• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

19.09.2022

20:38

NJUJORK TAJMS OTKRIO ONO ŠTO KIJEV, ZAPAD I NATO KRIJU! IRANSKI DRONOVI DESETKUJU UKRAJINSKU VOJSKU! Toliko su efikasni da...

Beta/AP/Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

NJUJORK TAJMS OTKRIO ONO ŠTO KIJEV, ZAPAD I NATO KRIJU! IRANSKI DRONOVI DESETKUJU UKRAJINSKU VOJSKU! Toliko su efikasni da...

Podeli vest

Prema ukrajinskom vojnom zvaničniku koji je razgovarao za Njujork tajms, bez ikakvih protivmera iranski dronovi će uništiti „celu ukrajinsku vojsku"

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija počela da koristi iranske dronove za napade, izvestio je u nedelju Njujork tajms.

Brutalni su i smrtonosni

Prema ukrajinskom vojnom zvaničniku koji je razgovarao za list, ostaci dronova Shahed-136 otkriveni su na zemlji tokom kontraofanzive koju je Ukrajina pokrenula ovog meseca u severoistočnim regionima zemlje.

Oružje je „kamikaza dron koji nosi bojevu glavu tešku oko 36 kilograma" i može da se lansira sa zadnjeg dela kamiona s ravnim platformama, objasnio je Njujork tajms.

- To je prepolovilo Triple-7 - rekao je on Tajmsu, misleći na uništavanje haubice M777 koju su SAD isporučile ukrajinskoj vojsci.

- Umesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom - dodao je on.

Njujork tajms je preneo i Kulagovo objašnjenje da je dron bio dovoljno precizan da gađa samohodnu haubicu u predelu cevi gde je bio uskladišten barut.

Ovo zauzvrat stvara sekundarne eksplozije.

- To je veoma ozbiljan problem - rekao je on i dodao da će bez ikakvih protivmera dronovi uništiti „celu ukrajinsku vojsku".

Kulagin: Velika efikasnost dronova

Rusija je u ukrajinskom ratu počela da koristi iranske dronove samoubice i, prema prvim analizama, nanosi popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski pukovnik Rodion Kulagin rekao je za Volstrit džornal da bespilotne letelice "šahed-136" funkcionišu u paru - dok jedna cilja radar, druga gađa svoju metu.

Prema prvim izveštajima, dronovi su već pogodili nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila.

Amerikanci su još u proleće upozorili da Rusi nameravaju da nabave od Irana bespilotne letelice kojima bi kompenzovali slab učinak vazdušnih snaga.

Dronovi kamikaze mogu da nose bojevu glavu tešku do 36 kilograma, a mogu se lansirati iz vojnih kamiona.

- Umesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom. Toliko su precizni da gađaju haubicu u cev gde je bio uskladišten barut, što izaziva i sekundarne eksplozije - rekao je pukovnik Kulagin, dodavši da se nada da će SAD osigurati Ukrajini naprednu tehnologiju kojom će zauzdati iranske dronove.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vitez

pre 1 godinu

A meni je cudno tako zvana svetska sila ko je Rusija hoce jadna da prikaze, Da mora od Irana da nabavlja dronovi? Jel nije to malo cudno ili su toliko pohlepni Ruski generali da su svu vojnu tehniku pre prodavali pa pravili palate po Crno Gorsko primorje kao onaj General u Baosici ko je napravio da izgleda kao u Kotor (san Giovanni ili sveti Ivan) Mislim na iznad Kotor Zidina. Ako je tako mnogo mi je zao sto su tako pohlepni hvala za mene

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija