• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S./Informer

04.07.2022

07:00

NEMCI DA BIRAJU KOJU ĆE SOBU DA GREJU!? KRIZNA POLITIKA BERLINA... Majstori, dovoljan je jedan poziv Putinu i stvar je rešena

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

NEMCI DA BIRAJU KOJU ĆE SOBU DA GREJU!? KRIZNA POLITIKA BERLINA... Majstori, dovoljan je jedan poziv Putinu i stvar je rešena

Podeli vest

Nemačke vlasti savetuju građane da za predstojeću zimu ne greju sve prostorije u kućama i stanovima zbog mogućnosti da zafali gas u najhladnijim mesecima! Predsednik nemačke Savezne agencije za mreže Klaus Miler pribojava se potpunog izostanka ruske isporuka gasa i apeluje na građane da već sada štede energente.

Kako uskoro počinju redovni godišnji radovi na održavanju gasovoda Severni tok 1, koji direktno povezuje dve zemlje, on strahuje da će Rusija potpuno zavrnuti isporuku gasa! Nemačke vlasti saopštile su da će grejanja na zimu biti dovoljno za škole, bolnice i druge javne ustanove, ali za privatne stanove i kuće neće!

Bez tople vode

Građanima stižu saveti da se porodice "već sad dogovore o tome da li će na zimu grejati svaku prostoriju stana ili kuće ili ponegde može da bude i hladnije, tj. bez grejanja"!?

Još dalje je otišao grad Hamburg, gde lokalne vlasti već razmatraju da, u slučaju nestašica gasa, ograniče potrošnju tople vode za domaćinstva.

- U slučaju dugoročnije nestašice gasa, topla voda bi mogla da bude dostupna samo u određeno doba dana! - rekao je senator za životnu sredinu Jens Kerstan. Kako je dodao, u obzir dolazi i smanjenje grejne temperature za daljinsko grejanje.

Situacija sa nedostatkom i skupoćom energenata nije ništa bolja ni u drugim evropskim državama. Tako u Austriji nadležni upozoravaju da se skladišta za rezerve gasa ne pune željenom brzinom, zbog čega je ministarka energetike Leonore Gevesler upozorila da je "situacija ozbiljna". Ona je najavila da će u utorak vlada održati vanrednu sednicu na kojoj će analizirati situaciju.

- Situacija je ozbiljna. Važno je da detaljno analiziramo situaciju. Vlada će u utorak doneti odluke o mogućim daljim koracima. Prioritet ima uvek bezbedno snabdevanje domaćinstava i socijalnih ustanova - podvukla je Geveslerova.

Gorivo papreno

I dok jedni muku muče sa nabavkom gasa, zemlje u našem okruženju imaju mnogo više problema sa cenama goriva i zatvaranjem pumpi.

Dizel i benzin bi u Hrvatskoj mogli ponovo da poskupe, a prema nezvaničnim informacijama, evrosuper bi mogao da košta oko 2,12, odnosno 250 dinara, a evrodizel i više od 2,19 evra, što je 258 dinara. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je zbog novonastale situacije najavio i moguće uvođenje vaučera za gorivo za posebno ugrožene grupe građana.

- Uvođenje vaučera za gorivo moguće je na jesen, ta mogućnost je otvorena, ali vlada još uvek na raspolaganju ima i druge alate - rekao je Plenković.

Rad od kuće zbog nestašice energenata

Očigledno će i sami poslodavci u Nemačkoj odlučivati šta je najbolje za njih kako bi uštedeli struju i gas. Tako u kompaniji "Henkel" razmišljaju da što više ljudi ponovo upute da rade od kuće.
- U kancelarijama bismo onda mogli da smanjimo temperaturu, dok naši zaposleni kod kuće mogu da se greju normalno - rekao je Karsten Knobel, šef jedne firme u ovom gradu.

Šef Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kaže da će u utorak zatvoriti benzinske pumpe ako vlada nešto ne preduzme. Visoke cene goriva potresaju i Bosnu i Hercegovinu, pa je u Sarajevu u subotu održan protest građana nezadovoljnih nekontrolisanim rastom cena goriva. Građani su se, kako je i najavljeno, okupili ispred zgrade "Energoinvesta" na Ilidži, odakle su u koloni vozilima krenuli prema gradu.

- Zahtevamo da se smanje cene goriva, jer je ovo što se dešava čista pljačka - poručio je jedan od organizatora protesta Jasmin Zumberović. On je rekao da ukoliko njihovim zahtevima ne bude udovoljeno, pokazaće da oni mogu da izazovu kolaps podjednako kao i političari.

I situacija u Grčkoj je u najmanju ruku alarmantna kada su cene goriva u pitanju. Tamo derivati nafte poskupljuju iz nedelje u nedelju, ali je posebno skup benzin, koji košta i 2,5 evra, što je neverovatnih 294 dinara za litar, pa je Grčka trenutno neslavni lider u Evropi kada je u pitanju cena ovog derivata.

Cene energenata pogurale inflaciju u Italiji

U Italiji je inflacija dostigla 8,2 odsto, što je najviše još od 1986. godine. U maju je iznosila 6,8 odsto, a inflaciju je najviše poguralo naviše poskupljenje energenata u ovoj zemlji. Prema Kodakonsu (Koordinacija udruženja za zaštitu životne sredine i prava korisnika i potrošača), cene će nastaviti da rastu narednih nedelja, što je posledica poskupljenja benzina, jer benzinske pumpe spekulišu cenovnicima, a benzin je poskupeo i za 10 odsto od početka rusko-ukrajinskog sukoba.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija