• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

23.09.2022

07:00

(VIDEO) ZAPAD NA NOGAMA, PEKING POSLAO PORUKU KOJA ZNAČI SAMO JEDNO! SAD su prešle crvenu liniju, ovo je odgovor!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) ZAPAD NA NOGAMA, PEKING POSLAO PORUKU KOJA ZNAČI SAMO JEDNO! SAD su prešle crvenu liniju, ovo je odgovor!

Podeli vest

Izjava predsednika Kine Si Đinpinga na seminaru o nacionalnoj odbrani i vojnim reformama da bi kineske oružane snage trebalo da se „usredsrede na pripremu za učešće u stvarnim neprijateljstvima" uzburkala je duhove na Zapadu. Pitanje je - šta stoji iza ove poruke kineskog predsednika

Kako za Sputnjik kaže novinar, nekadašnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu Borislav Korkodelović, izjavu Si Đinpinga treba posmatrati u kontekstu aktuelnih događanja u svetu koje Kinezi opisuju kao najsloženije u poslednjih sedam do osam decenija, ali i u domenu nastavka dubokih reformi kroz koje kineske oružane snage prolaze u poslednjih deset godina.

Savremeni trenutak

- Savremeni trenutak karakterišu posledice pandemije, energetska kriza, globalni problem sa hranom i migracije, ali i sukob u Ukrajini - najvažniji događaj na globalnom planu, kao i sve zategnutija situacija oko Tajvana usled rastućeg rivalstva između SAD i Kine. Američki predsednik opet insistira na toj oružanoj podršci koju bi SAD i njihovi saveznici dali vlastima u Tajpeju, pa je verovatno da je Sijeva poruka svojevrsna reakcija na tu Bajdenovu izjavu, ali je takođe i odraz kineskog razmišljanja o situaciji u Ukrajini - objašnjava Korkodelović.

Činjenica je, primećuje naš sagovornik, da Kina u poslednje četiri decenije praktično nije vodila ratove. Od poslednjeg, četrdesetodnevnog rata sa Vijetnamom, umnogome izazvanim građanskim ratom u Kambodži gde su Peking i Hanoj pomagali suprotstavljene strane, kao i jednog pomorskog incidenta između Vijetnama i NR Kine 1982/83 godine, ta zemlja nije imala oružane sukobe.

- Otuda i ta Sijeva poruka da kineske oružane snage treba da se pripremaju da vode jedan stvarni rat. Pritom, Peking ima na umu ruska iskustva. Naime, ruska intervencija u Gruziji 2008. godine i učešće ruskih snaga u ratu u Siriji 2015. godine pomogli su Ruskoj Federaciji da stekne iskustva o tome kakva su savremena borilišta. Kina nema takva iskustva i zato pomno prati šta se dešava u Ukrajini", napominje Korkodelović.

Foto: Youtube printscreen

Takođe, dodaje novinar, treba imati na umu i jasno postavljenu kinesku crvenu liniju kada je reč o njenoj politici prema Tajvanu.

- To znači da će Kina intervenisati u slučaju da Tajvan proglasi nezavisnost, odnosno izvrši formalnu secesiju u odnosu na Kinu. Međutim, još se u Pekingu, ali i u vojnim krugovima Pentagona smatra da ta situacija nije na vidiku, pa je ovo što američki predsednik govori vrsta pritiska na Kinu, jer ni sami američki vojni teoretičari nisu načisto da li SAD imaju snage i mogućnosti, zajedno sa svojim saveznicima, da vode dva rata na dva potpuno različita bojišta. Tako da su ove Bajdenove poruke, u suštini, političke prirode - ocenjuje Korkodelović.

Reforma oružanih snaga

Dugoročnim, „milenijumskim" ciljevima Pekinga podvrgnuta je i kineska armija, koja treba u svakom smislu da odgovara kineskom društvu, pa je ona tako u duboke reforme krenula još 2015. godine i to kroz tri aspekta - jačanje političke utemeljenosti oružanih snaga, reorganizaciju oružanih snaga i njihovo tehnološko osavremenjivanje.

Prvi aspekt se, kako kaže, odnosi na nastavak dominacije Komunističke partije Kine nad oružanim snagama, budući da je u toj zemlji partija ta koja predvodi i kontroliše oružane snage.

- Kada je reč o reorganizaciji oružanih snaga treba imati na umu da je Kina od 2015. godine smanjila broj vojnika za oko 300.000, broj vojnih okruga sa 18 na 13, a vojnih škola sa 74 na 43. Ide se, dakle, na jednu mobilniju, elastičniju i osavremenjeniju oružanu snagu. Kina u ovom trenutku ima nepunih 2,1 milion pod oružjem i to je najveća oružana sila na svetu, a u rezervi ima oko 510.000 ljudi. Naravno, u ratnim uslovima taj broj bio bi mnogostruko uvećan - navodi Korkodelović.

Treći aspekt, osavremenjivanje oružanih snaga, rezultat je nastojanja Kine da pripadnici njenih oružanih snaga, od regruta do visokih oficira, budu tehnološki što obrazovaniji, tim pre jer ta zemlja, pored nadmetanja sa SAD u informatičkim tehnologijama, budno prati i sve ono što se dešava u svemiru.

- Očekuje se da proces reformi uveliko bude sproveden do 2027. godine, kada se obeležava stogodišnjica osnivanja kineskih oružanih snaga. Sledeća etapa je do 2035. godine, kada Kina generalno treba da postane visokorazvijeno tehnološko društvo i vodeća tehnološka sila u svetu, i da konačno, sredinom 21. veka, dobije jednu potpuno savremenu oružanu snagu koja će biti svetska sila - ističe Korkodelović.

Foto: Fotoilustracija

Kina se ne šali, poruka Amerima je brutalna

On podseća na reči kineskog predsednika da je nemoguće da razvijena Kina bude bez visoko razvijenih oružanih snaga koje će je štititi.

- Ta reforma je jedan od ključnih prioriteta Si Đinpinga budući da on, kao neko ko je na čelu komisije za reformu, nastoji da oružane snage dovede u sklad sa stalno rastućom snagom kineske države i društva. Naravno, ovde takođe treba imati na umu rivalstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koje se, između ostalog, ogleda i u pogleduTajvana - zaključuje Korkodelović za Sputnjik.

U Pekingu je u sredu održan seminar o nacionalnoj odbrani i vojnim reformama uz učešće članova Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Kineski predsednik Si Đinping, koji je i na funkciji predsedavajućeg Centralnog vojnog saveta NR Kine, uputio je niz instrukcija učesnicima seminara, a posebno je naglasio da bi oružane snage trebalo da se „usredsrede na pripremu za učešće u stvarnim neprijateljstvima".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Dokle bre? Dokle ce te nam pisati o linijama koje su predjene?! Aman ljudi ne gusite nas jednim te istim vec mesecima? Svake nedelje citam o linijsma koje su predjene?! Sta vam to znaci?!

Bravo Biden

pre 1 godinu

pomešće ih Ameri ko Panta Zerbin pitu zeljanicu što ga je babo Turčin naučio kako se radi

OVO ĆE PRELITI ČAŠU?!
Planeta

OVO ĆE PRELITI ČAŠU?!

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena poslala je u petak zvaničan predlog Kongresu o nameri da Tajvanu proda radare, protivbrodske i protivvazdušne rakete

03.09.2022

09:34

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija