• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

27.09.2022

21:16

SVI SE POZIVAJU NA KIM! KATALONIJA SPREMA NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI, Škotska hoće novo izjašnjavanje o napuštaju Britanije!

Vesti

SVI SE POZIVAJU NA KIM! KATALONIJA SPREMA NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI, Škotska hoće novo izjašnjavanje o napuštaju Britanije!

Podeli vest

Katalonija insistira na tome da vlada Španije potpiše novu saglasnost o sprovođenju obaveznog referenduma o nezavisnosti ove autonomne oblasti, koju će priznati i Madrid i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik vlade Katalonije Pere Aragones

Dajem inkluzivan predlog jer je upućen svim demokratama, bez obzira da li se zalažu za nezavisnost Katalonije ili ne. To je predlog koji se zasniva na međunarodnim principima", rekao je on tokom izlaganja u parlamentu.

Aragones je objasnio da Katalonija mora da primeni „zakon o jasnom referendumu" i da se ugleda na političko iskustvo Kanade i Kvebeka. Dodao je, da s obzirom na iskustvo iz 2017. godine, ovog puta Katalonija ne može da donese odluku dok je Madrid ne odobri.

- Čak i ako se nekome to ne dopada, to je realnost. Danas većina Katalonaca želi da odluči o budućnosti zemlje glasanjem na referendumu - izjavio je predsednik vlade Katalonije.

U Kataloniji je, 1. oktobra 2017. godine na inicijativu Vlade autonomne pokrajine Katalonije na čelu sa Karlesom Puđdemonom i suprotno stavu španskih vlasti i odluci Ustavnog suda, održan referendum o nezavisnosti.

Na osnovu rezultata glasanja na koje je izašlo 43 odsto glasača, njih 90 odsto je glasalo - za, pa je katalonski parlament proglasio nezavisnost. Nakon toga je vlada Španije raspustila parlament, a određeni broj članova Vlade autonomne pokrajine Katalonije, uključujući Puđdemona, je napustio zemlju.

Politička partija u Škotskoj traži nezavisnost, poziva se na slučaj Kosova i priznanje od Velike Britanije

Podsetimo, Škotska nacionalna partija (SNP) ponovo je zatražila nezavisnost, a kao jedan od argumenata navela proglašenje nezavisnosti Kosova koje je priznala Velika Britanija.

U podnesku Vrhovnom sudu Velike Britanije, koji je upitan da li je moguće da Škotska održi novi referendum bez dozvole britanskog parlamenta, ta stranka je navela da Škoti imaju „neotuđivo" pravo na samoopredeljenje.

Ogromna većina eksperata veruje da će poziv lidera stranke Nikole Sterdžon na novi referendum u oktobru sledeće godine biti odbijen, pošto Zakon o Škotskoj jasno kaže da Kraljevska rezidencija u Škotskoj ne može sama po sebi da donosi zakone za oblasti unutar Kraljevine.

Međutim, SNP je saopštila da, iako je britanski parlament možda vrhovni zakonodavac u Ujedinjenom Kraljevstvu, on „ne može da se meša u osnovno pravo na samoopredeljenje".

Foto: AP/Photo

Škoti hoće da napuste Britaniju, traže novi referendum

Vrhovni sud je dozvolio stranci da svoje obrazloženje iznese u pisanoj formi. U pismu SNP kao argumenti se navode se Povelja Ujedinjenih nacija iz 1945. godine, kanadski sudski spor zbog Kvebeka i britanska podrška nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Citirana je i deklaracija Ujedinjenih nacija iz 1984. godine, kada je rečeno da vlast treba da bude u rukama naroda, a ne vlada. Uz taj argument dodati su i neki istorijski, uključujući dva iz 1689. i 1707. godine u kojima se tvrdi da Škote treba smatrati "za narod".

- Narod se može definisati prema državnim granicama, kao što je često bio slučaj sa nezavisnošću bivših kolonijalnih teritorija - navodi se u dokumentu.

Škoti su 2014. održali referendum za nezavisnost, ali je 55 odsto birača na referendumu glasalo protiv.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

najveca ce fora biti kada se svi odcepe a mi posle proteramo teroriste :D

Rade R

pre 1 godinu

E sad trebaju sve slobodne zemlje da daju onakvo saopštenje, kakvo obično daju Amerikanci i Englezi! Da stanu na stranu separatista i kažu one klasične floskule, "demokratija, ljudske slobode" i da "ohrabre" te države da prihvate realnost! Tako im i treba! Isto tako treba "ohrabrivati" i sve države u SAD-u! Pa da licemeri vide kako je kad je i "druga" strana licemerna! Živela slobodna Srbija! A slobodna od tih i takvih dušebrižnika!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija