• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

20.07.2022

19:40

KOGA PLAŠE TEHERANSKI PREGOVORI? VAŠINGTON I BRISEL ZNAJU DA SU META, ALI... Zašto Peking strepi od dila Putina, Erdogana i Raisija?!

AP/Photo

Vesti

KOGA PLAŠE TEHERANSKI PREGOVORI? VAŠINGTON I BRISEL ZNAJU DA SU META, ALI... Zašto Peking strepi od dila Putina, Erdogana i Raisija?!

Podeli vest

Na susret ruskog, iranskog i turskog predsednika gleda se kao na utvrđivanje temelja novog svetskog poretka, a posebno regionalne geopolitičke arhitekture, s obzirom na ulogu Turske

Susret Vladimira Putina, Ebrahima Raisija i Redžepa Tajipa Erdogana u Teheranu je mnogo više od onog što zapadni mediji žele da predstave i daleko više od prve posete ruskog predsednika van država bivšeg Sovjetskog Saveza od početka rata u Ukrajini, kako se opisuje njegov put u Iran. U sve tri države – Rusiji, Iranu i Turskoj – pa i drugima, poput Kine, na susret trojice predsednika (iako je zvanično „samo” sastanak u „Astana formatu”), gleda se kao na utvrđivanje temelja novog svetskog poretka, a posebno regionalne geopolitičke arhitekture s obzirom na ulogu Turske.

„Velika trojka”, nastala pre pet godina u traženju rešenja za sukob u Siriji, odavno je prerasla sirijski problem i međusobnu bilateralnu saradnju.

Na tom nivou, ovo je i prvi susret uživo Erdogana i Putina od početka rata u Ukrajini, a teme su Sirija, Ukrajina, žito, sankcije, Nagorno-Karabah...

SAD su se uoči ovog samita zadržale na nivou pretnje Teheranu zbog mogućnosti prodaje dronova Rusiji, iako se zvanično proglašena svrha sastanka ne tiče vojno-tehničke saradnje Moskve i Teherana. Sastanak šefova država garanata procesa iz Astane tiče se Sirije, problema s hranom i energentima i na neki način se može smatrati nastavkom Šestog kaspijskog samita, održanog pre manje od dve nedelje u Ašhabadu.

S tim susretom povezuje se i jedan kuriozitet koji su zapazili poznavaoci iranske kulture: Raisi je pri susretu zagrlio Putina, što je veoma neuobičajeno za iranski mentalitet. Nasuprot tome, nameće se poređenje s nedavnim susretom američkog predsednika Džozefa Bajdena i prestolonaslednika Muhameda bin Salmana el Sauda u Rijadu, koji je počeo „pesničenjem” (pozdravom zatvorenom šakom i bez osmeha).

Bajdenova poseta Izraelu i Saudijskoj Arabiji, koja se opšteprihvaćeno smatra neuspešnom, najavljena je kao zadatak Vašingtona da se odupre ruskoj agresiji, pobedi u rivalstvu s Kinom i suprotstavi se zajedničkim pretnjama, poput onih iz Irana. SAD u Rijadu nisu uspele da postignu očekivane rezultate. Dok u Vašingtonu očekuju povećanje isporuka nafte iz Saudijske Arabije kako bi oborili cenu ruskih energenata, zvanični Rijad je bio jasan: političke odluke se donose u skladu s tržišnom logikom u okviru koalicije „OPEK plus”, u kojoj je i Rusija.

Foto: Tanjug/AP

Zbog pretnji iz Vašingtona u Teheranu se nisu uzrujali, a iz Moskve su rekli da je posle svega što je Iran pretrpeo ta pretnja smešna. Kako prognoziraju u Stejt departmentu, i u Briselu na navodnu razmenu iranskih dronova za rusko žito gledaju kao na „opasan razvoj događaja”. Tek će se videti da li će taj aranžman biti dogovoren, ali svakako američka i evropska zabrinutost neće biti uzeta u obzir posle enormnih količina isporučenog oružja Ukrajini.

Rusija i Iran su na putu stvaranja strateškog saveza, a Putin je već peti put u poseti Iranu – četvrtoj u poslednjih sedam godina. Sporazum o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji planira se na narednih 20 ili 25 godina i mogao bi da bude potpisan već ove godine. U januaru je predsednik Raisi predao Putinu u Moskvi iranski nacrt ugovora, a prošlog meseca je šef diplomatije Sergej Lavrov u Teheran odneo rusku verziju sporazuma. Tako da Rusija i Iran neće postati samo vojni saveznici, iako i vojno-tehnička saradnja može biti unapređena.

S obzirom na razvoj geopolitičkih veza nakon rata u Ukrajini, za Iran bliski odnosi s Moskvom znače veliku podršku u konfrontaciji s Vašingtonom i njegovim saveznicima. Tu se svakako ubraja i podrška Moskve u razgovorima o obnavljanju nuklearnog sporazuma s Iranom. Iako brojevi ponekada ne govore mnogo, peti razgovor Putina i vrhovnog vođe Irana ajatolaha Ali Hamneija znači mnogo više od isporuke nekoliko stotina dronova za rat u Ukrajini.

Iran se sve aktivnije uključuje u multilateralni format saradnje s Rusijom: već je ušao u Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS – procedura će biti završena na jesen) i želi da se pridruži i BRIKS-u. Rusija i Iran imaju ogroman potencijal za saradnju: od trgovine do transportnog koridora sever–jug, koji povezuje Baltik sa iranskim lukama u Arapskom moru, odnosno Evropu sa Indijom preko Kaspijskog mora. Na prekid sankcija zapada prema Rusiji i Iranu više niko i ne računa, zato se projektuje dugoročno istočno partnerstvo.

Dodaju li se tome i uloga i stav Kine, ne samo povodom Tajvana, nego i američkih pretnji Rusiji povodom Ukrajine, priča o iranskim dronovima je tek kamičak u mozaiku koji se slaže na Istoku. Juče je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova poručeno da su pretnje Vašingtona da će Peking platiti „veoma visoku cenu” ukoliko pomogne Moskvi da zaobiđe sankcije samo još jedna u nizu izjava datih u maniru „svetskog žandarma” i da bi SAD trebalo da razmisle o svojim pogrešnim postupcima u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15