• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

28.09.2022

19:42

EVROPA OSTAJE BEZ GASA! NEMAČKA STRAHUJE, "SEVERNI TOKOVI" BIĆE ZAUVEK NEUPOTREBLJIVI... Rusiju baš briga, Snaga Sibira već radi, a biće još...

Vesti

EVROPA OSTAJE BEZ GASA! NEMAČKA STRAHUJE, "SEVERNI TOKOVI" BIĆE ZAUVEK NEUPOTREBLJIVI... Rusiju baš briga, Snaga Sibira već radi, a biće još...

Podeli vest

Nemačke službe bezbednosti pretpostavljaju da će oba kraka gasovoda „Severni tok" i jedan krak „Severnog toka 2" zauvek biti neupotrebljivi nakon navodne sabotaže, piše nemački list „Tagešpigl", pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi

Prema njihovim rečima, ukoliko se brzo ne poprave oštećenja na krakovima, u gasovode će ući mnogo slane vode koja će izazvati koroziju.

Kako je precizirano, stručnjaci Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, nekoliko drugih saveznih ministarstava i kabinet saveznog kancelara razgovaraju o posledicama incidenta. List piše da će, kao prvi korak, savezna policija pojačati kontrolu u teritorijalnim vodama Nemačke, a njeni brodovi će pažljivije pratiti relevantne rute kritične infrastrukture.

Takođe, savezne zemlje treba da povećaju zaštitu obalnih područja u Severnom i Baltičkom moru. Međutim, postoji zabrinutost za bezbednost terminala za prijem tečnog prirodnog gasa koji se trenutno grade, kao i podvodnih i telekomunikacionih kablova.

Prema navodima autora članka, Evropska komisija, nemački organi bezbednosti i Federalna obaveštajna služba Nemačke tvrde da je uzrok incidenta sa gasovodima - sabotaža. Zbog složenosti havarije, stručnjaci i izvori u vladi Nemačke smatraju da ju je mogao izvesti samo neko iz državnih službi. Spekulacije idu u pravcu Rusije, ali motiv, kako piše list, nije jasan. Federalna obaveštajna služba Nemačke aktivno učestvuje u istrazi, analizirajući satelitske snimke mogućeg kretanja brodova uoči eksplozija.

Kako je precizirano, jedna od teorija je da su ronioci mogli da postave eksploziv u dva kraka „Severnog toka" i u jednu od dve cevi kraka „Severnog toka 2" koji još nije pušten u rad.

Prema pisanju lista, precizne eksplozije ukazuju na to da su curenja gasa ogromna, te da je, shodno tome, i brzina pada pritiska velika.

Kompanija „Nord strim 2 AG" je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2" (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2" došlo usled eksplozija.

U međuvremenu, gasovod „Snaga Sibira" koji je već počeo da isporučuje prirogni gas iz Rusija ka severnoj Kini, nastavlja da se nadograđuje i trebao bi da 2025. godine stigne do Šangaja.

Foto: Public

Rusija ima gde da prodaje gas, Snaga Sibira je mo}nija i od Severnog toka i jedan i dva

Pored kupovine gasa iz Rusije, Kina se može pohvaliti uspešnom saradnjom sa Rusijom i na poljima razvoja nuklearne energija kao i uvoza uglja. Na pomolu je izgradnja dodatnih gasovoda, uključujucěi i jedan za koji se očekuje da ide iz Sibira kroz Mongoliju, poznat kao „Snaga Sibira 2".

Kina i Rusija su u završnoj fazi izgradnje prvog gasovoda koji će moći da transportuje gas iz Sibira u Šangaj.

„Snaga Sibira" - kako se zove deo koji se nalazi u Rusiji - počela je da isporučuje prirodni gas severnoj Kini u decembru 2019, prema kineskim državnim medijima.

Gasovod se spušta istočnom stranom Kine, pored glavnog grada Pekinga i sve do Šangaja. Srednja faza počela je sa radom u decembru 2020. godine. Južna deonica bi trebalo da počne sa isporukom gasa 2025. godine, javili su državni mediji.

Državne energetske kompanije, ruski Gazprom i kineski National Petroleum, grade gasovod već oko osam godina.

Gasovod Kina-Rusija dolazi u trenutku kada se Moskva suočava sa pretnjom da izgubi kupovinu prirodnog gasa iz Evropske unije, velikog kupca čiji je cilj da smanji dve trećine svog uvoza ruskog gasa nakon rata u Ukrajini.

Nuklearna energija i ugalj

I Kina i Rusija takođe sarađuju na razvoju nuklearne energije.
U maju 2021. godine, kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su na  temu vezanu za zajedničke projekte izgradnje dve nuklearne elektrane u Kini.
Veliki deo kineske energije i dalje potiče od uglja, čiji se najveći deo proizvodi kod kuće.
Poslednjih meseci Kina kupuje sve više ruskog uglja, koji se prodaje sa popustom jer mnoge druge zemlje planiraju sankcije na tu robu.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija