• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

06.08.2022

20:18

Kina primenila "metod Šojgu" protiv Amerike!

AP/Photo

Vesti

Kina primenila "metod Šojgu" protiv Amerike!

Podeli vest

Posle provokativne posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, Peking je protiv Pentagona upotrebio „metod Šojgu”, ocenjuju ruski mediji

Najviši kineski vojni zvaničnici nisu odgovorili na više ovonedeljnih poziva svojih američkih kolega u jeku krize na Pacifiku izazvane posetom predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, potvrdila su tri dobro upućena izvora bliska američkoj administraciji.

U trenutku dok kineske oružane snage nastavljaju da lansiraju bojeve rakete u manevrima ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva u vodama oko Tajvana, Peking ignoriše pozive ministra odbrane SAD Lojda Ostina i načelnika združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija, prenosi portal Politiko, dok ruski mediji prave paralelu ocenom da je Peking prema Vašingtonu primenio metod koju je svojevremeno primenila i Moskva, tačnije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Podsetimo, krajem aprila američki vojni resor se žalio da nedeljama ne mogu da kontaktiraju sa ruskim kolegama.

- Pokušavamo nedeljama, nisu zainteresovani - požalio se novinarima tokom brifinga predstavnik Pentagona.

Kina je u petak saopštila da obustavlja zvaničnu komunikaciju između visokih američkih vojnih komandanata, kao i pregovore o pomorskoj bezbednosti. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da je obustavljena razmena informacija sa Vašingtonom o borbi protiv prekograničnog kriminala i trgovine drogom.

Potom je u svetskim medijima odjeknula vest da je Peking odbio da pregovara sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom i predsedavajućim Združenog komiteta načelnika štabova SAD Markom Milijem. Činjenica je da Pentagon ne može da dopre do Kine, prenosi Politiko.

Kako navode mediji, "visoki kineski vojni zvaničnici ove nedelje nisu odgovorili na brojne pozive američkih kolega" zbog provokacije predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Ranije je, podsećamo, uprkos svim upozorenjima Kine, Pelosi ipak odletela na Tajvan.

Foto: Tanjug/AP

Nensi Pelosi napravila tešku pometnju u odnosima SAD i Kine

Rendi Šriver, visoki zvaničnik Pentagona, objasnio je u intervjuu za Politiko šta se dešava.

- Ako (kineska vojska) deluje agresivnije u neposrednoj blizini američkih snaga, ovi mehanizmi komunikacije bi nam bili potrebni još više kako bismo mogli da obezbedimo bezbedno operativno okruženje - rekao je Šriver, koji je u Trampovoj administraciji bio najviši zvaničnik Pentagona za američku politiku u Aziji.

Šriver ističe da američki vojni lideri nastoje da održe otvorene linije komunikacije čak i sa potencijalnim protivnicima kao što je Kina kako bi sprečili incidente i pogrešne procene koji bi mogli da se pretvore u otvoreni sukob.

U međuvremenu, danas se saznalo da je kineska vojska započela još jednu vežbu sa bojevim gađanjem. Oni će se održati od 6. do 15. avgusta u južnom delu Žutog mora.

Trenutna situacija između vojske Kine i Sjedinjenih Država zapravo ukazuje da je Peking upotrebio "metod Šojgu“ protiv Pentagona. Podsetimo, krajem aprila američki vojni resor se žalio da nedeljama ne mogu da kontaktiraju sa ruskim kolegama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija