• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

17.09.2022

11:16

PUTIN I ERDOGAN RUŠE DOLAR! Lideri dve velike sile na samitu Šangajske organizacije za saradnju razgovarali o trgovini u sopstvenim valutama!

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Vesti

PUTIN I ERDOGAN RUŠE DOLAR! Lideri dve velike sile na samitu Šangajske organizacije za saradnju razgovarali o trgovini u sopstvenim valutama!

Podeli vest

Ruski i turski predsednik na samitu u Uzbekistanu pričali i o međusobnoj trgovini u sopstvenim valutama - u rubljama i lirama, kaže izvor sa tog sastanka. Već je dogovoreno da 25 odsto ruskog gasa Turska plaća u rubljama


Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan nameravaju da sruše američki dolar, kao rezervnu svetsku valutu. Njih dvojica su, prema rečima izvora bliskog Kremlju, u petak na sastanku Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu razgovarali, između ostalog, i o trgovini robe u lirama, odnosno u rubljama, umesto u dolarima.

Kao sa Kinom

Putin i Erdogan su održali bilateralni sastanak na marginama samita ŠOS u Samarkandu, gde su pričali o isporukama gasa, ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ali i o trgovini u sopstvenim valutama.

Putin: Zapad ne može da uništi Rusiju

Vladimir Putin je na konferenciji za novinare nakon samita u Uzbekistanu izjavio da je Zapad decenijama razrađivao ideju o rušenju Rusije, ali nikad neće videti da se tako nešto događa.
- Decenijama su zapadne zemlje konstantno razrađivale ideju o rušenju Sovjetskog Saveza i Rusije, kao njegovog jezgra. Decenijama razrađuju planove o uništenju sadašnje Rusije. Ti napori, međutim, neće uspeti. To se neće dogoditi - rekao je Putin.

 

- Putin i Erdogan su na sastanku u Sočiju početkom avgusta već dogovorili da deo isporuka ruskog gasa Turska plaća u lirama. Sada je na sastanku bilo reči o tome, ali i da je takvu saradnju moguće proširiti na ostalu robu - kazao je izvor sa samita, dodavši da bi mogao da bude sklopljen dogovor kao sa Kinom, koja sa Rusijom trguje određenom robom u juanima i rubljama.
Prema njegovim rečima, ruska centralna banka je tursku liru već stavila na spisak prijateljskih valuta, budući da Ankara nije uvela sankcije Moskvi.

- Turska je već uključena i u novi ruski sistem plaćanja Mir, koji je zamenio Vizu i Masterkard, zbog čega se turske banke sada nalaze pod velikim pritiskom Zapada. Stoga je lakše i praktičnije da se trgovina između dve zemlje odvija u njihovim sopstvenim valutama - kazao je taj izvor.

Ruski mediji preneli su da je Putin delimično potvrdio navode njihovog izvora, budući da je nakon sastanka sa Erdoganom rekao da će 25 odsto gasa koji Turska uvozi biti plaćano u rubljama.

- Turska je pouzdan partner u tranzitu ruskog gasa. "Turski tok", za razliku od nekih drugih gasovoda, radi veoma dobro - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Izvoz hrane

On je dodao da ceni ekonomsku saradnju između dve zemlje, te da će ona uskoro biti proširena. Putin je zahvalio Erdoganu na tome što je odobrio izvoz ruske hrane i žitarica preko njegove zemlje.

- Ruski ekonomski operateri dobili su signal da će moći da izvoze naše prehrambene proizvode preko Turske. Budući da ste pouzdan partner, znam da će naše isporuke za sve zemlje sveta, uključujući Aziju, Latinsku Ameriku i Afriku, biti sigurne - rekao je Putin.
Inače, Turska se nalazi u velikom ekonomskom problemu, budući da je inflacija u toj zemlji veća od 75 odsto. Stručnjaci kažu da bi saradnja Ankare i Moskve u sopstvenim valutama pomogla Erdoganu da povrati finansijsku stabilnost u zemlji.

 

Putin obećao Modiju: Rat u Ukrajini završićemo što je pre moguće

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas indijskom premijeru Narendri Modiju da želi "što je moguće pre" da završi sukob u Ukrajini izrazivši razumevanje za zabrinutost Indije oko tog pitanja.
- Znam vaš stav oko sukoba u Ukrajini, vašu zabrinutost. Uradićemo sve da se sve završi najbrže moguće - rekao je Putin u razgovoru sa Modijem tokom samita Šangajske organizacije za saradnju i dodao:
- Nažalost, suprotstavljena strana, vođe Ukrajine, odbila je svaki pregovarački proces i rekla da želi da postigne ciljeve vojnim putem, na bojnom polju.

 

 

Si: Sprečiti obojene revolucije

Kineski predsednik Si Đinping saopštio je da će Peking u narednih pet godina sprovesti obuku za 2.000 pripadnika policije zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u cilju zajedničkih bezbednosnih interesa.
U obraćanju na samitu ŠOS u Uzbekistanu Si je rekao da zemlje treba da rade na sprečavanju stranih snaga da podstaknu obojene revolucije i ponovio poziv svim zemljama da zaustave blokovsku politiku. On je, takođe, pozvao sve države da se pridruže Globalnoj bezbednosnoj inicijativi, koju je predložila Kina.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija