• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

17.09.2022

21:01

"Ovaj plan je NATO počeo da pravi pre nekoliko godina"! Holandski general otkrio šta je Alijansa smerala sve ovo vreme!

Informer/Fotomontaža

Vesti

"Ovaj plan je NATO počeo da pravi pre nekoliko godina"! Holandski general otkrio šta je Alijansa smerala sve ovo vreme!

Podeli vest

NATO je zvanično priznao da je pre još nekoliko godina započeo plansko povećanje snaga Alijanse u blizini ruskih granica, izjavio je šef Vojnog komiteta Alijanse, holandski admiral Rob Bauer na pres konferenciji u prestonici Estonije u Talinu, nakon sastanka načelnika Generalštabova NATO-a

„Razmotrili smo najveće restrukturiranje naših vojnih struktura od 1949. godine (kada je osnovan NATO). Ovaj plan je počeo da se pravi pre nekoliko godina, a sada ga realizujemo. Naš zadatak je i da garantujemo da su nacionalni odbrambeni planovi zemalja-članica NATO-a u skladu sa planovima Alijanse, kao i da naši vojni lideri imaju zajednički sistem odgovora na pretnje po bezbednost celokupnoj Alijansi i regionalne pretnje, kao i pojačanje brzine i efikasnosti naših snaga za brzo raspoređivanje“, rekao je on.

Formalno, nova koncepcija raspoređivanja NATO snaga na granici Rusije odobrena je na samitu NATO-a u Madridu u junu ove godine kao odgovor na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini. Ona se sastoji u raspoređivanju materijalnih sredstava, elemenata komandnih straktura NATO i dela brigade u svakoj pograničnoj zemlji NATO-a, dok osnovni deo ljudstva ostaje u stalnim bazama u njihovim zemljama.


U periodu kada nema sukoba svaka brigada redovno izvodi manevre u zoni svoje odgovornosti pored ruskih granica, a u slučaju vojnog konflikta od te brigade može biti formirana veća jedinica koja može prerasti čak do divizije.


Bauer je podvukao da smatra da je NATO izabrao optimalan pristup.


„Najbolja opcija je da postoji velika gipkost. U slučaju da imamo snage koje su stalno locirane u jednoj zemlji, onda će protivnik uvek tražiti slabo mesto i tu će napasti. Morate onda da odgovarate na taj napad snagama koje su dostupne, koje još nisu raspoređene ili se ne mogu prerasporediti na drugo mesto. Zato je kombinovanje snaga, koje već imamo tamo (oko 1.000 vojnika u svakoj zemlji koja se graniči sa Rusijom) i snaga koje se nalaze u pozadini, a koje se lako mogu prebaciti na front, sa vojne tačke gledišta, najrazumnija odluka“, pojasnio je holandski general.

NATO je od 2014. godine rasporedio četiri višenacionalne borbene grupe u Poljskoj i baltičkim zemljama i u svakoj zemlji ima raspoređeno 1.000-1.200 vojnika.


Lideri Alijanse su na samitu u Madridu ove godine doneli odluku da uvećaju broj snaga do brigade od oko 3.000-4.000 vojnika i da rasporede dve dopunske brigade u Rumuniji i Bugarskoj. Osim toga, NATO predviđa mogućnost daljeg širenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 1 godinu

NATO snage sada, sa velikom dozom umerenosti, daje izjave za javnost, jer se pored Rusije pojavila i Kina kao njen strateški partner. Sve ide ka tome da će se Kina uključiti u ovaj sukob u Ukrajini, jer će na taj način, već tu, u centru Evrope, odbraniti i svoju zemlju od zapadnih sila. To i jeste na neki način krajnji cilj zapada.... Kina. Šta zaista smeta zapadu, odnosno Americi kada govorimo o Rusiji i Kini. Ameri su oduvek bili rusofobični i tu nemamo mnogo šta da pričamo, jer sama Rusija i nekadašnja SSSR nikada nije imala posebnog ekonomskog uticaja na ostatak sveta, a pogotovo Evropu i samu Ameriku. Međutim, kada su kinezi u pitanju, tu je totalno drugačija priča. U vojno-tehničkom smislu su moćniji možda čak i od samih rusa, a u ekonomskom smislu su napravili neverovatan bum u svetu. Pa Tramp kada je bio predsednik SAD je uveo sankcije za Kinu, za Huawei, uhapšena vlasnica Huawei u toj demokratskoj Americi, podignute carinske dažbine za robu iz Kine i mnogo toga još. Dakle, ameri su svaki sukob,, rat vodili isključivo iz ekonomskih interesa, pod okriljem odbrane demokratije, a nakon što bi iscrpeli sve prirodne resurse "oslobođene" države, otišli bi i ostavili istu opustošenu.Kina i Rusija neće više biti samo nemi posmatrači, jer su shvatili da sa njima ne može biti nikakvog dogovora, jer sve pogaze što obećaju ili potpišu. Sa takvima kao što su ameri treba oštro i bez ikakvih kompromisa, jer svaki kompromis sa njima ne bi bio uspešan. Živela Srbija!

Rade R

pre 1 godinu

Ta zločinačka alijansa, NATO, se sprema da vlada čitavim svetom, da okupira sve slobodne zemlje i narode! Da ih stavi pod svoju kontrolu, a sve pod izgovorom da se brane! Sve njima kao neko preti, za njih je neko pretnja i samo neki izgori za širenje i otimanje, što resursa što sloboda naroda! Fašističke metode! Sve ono što su bili ciljevi Hitlerove nemačke sada su njihovi "mirovni" zadaci!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija