• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

12.07.2022

15:56

Pentagon tvrdi da su ubili šefa ISIS-a u Siriji!

Vesti

Pentagon tvrdi da su ubili šefa ISIS-a u Siriji!

Podeli vest

Američka vojska ubila je u vazdušnom napadu u Siriji jednog od lidera terorističke organizacije ISIS Mahera el Agala, saopštila je američka Centralna komanda

Kako se navodi, El Agal je nadgledao aktivnosti ISIS-a u Siriji i bio je jedan od četiri glavna lidera grupe u svetu. El Agal je navodno ubijen u napadu dronom.

Cilj napada bili su El-Agal i njegov pomoćnik, ali nije jasno da li je pomoćnik ubijen ili povređen.

- Uklanjanje ovih vođa ISIS-a će poremetiti sposobnost terorističke organizacije da dalje planira i izvodi napade - rekao je za NBC pukovnik Džo Bukino, portparol CENTCOM-a.

Prema izveštajima, vazdušni napad je izveden na severozapadu Sirije. Udar je usledio dve sedmice nakon što su SAD izvele napad u sirijskoj provinciji Idlib, ciljajući na visokog vođu terorističke grupe Huras al-Din povezane s Al Kaidom.

Ranije tokom dana, mediji su izvestili da su vojni stražari sirijskog kontrolnog punkta i stanovnici sela al-Salihija na periferiji severoistočnog grada Kamišlija uspeli da potisnu konvoj od pet američkih oklopnih vozila.

Američke snage su od 2017. okupirale naftom i hranom bogate oblasti Sirije, ulazeći u zemlju pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Islamistička milicija divljala je severnim i zapadnim Irakom i istočnom Sirijom od 2013. do 2017. pre nego što je potisnuta i poražena.

Sirija je zahvaćena oružanim sukobom od 2011. godine, a snage predsednika Bašara Asada bore se protiv različitih pobunjeničkih grupa. Sirijska vlada ne priznaje takozvanu autonomnu upravu severne i istočne Sirije, a prisustvo američke vojske na njenoj teritoriji naziva okupacijom i državnim piraterijom jer krade sirijsku naftu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija