• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

04.08.2022

22:44 >> 15:05

162. DAN! MOSKVA POKREĆE OFANZIVU! Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, uništena barikada kod Bahmuta

Tanjug/AP

Vesti

162. DAN! MOSKVA POKREĆE OFANZIVU! Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, uništena barikada kod Bahmuta

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini, 162. dan

22.40 - Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila je dve čete 17. tenkovske brigade iz Dnjepropetrovska na pravac Krivoj Rog, pišu ruski telegram kanali.

Istovremeno se povlače rezerve iz Černigovske oblasti. Navodno, operativna komanda „Jug” i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine planiraju da od 7. do 12. avgusta pokrenu ofanzivu na položaje ruske vojske.

24 tenka su samo deo pojačanja raspoređenih na ovom području na uštrb interesa Ukrajine u Donbasu i duž granice sa Rusijom.

 

 


Oružane snage RF su toga svesne i takođe se grupišu, pripremaju se za kontraofanzivu.

22.10 - Kanada šalje stručnjake zbog obuke ukrajinskih regruta

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand izjavila je da će ta zemlja poslati 225 stručnjaka u Veliku Britaniju, koji će obučavati ukrajinske vojne regrute. Prvi stručnjaci 12. avgusta krenuće iz Kanade, prenosi Rojters. Većina vojnika dolazi iz 3. bataljona princeze Patrisije kanadske lake pešadije sa sedištem u Edmontonu u Alberti.

22.00 - Nastavljaju se borbe u industrijskoj zoni Soledara, javlja ruski ratni reporter Aleksandar Koc.
Pored operativno-taktičkog značaja, u Soledaru se nalazi i najveća solana u Evropi "Artjomsolj".

22.00 - Uništena barikada kod Bahmuta

 

 

21.55 - Obraćanje Zelenskog

 

 

21.50 - Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, selo Peski

Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su danas vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Kako prenosi Sputnjik, ovo selo smatra se jednim od najutvrđenijih ukrajinskih pozicija u Donbasu.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine povlače se s područja Avdejevke i Artjomovska odnosno Bahmuta, saopštio je zamenik načelnika Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Aleksej Gromov. Prema njegovim rečima, u području Artjomovska, ukrajinska vojska je morala da napusti selo Semigorje i da pređe u odbranu na istoku Kodemija.

Pored toga, ukrajinska vojska je napustila rudnik Butovka, a položaji su im trenutno na jugu Avdejevke.

20.40 - Udar na Donjeck

 

 

20.30 - Rusi pokreću ofanzivu?

Rusija bi mogla da pokrene ofanzivu na Hersonsku oblast, izjavio je ukrajinski general Aleksij Hromov.

Rusija drži delove južne Ukrajine koje je zauzela u ranim fazama svoje invazije, ali Kijev planira da pokrene veliku kontraofanzivu i upotrebi sofisticirano zapadno oružje da pogodi ruske linije snabdevanja i skladišta municije, prenosi Rojters.

Hromov je rekao da je Rusija isporučila veliku količinu naoružanja i opreme na severoistok strateški važne južne Hersonske oblasti, čiji veliki deo zauzima Rusija.

„Moguće je da neprijatelj može ili će pokušati da izvede ofanzivne operacije duboko na našoj teritoriji kako bi preuzeo inicijativu i ugrozio razvoj našeg uspeha“, rekao je Hromov.

19.45 - Kirbi: Blinken ce verovatno razgovarati sa Lavrovom o Grajner

Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušaće verovatno da razgovara sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom na marginama sastanka u Kambodži, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽon Kirbi nakon što je američka košarkaška zvezda Britni Grajner osuđena na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge u Rusiji.

"Ne sumnjam da će ako bude imao priliku razgovarati sa gospodinom Lavrovom. A ako se to ne desi prirodno, siguran sam da će sekretar Blinken napraviti piliku i razgovarati", rekao je Kirbi za MSNBC, preneo je Rojters.

U vreme kada su presuda i kazna izrečene, Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prisustvovali su gala večeri Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

Ruski sud osudio je američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora proglasivši je krivom za posedovanje i šverc droge. Sud je naložio i da Grajner plati novčanu kaznu od milion rubalja (oko 16.000 dolara).

Sud je u presudi naveo da je Grajner zločin počinila namerno, iako je ona kazala da je počinila grešku. Zvezda WNBA košarke i dvostruka olimpijska šampionka uhapšena je u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nakon što je u njenom prtljagu pronađeno ulje kanabisa.

19.30 - RUS spremna da razgovara sa svim ucesnicima beckih pregovora

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio je danas da je spreman da razgovara sa svim učesnicima bečkih pregovora, uključujući SAD, o Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA), koji se odnosi na Iranski nuklearni program.

''''Ruska spoljna politika je veoma pragmatična. Spreman sam da razgovaram sa svim ostalim učesnicima bečkih pregovora, uključujući i SAD, kako bismo rešili jedan od najvećih problema u oblasti neširenja nuklearnog programa i regionalne bezbednosti'''', objavio je Uljanov na Tviteru, prenosi TAS S.

Specijalni američki izaslanik za nuklearne pregovore sa Iranom Robert Mali izjavio je u sredu da će otputovati u Beč da nastavi pregovore o nuklearnom sporazumu. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani takođe je saopštio da će iranska delegacija otputovati u Beč na nastavak konsultacija.

Prema rečima iranskog diplomate, u ovoj rundi razgovora doći će do ''''razmene mišljenja o predlozima koje su podnele sve strane, uključujući ideje koje je predložio Iran''''. Ranije je list Politiko, oslanjajući se na svoje izvore, naveo da će nova runda pregovora biti održana u Beču 4. avgusta, prenosi TAS S.

Godine 2015. pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka su postigle nuklearni sporazum sa Iranom.

Donald Tramp je, u vreme svog mandata na funkciji američkog predsednika, odlučio da se SAD povuku iz sporazuma, a Vašington je Teheranu uveo najoštrije sankcije do tada. Predsednik SAD Džozef Bajden je više puta istakao da podržava ponovno pristupanje SAD nuklearnom sporazumu sa Iranom, navodi TAS S.

Od aprila 2021, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina, SAD i Francuska vode razgovore sa Iranom u Beču o oživljavanju JCPOA u njegovom originalnom obliku, dodaje ruska agencija.

19.15 - Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je ukrajinska raketa „Točka U“ pogodila objekat u selo Klimovo.

Dve osobe su povređene.

19.13 - Kanada šalje stručnjake

Kanada će poslati 225 stručnjaka u Veliku Britaniju koji će obučavati ukrajinske vojne regrute, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

Prvi stručnjaci krenuće iz Kanade 12. avgusta, preneo je Rojters.

Većina vojnika dolazi iz 3. bataljona princeze Patrisije kanadske lake pešadije sa sedištem u Edmontonu, u Alberti.

18.18 - Poginulo pet osoba u Donjecku

Prema poslednjim podacima, u jutrošnjem napadu na Donjeck poginulo je pet osoba, a šest je ranjeno.

17.45 - Oružane snage Ukrajine povlače se s područja Avdejevke i Artjomovska (Bahmuta)

Ovo je saopštio zamenik načelnika Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Aleksej Gromov

 

 

17.40 - Peskov se hitno oglasio

Sudbina Rogozina biće otkrivena u dogledno vreme, rekao je Dmitrij Peskov.

16.35 - Brifing ruskog Ministarstva odbrane

 

 

16.15 - "Ukrajina ugrožava civile"

Ukrajinske snage krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile uspostavljanjem baza u stambenim područjima; uključujući škole i bolnice, saopštila je danas organizacija za ljudska prava Amnesty International.

 

 

16.13 - Borbe kod Donjecka:

Ruska vojska je zauzela jugozapadni deo sela Peski, u toku su borbe u centru Marinke.

 

 

15.27 - Ruska vojska: Ukrajinska laboratorija učestvovala u projektima SAD za proučavanje svinjske kuge

Kompanija „Lavirint Ukrajina“ – izvođač Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) – učestvovala je u američkim projektima za proučavanje afričke svinjske kuge u Ukrajini, izjavio je načelnik trupa za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov. 

15.03 - Ukrajinci nastavili gađanje Donjecka

Ukrajinske trupe ispalile su iz višecevnih bacača raketa BM-27 „Uragan“ rakete opremljene minama PFM-1 „Lepestok“ na stambena naselja Kirovskog okruga Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Mine su padale na stanovništvo u dvorištima stambenih zgrada i na kolovoz, navodi se u saopštenju štaba na Telegramu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre je, sa svoje strane, saopštilo da se raketiranje iz „Uragana“ desilo u 14.45 iz naselja Karlovka.

Ukrajinske snage takođe su u 14.45 ispalile tri granate kalibra 152mm na Lenjinski okrug Donjecka, a u 15 časova deset granata kalibra 152mm na Kujbiševski i Kirovski okrug.

13.16 - Pogođen KPZ!

U Kirovskom okrugu Donjecka pogođen je kazneno-popravni zavod, poginuo je radnik ustanove, dva zatvorenika su ranjena, saopštio je za Sputnjik gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

12.33 - Stoltenberg: Ne dozvoliti Rusiji da dobije rat u Ukrajini

Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- U našem je interesu da ne uspe ova vrsta agresivne politike - rekao je Stoltenberg u Norveškoj.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

12.20 - Ruska vojska: Tri ukrajinske brigade zbog velikih gubitaka napustile položaje u DNR!

11.57 - Hersonska oblast: Referendum će biti održan

Referendum u Hersonskoj oblasti će se održati uprkos pretnjama Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država i njihovim planovima da to spreče, izjavio je za Sputnjik zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Sve je to imitacija provokativnih aktivnosti. Referendum će se održati i nijedan Kuleba i drugi njihovi američki partneri neće to moći da spreče. Ovo pitanje je već rešeno… Nema sile koja može da spreči referendum i zaustavi ljude koji će izaći i glasati za ulazak u sastav Ruske Federacije - istakao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, predstavnici kijevskih vlasti svojim izjavama o Hersonskoj oblasti pokušavaju da polažu račune zapadnim pokroviteljima za novac uložen u njih i izmole nove tranše.
On je dodao da će rezultati referenduma o statusu Hersonske oblasti označiti novo vreme za ovaj region u sastavu Ruske Federacije.

- Opredeljivanje na referendumu, gde ćemo odlučiti da postanemo deo velike zemlje, još jednom će učvrstiti naš status u kojem Rusija nikada neće otići odavde - zaključio je on.

11.46 - Gađano pozorište!

Područje pozorišta i hotela „Donbas palas“ u centru Donjecka pogodila je granata uoči komemoracije poginuloj zamenici komandanta artiljerijskog diviziona Olgi Korsi Kačuri. Prema preliminarnim podacima, u granatiranju su poginule dve osobe, a pet je ranjeno (uključujući dva radnika Hitne pomoći). Među poginulima su majka i dete, javlja RIA.


 

 

10.18 - Šef IAEA traži pristup nuklearki Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga, kako bi se utvrdilo da li ona predstavlja opasnost.

Prema njegovim rečima, kontakt sa najvećom evropskom nuklearkom koju vode ukrajinski stručnjaci su "krhki" i komunikacija ne funkcioniše svakog dana.

"Ne možemo da priuštimo nedostatak komunikacije sa postrojenjem u oblastima bitnim za bezbednost. Znamo za optužbe da je u nuklearnoj elektrani uskladištena bojeva municija i da se na nju izvode napadi", naveo je Grosi u intervjuu švajcarskom listu Tages-Ancajger.

10.13 - Ubijeni strani plaćenici

Savezničke snage uništile su grupu plaćenika kod Harkova. Govorili su španski, ali još nema tačnih podataka o njihovom državljanstvu, javlja agencija RIA

 

 

09.27 - Odbijen napad na Antonovski most

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je još jedan pokušaj ukrajinske vojske da izvrši napad na Antonovski most u Hersonu, saopštile su vlasti.
 

08.51 - Zelenski spomenuo Balkan!

08.20 - Ukrajinska vojska krši međunarodne pravne norme

Ukrajinske trupe krše međunarodne pravne norme i vojno pravo razmeštajući oružje u škole i bolnice po gradovima i dovodeći civile u opasnost, navodi se u izveštaju organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel.

"Dokumentovali smo slučajeve kada su ukrajinske snage podvrgavale riziku civilno stanovništvo i narušavale vojno pravo prilikom dejstava u naseljenim područjima... Nalaženje u odbrambenom položaju ne oslobađa ukrajinsku vojsku od poštovanja međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u izveštaju generalnog sekretara organizacije Anjes Kalamar.

07.43 - Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je novi izveštaj sa fronta. Saopšteno je da Rusi pokušavaju da napreduju u pravcu Bajrak – Gusarovka (južno od Balaklije, oblast Harkov). Tu se borbe nastavljaju. 

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, bilo je "pokušaja neprijatelja" da napreduje duž linija Dolgenka – Bogorodičnoje i Jaremovka – Dolina severno od Slavjanska. U oba slučaja nisu bili uspešni. 

Na svim pravcima napada kod Bahmuta, neprijatelj je odbijen, osim pokušaja napredovanja od Novoluganskog do Kodema, gde se borbe nastavljaju, navodi se u saopštenju. U Sandsu je, prema podacima Generalštaba, neprijatelj izveo dva neuspešna napada sa strane Veselog i Lozovog. Vode se i borbe u pravcu Marinke.

 

 

07.26 - Senat SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Američki Senat odobrio je rezoluciju o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, čiji je cilj da se ojača Alijansa u vreme kada traje rat u Ukrajini. Podršku ratifikaciji dokumenata o pristupanju dve zemlje NATO dalo je 95 senatora, dok je jedan bio protiv. Time je značajno nadmašena dvotrećinska većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju pristupnih dokumenata, prenosi Rojters.

07.00 - Pušilin posthumno odlikovao Kačuru

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin posthumno je dodelio zvanje Heroja DNR preminuloj zamenici komandanta artiljerijskog diviziona Olgi Korsi Kačuri, prema uredbi koju je objavila vlada DNR.

Kačura je odlikovana "...za ostvarenje junačkog dela, hrabrost i hrabrost iskazanu u bitkama".
Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko objavio je sinoć vest o Kačurinoj smrti. Bila je pukovnik garde i počasni građanin grada.

 

 

06.57 - Zelenski traži razgovor sa Sijem!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želi da održi direktne razgovore sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o sukobu u Ukrajini, javlja Tass.

- Želeo bih da razgovaram direktno. Imao sam jedan razgovor sa (predsednikom) Si Đinpingom pre godinu dana. Od početka agresije 24. februara, zvanično smo tražili razgovor, ali sa Kinom nismo razgovarali, iako verujem da bi to bilo od pomoći - rekao je Zelenski za Sought China morning post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija