• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

16.09.2022

22:27

RAT U UKRAJINI! Predloženo svetsko primirje na pet godina! Hersonska oblast u potpunosti pod kontrolom saveznika

Tanjug/AP

Vesti

RAT U UKRAJINI! Predloženo svetsko primirje na pet godina! Hersonska oblast u potpunosti pod kontrolom saveznika

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 204. dan

22.32 - Stoltenberg pozova na povećanje proizvodnje oružja

Većina članica NATO uveliko je iscrpla zalihe oružja snabdevajući Ukrajinu, priznao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse i pozvao je vojnoindustrijski kompleks da pomogne u popunjavanju ispražnjenih skladišta

22.25 - Hersonska oblast je u potpunosti pod kontrolom savezničkih snaga

Hersonska oblast je u potpunosti pod kontrolom savezničkih snaga, rekao je Kiril Stremousov, zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti. „Sve je pod kontrolom, Kisiljovka je na istim pozicijama, Davidov Brod je i danas pod kontrolom Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Sve teritorije koje su bile juče ili prekjuče, govorimo o Hersonskoj oblasti, nalaze se pod kontrolom ruske vojske“, napisao je Stremousov na Telegram kanalu.


On je naglasio da izjave ukrajinskih medija nisu tačne


„Berislavski okrug, Velika Aleksandrovka su na svojim pozicijama. Sutra ćemo dati informaciju o Davidovom Bordu, gde se uništavaju one ukrajinske jedinice koje su prešle na levu obalu Dnjepra“, rekao je on.
 

 

21.08 - Dani odluke na Južnom frontu

Ukrajinske trupe nastavljaju da gomilaju snage i vojna sredstva u oblastima Azovskog i Crnog mora., pokušavajući da napadnu ruske snage na severu Hersonske oblasti, u pravcu Nikolajeva i u oblasti Kinburnskog rta. Šta se može dogodtiti na južnom frontu?

20.42 - Predloženo svetsko primirje na pet godina!

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard podneće u UN inicijativu za pronalaženje načina za rešavanje situacije u Ukrajini, saopštio je predsednik ove latinoameričke države Andres Manuel Lopez Obrador

19.50 - Vladimir Zelenski će se obratiti Generalnoj skupštini UN

Foto: Tanjug/AP/pool

18.43 - Putin direktan: Samo za sada uzdržano odgovaramo...

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija zasad suzdržano odgovara na ukrajinske napade na infrastrukturu i terorističke napade

18.00 - Rusija uvodi sankcije!

Rusija uvodi sankcije protiv 41 državljanina Australije, kao odgovor na „politički motivisane sankcije koje je Vlada Australije uvela protiv ruskih fizičkih i pravnih lica u okviru rusofobične kampanje kolektivnog Zapada“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 

17.08 - Ubijen bračni par zadužen za referendum u Ukrjaini!

Zamenik proruske administracije u lučkom gradu Berđansk Oleg Bojko i njegova supruga Ljudmila ubijeni su u garaži u petak uveče, saopštila je danas gradska administracija

15.27 - "Od Izjuma prave novu Buču"

Šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev izjavio je za Sputnjik da će Kijev pokušati da u Izjumu ponovi scenario provokacije u Buči, podsetivši da je Izjum prethodno mnogo puta bio meta granatiranja ukrajinske vojske.

Prema njegovim rečima, Kijev je stvorio „sliku“ za zapadne medije, koji danas kreiraju relevatne pozadine, kako bi Ukrajina dobila nove isporuke oružja.

15.22 - Ukrajinska vojska granatira Energodar

Zabeleženo je oko 15 udara projektila na teritoriju grada, požar je izbio na nekoliko stambenih objekata, saopštile su vlasti Energodara.

15.06 - Rojters: Neke žrtve iz masovne grobnice imale omče oko vrata

Nekoliko žrtava iz masovne grobnice u Izjumu imalo je omče oko vrata i vezane ruke, Rojters. Ukrajinska policija i forenzičari su pomagali da se ekshumiraju tela iz grobnica, koje su obeležene drvenim krstovima, na ivici groblja na severozapadu grada.

Oko grobnice se mogu videti bele mrtvačke vreće. Većina ljudi koji su zakopani u masovnoj grobnici su civili, saopštio je ranije danas lokalni šef policije Ihor Klimenko, na osnovu preliminarne procene. Upitan da kaže da li je u masovnoj grobnici zakopano više civila ili vojnika, Klimenko je rekao da "na osnovu preliminarne procene, ima više civila".

"Iako postoje informacije da u grobnici ima i vojnika, nismo pronašli nijednog zasad", dodao je on.

Nešto ranije, ukrajinska policija je saopštila da je pronađeno više od 440 tela.

14.32 - Troje stradalo u napadu na Herson!

Broj žrtava u raketnom napadu na administraciju Hersonske oblasti porastao je na tri, rekao je Sputnjiku predstavnik hitnih službi grada.

13.21 - Rusi uništili štab i bazu centra "Jug"

Ruske trupe uništile su štab i bazu za obuku posebnog ukrajinskog centra za specijalne operacije „Jug“ u blizini Očakova, saopštilo je Ministarstvo odbrane .

„U rejonu naselja Očakov, Nikolajevske oblasti, uništen je štab i baza za obuku posebnog centra za specijalne operacije' Jug' Oružanih snaga Ukrajine“, saopštio je resor. Takođe, kod Nikolajeva VKS je pogodila punktove razmeštaja 28. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

12.34 - Ubijen generalni tužilac LNR!

U eksploziji u zgradi Generalnog tužilaštva u centru Luganska ubijen je generalni tužilac LNR Sergej Gorenko, javio je Prvi republikanski TV kanal DNR.

„Generalni tužilac LNR Sergej Gorenko poginuo je u eksploziji u zgradi Kancelarije generalnog tužioca u Lugansku“, navodi i TASS .

Eksplozija je odjeknula oko 11.30 (po moskovskom vremenu) u zgradi Generalnog tužilaštva LNR. Navodi se da su oštećenja vidljiva na trećem spratu zgrade, sa najmanje pet oštećenih prozora.

11.15 - Eksplozija u zgradi tužilaštva u centru Luganska!

U centru Luganska došlo je do eksplozije u zgradi Generalnog tužilaštva LNR, saopštio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrij Maročko. Prema preliminarnim podacima, ima povređenih, dodao je on. Detalji još uvek nisu poznati.

 

 

10.24 - Ukrajinske snage granatirale centar Hersona, jedna osoba poginula

Najmanje jedna osoba je poginula, a jedna je ranjena tokom ukrajinskog granatiranja centra Hersona, prenosi dopisnik Sputnjika. Prema njegovim rečima, centar grada je pod udarima ukrajinskih granata, a nekoliko projektila je palo u blizini zdanja gradske administracije.

 

 

09.12 - LNR je za RIA Novosti saopštila da su njihovi obaveštajni podaci otkrili dolazak redovnih NATO oficira u deo Harkovske oblasti koji kontroliše Kijev.

08.20 - Drama ukrajinske vojske 

Deo ukrajinske vojske našao se u taktičkom obruču u blizini granica Hersonske oblasti, kod reke Ingulec, rekao je za Sputnjik predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Podigao se nivo vode reke Ingulec i pokvario prelaz s desne na levu obalu koji je napravila ukrajinska vojska u blizini granica Hersonske oblasti. Sada su oni praktično ostali bez snabdevanja i našli se u taktičkom obruču, vezani za vodu. U prilično su lošem položaju“, rekao je Stremousov.

07.30 - Nova vojna pomoć SAD

Predsednik SAD Džozef Bajden je odobrio izdvajanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 600 miliona dolara, saopšteno je iz Bele kuće.

Novi paket sadrži, pored ostalog, dodatnu municiju za američke višecevne raketne sistemeHIMARS, artiljerijske projektile, protivartiljerijsku municiju i sredstva za borbu protiv bespilotnih letelica.

07.24 - Strani plaćenici na herosonskom pravcu

U ukrajinskoj vojsci koja se okuplja u hersonskom pravcu nalazi se veliki broj stranih plaćenika, izjavio je predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Veoma je mnogo stranih plaćenika u redovima ukrajinske vojske, skoncentrisane u hersonskom pravcu. Ima mnogo svedočanstava o prisustvu plaćenika koji govore na engleskom i drugim stranim jezicima“, rekao je Stremousov za Sputnjik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Teodisije

pre 1 godinu

Aha u obrucu, a sta onda snimak iz drona lepo pokazuje kako im pristizu kamioni sa pojacanjem, ako su opkoljeni nidta ne moze da prodje, opet neko preteruje. Zanimljiva je reportaza novinarke njujork tajmsa, napravljena u ruskom gradu Belogordu, 40km od granice a samo 80km od Harkova, sta to neko ne prenese nego ove fantazije, istose oisalo pre t dana pa pafe izjum od " opkoljenih" ukrajinaca

Slobodan1957

pre 1 godinu

Novinarka americke agencije u Rusiji???

Pera

pre 1 godinu

Ma dosts bre vise sa prepisivanjem ruskih vesti, to je cisti SF, pa po tome sta pisu oni su jos pre 3 meseca trebali da budu na Poljskoj granici a ukrajinska vojska da ne postoji a stvarnost je potpuno drugacija, ukrajinci su na drzavnoj granici sa rusijom i to 40vkm od grada belogorda sa 400 000 stanovnika, i nisu unisteni nego su razbucali ruske trupe i oslobodili grsdove.. Dosta vise lazemo sami sebe...

Pera

pre 1 godinu

Jel ovaj u Hersonu, nesto uzeo pogresno sa ovakom izjavom, pa ukrajinci su mu 10km od predgrsdja grada, dole na obali su uspeli da okruze ruske trupe u gradu pa se rusi snadbevaju morem, a Krivi rih su zaobisli i ssda se ukrsjinci nslazs 4 kilometra iza njega, ovo znaci opet " mi pobedjujemo" a u stvari situcsja ids na jos losije ne bi me cudilo kad bi za 4-5 dana herson pao..... Gore kod bahmuts, koji ne moze da se zauzme vec 2 meseca, teske borbe, wagner grupa je u 2 mesecnim borbama na ovom pravcu pretrpela velike gubitke u ljudstvu, inace poginula su i 3 srpska drzavljanina pripadnici wagner grupe

Rale

pre 1 godinu

Ne svatam ove so stavljaju minus komentsre, kad ovi govore istinu, jel Izjum pao, jeste, jel Kupjansk pao, jeste, jerl je zarobljen ruski general potpukovnik, komadant zapadne grupa, jeste, jel zarobljeno 3600 rusa, jeste, jel zarobljena gomila naoruzanja i munocije, jeste, jrl ukrsjinci sada drze 94% harkovske oblasti a rusi samo 6%, jeste i sta onda se neveruju, msda iskreno receno kad u nesto jsko verujes s ono se pokaze da nije tako tesko se menja uverenje..ljudi tesko priznaju da nisu upravu....

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija