih zahteva i sve bi se moglo odraziti na borbu protiv Islamske države

Vesti

ŠVEDSKI KURDI U STRAHU ZBOG TURSKE, PLATIĆE CENU ULASKA ŠVEDSKE U NATO! Ankara ne odustaje od svojih zahteva i sve bi se moglo odraziti na borbu protiv Islamske države

Podeli vest

Švedski Kurdi strahuju da će postati pijun u pregovorima o ambiciji Stokholma da se pridruži NATO ukoliko Zapad učini ustupke i dobije potporu Turske za članstvo vedske u vojnom savezu

Švedska i Finska podnele su zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, a šefovi država i vlada NATO-a toplo su pozdravili njihove kandidature kao „istorijski trenutak”. Ali njihovom članstvu se protivi Turska, koja je ljuta zbog njihove podrške kurdskim militantima i embarga na izvoz oružja u Tursku zbog upada u Siriju 2019.

- Ne želimo Kurde za pregovaračkim stolom - rekao je Šijar Ali, skandinavski predstavnik pretežno kurdskih regiona u severnoj Siriji.

Nordijskim zemljama potrebna je podrška svih 30 članica da uđu u NATO. Švedska kurdska dijaspora od 100.000 ljudi i podrška Stokholma kurdskim pravima dugo su bile tačke spora u odnosima sa Ankarom.

- Švedska je bila trn u oku Turske, kritikujući turska kršenja ljudskih prava; u Švedskoj postoji jaka kurdska dijaspora čiji delovi saosećaju sa PKK - rekao je Pol Levin, direktor Instituta za turske studije na Univerzitetu u Stokholmu.

PKK (Kurdistanska radnička partija) vodi nerede u Turskoj od 1984. godine, ubivši više od 40.000 ljudi. Istovremeno sa pregovorima o članstvu nordijskih zemalja u NATO-u, turski predsednik Tajip Erdogan zapretio je novim upadom u severnu Siriju kako bi povratio gradove koje drže sirijske demokratske snage predvođene Kurdima koje podržava Vašington.

Kurdska IPG milicija je ključni deo sirijskih demokratskih snaga koje kontrolišu velike delove severne Sirije, a Vašington ih smatra važnim saveznikom protiv Islamske države.

Ankara ih smatra produžetkom militanata PKK i proglasila ih je terorističkom grupom. Turska je takođe ljuta zbog američke, francuske i nemačke podrške IPG. Švedska vlada i ambasada Ankare u Stokholmu odbili su da komentarišu aktuelne razgovore sa Turskom.

NATO je rekao da je briga Turske za njenu bezbednost legitimna. Švedska vlada je preživela glasanje o nepoverenju u junu uz pomoć bivšeg kurdskog borca koji je tražio kontinuiranu podršku Kurdima, što je dodatno razbesnelo Ankaru. Ispunjavanje zahteva Turske, koji su još uvek nejasni, naštetilo bi reputaciji Švedske i moglo bi da zakomplikuje borbu protiv Islamske države.

- Bojimo se da će Kurdi postati žrtve politike - upozorio je Ahmed Karamus, švedski kopredsedavajući Nacionalnog kongresa Kurdistana, kurdske krovne grupe.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija