Zelenski saopštio... Francuska je spremna! Granatiran dalekovod, propala ofanziva!

AP Photo/Leo Correa

23:12 >> 23:12 Planeta 2

Informer.rs | 07. 10. 2022.

Zelenski saopštio... "Francuska je spremna"! Granatiran dalekovod, propala ofanziva!

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini traje 226 dana.

23.11 - Zelenski saopštio

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage u najnovijoj ofanzivi oslobodile ukupno 2.434 kvadratna kilometra teritorije, kao i 96 naselja na istoku zemlje.

Samo prošle sedmice, ukrajinske snage su zauzele 776 kvadratnih kilometara, dodao je on u najnovijem video obraćanju, prenosi Rojters.

20.51 - Granatiran dalekovod

Dalekovod koji obezbeđuje struju za šesti energetski blok Zaporoške nuklearke pretrpeo je oštećenja usled granatiranja, saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju.
Agencija ne navodi odakle je granatiran dalekovod.

19.07 - "Francuska je spremna"!

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da je Francuska spremna da isporuči više haubica tipa „Cezar“ Ukrajini nakon završetka pregovora sa danskim partnerima.

AP/Tanjug

Emanuel Makron


„Trenutno smo u fazi pregovora s našim partnerima u Danskoj kako bi se Ukrajini isporučile haubice ‘Cezar’. Dogovaramo tehničke detalje. Pregovori su skoro završeni. U svakom slučaju, spremni smo da sufinansiramo isporuku nekoliko haubica ‘Cezar’, koje su potvrdile svoju efikasnost u borbama“, izjavio je Makron na konferenciji za novinare na kraju neformalnog sastanka šefova država i Vlada EU u Pragu.

18.47 - EU odobrava Ukrajini još pomoći


Evropska unija će u najskorije vreme odobriti Ukrajini još dve milijarde evra pomoći, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je osnivanje fonda u vrednosti od 100 miliona evra koji će omogućiti Kijevu da direktno kupuje oružje u Evropi.

17.12 - U nuklearnoj elektrani počela da radi „pojačana grupa“


U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani počela je da radi „pojačana grupa“ stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, saopštio je generalni direktor te organizacije Rafael Grosi.

AP/Tanjug

Rafael Grosi

Ranije je saopšteno da će novi tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji dolaze u Zaporošku nuklearnu elektranu pomoći će da se ponovo pokrenu energetski blokovi atomske centrale.
 

16.47 - Propala ofanziva

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog za dan je likvidirano preko 300 ukrajinskih vojnika, sedam tenkova i 13 oklopnih vozila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

15.49 - London protiv učešća u sukobu u Ukrajini

London je protiv zvaničnog učešća u sukobu u Ukrajini, britanska vlada to neće dopustiti, bez obzira na sve veći broj britanskih plaćenika u Donbasu i finansijsku podršku koja se nastavlja, izjavio je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

- Ovde su protiv toga da Britanija zvanično učestvuje u samom sukobu, to se neće dogoditi, vlada to neće dopustiti, iako sada sve više govore o velikom broju plaćenika u Donbasu - rekao je Kelin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Ambasador je, takođe, konstatovao da će London nastaviti finansijski i tehnički da podržava Ukrajinu, bez obzira na to što zemlja ima sve manje sredstava za to.

Kelin je dodao, da prema socijalnim anketama, da manje od 50 procenata britanske omladine podržava stav vlade prema Ukrajini, a da je nivo podrške među starijima između 60 do 80 odsto.
 

15.18 - Narodna milicija LNR prelazi pod borbene ambleme Rusije

Privremeni vršilac dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik izjavio je da je u toku proces spajanja Narodne milicije LNR i Oružanih snaga Ruske Federacije.

- Danas se događa ono što smo tako dugo čekali: spajanje Narodne milicije s Oružanim snagama Rusije, prelazak pod ruske borbene ambleme - navedeno je u tekstu Pasečnika, posvećenom godišnjici osnivanja odbrambenog resora LNR.

Sedmog oktobra 2014. ukazom lidera LNR ustanički odredi bili su preobrazovani u Narodnu miliciju – odbrambeni resor, čiji je jedan od zadataka zaštita teritorijalne celovitosti republike.

14.57 - Ukrajinska vojska zaustavljena na 140 kilometara od Hersona

Velika količina tehnike i ljudstva naletela je na liniju odbrane u oblasti Davidovog Broda, na oko 140 kilometara od Hersona, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Veoma veliko gomilanje tehnike, okupljanje veliko broja ljudi. Po svoj prilici, sve te snage jure ka Hersonu... Sada su krenuli ka Davidovom Brodu, približili se Dnjepru i ušli u vatreni obruč, nastavlja se njihova likvidacija. Pokušavaju da prođu tu deonicu, ali do Hersona je dug put, oko 140 kilometara u ovom trenutku. Sada su nacisti naleteli na ešalonsku liniju odbrane koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije - rekao je Stremousov za ruski Prvi kanal.

Ukrajinska vojska je pre nekoliko dana pokušala da izvede kontraofanzivu u severnom delu Hersonske oblasti, zauzevši naselja u „sivoj zoni“. Prema navodima regionalnih vlasti, njeno napredovanje je zaustavljeno.

Ministarstvo odbrane Rusije je 2. oktobra saopštilo da je protivnik izvodio aktivna ofanzivna dejstva u pravcu naselja Davidov Brod, ali da je zaustavljen i da je izgubio više od 240 vojnika.
 

13.42 - Lukašenko: Rusija i Belorusija će razmisliti o odgovoru na nuklearno naoružavanje Poljske

Belorusija i Rusija će razmisliti kako će odgovoriti na opasnost od pojave nuklearnog oružja u Poljskoj, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Već ste čuli saopštenja da su se oni, navodno, već dogovorili: arsenali nuklearnog oružja će premestiti u Poljsku. Razmislićemo. Već smo odlučili, još jednom ćemo razmisliti kako ćemo na to odgovoriti. Ne brinite, sve će biti u redu - rekao je Lukašenko novinarima tokom neformalnog samita Zajednice nezavisnih država u Sankt Peterburgu, a prenosi agencija „Belta“.

13.15 - Ukrajinska vojska namerno gađala civilni autobus

Ukrajinske snage namerno su gađale civilni autobus u Hersonskoj oblasti u jutarnjim časovima kada je poginulo najmanje petoro građana, izjavio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

Kako je rekao, ukrajinska vojska je nišanila autobus, s obzirom da je raketa pala na udaljenosti od oko jednog metra od vozila, a najbliži kontrolni punkt nalazio se na udaljenosti od oko 800 metara.

- Govoriti o tome da je pogodak bio slučajan je apsurdno - dodao je Stremousov.

12.57 - Zaharova: Kijev se bavi nuklearnim ucenama, što potvrđuje i granatiranje ZNPP

Kijev praktikuje nuklearnu ucenu granatiranjem nuklearne elektrane Zaporožje, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 - Ovo takođe potvrđuje apsolutno ne samo neodgovorno, već ekstremističko ponašanje u granatiranju nuklearke Zaporožje. Koliko smo pričali o tome, da se ova granatiranja vrše namerno, da je to prava nuklearna ucena -  rekla je Zaharova, piše RIA.

reuters

marija Zaharova

12.45 - U toku priprema za puštanje u rad dva bloka Zaporoške nuklearke

Novi tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji dolaze u Zaporošku nuklearnu elektranu pomoći će da se ponovo pokrenu energetski blokovi atomske centrale, saopštio je šef administracije Energodara Aleksandar Volga.

On je istakao da je u toku priprema za ponovno puštanje u rad petog i šestog energetskog bloka Zaporoške nuklearne elektrane.

- Nakon odluke da Zaporoška nuklearka pređe u nadležnost Ruske Federacije, odnosno kompanije 'Rosenergoatom', označena je upravljačka kompanija 'Zaporoška nuklearna elektrana' i imenovano rukovodstvo. Odlučeno je da počnu pripreme za puštanje petog i šestog energetskog bloka u rad - rekao je Volga za televizijski kanal „Rusija 24“ i dodao da je atomska centrala sada u radnom stanju.

12.20 - Pariz: Zapad vodi dijalog s Rusijom da bi izbegao nuklearni scenario u Ukrajini

Francuska i druge zapadne zemlje koriste sve kanale za dijalog s Rusijom kako ne bi dopustile mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, izjavio je portparol Vlade Francuske Olivje Veran.

- Francuska, Evropa, zemlje Zapada su veoma budne u vezi s tim pitanjem i mi ćemo iskoristiti sva sredstva, posebno diplomataska, da bismo se uverili da neće biti katastrofalnog scenarija - izjavio je Veran za radio-stanicu RMC.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u četvrtak izjavio da je NATO dužan da izvede „preventivne“ napade na Rusiju, a ne da čeka njene nuklearne napade.

11.40 - Turska za mirno rešavanje rata u Ukrajini

Turski predsednik Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, prenosi Rojters.

On je ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju rata u Ukrajini, saopštila je danas Erdoganova kancelarija.

Tema razgovora bila su i najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske.

11.05 - Nova grupa međunarodnih eksperata stiže u Zaporošku nuklearku

Novu grupu eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji će ostati u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, činiće građani Irske, Kanade, Litvanije i Slovačke, rekao je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U Zaporoškoj nuklearki sada su dva predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju koji nadgledaju situaciju u atomskoj centrali.

Ranije je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio da će organizacija povećati broj eksperata koji se nalaze u atomskoj centrali na četvoricu. Njihov dolazak se očekuje u petak.

10.25 - Borelj poziva članice EU da izdvoje više novca za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas države članice da izdvoje više novca za troškove vojne podrške Ukrajini.

- Zamoliću lidere EU da podrže predlog nove tranše za Evropski mirovni fond, za pružanje vojne podrške Ukrajini, takođe i misije obuke - rekao je Borelj novinarima nakon što stigao na samit EU u Prag, prenosi Rojters.

U glavnom gradu Češke danas će biti održan neformalni Samit EU, u čijem fokusu će biti odgovor na odluku Rusije da pripoji četiri ukrajinska regiona.

Pored toga šefovi država i vlada EU će razgovarati o mogućnostima za poboljšanje zaštite kritične infrastrukture, najavio je predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

Beta

Žozep Borelj

9.50 - Oslobođena naselja Otradovka i Vesela Dolina u pravcu Artjomovska

Savezničke snage oslobodile su Otradovku i Veselu Dolinu u pravcu Artjomovska, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

- Prema stanju od 7. oktobra 2022. godine, na teritoriji Donjecke Narodne Republike vojna grupacija DNR i LNR, uz podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodila je Otradovku, Veselu Dolinu i Zajcevo - navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu.

Ministarstvo odbrane Rusije je u četvrtak saopštilo da su savezničke snage oslobodile selo Zajcevo u DNR.

Vesela Dolina, Zajcevo i Otradovka se nalaze na oko 10 kilometara južno od Artjomovska, koji predstavlja važan saobraćajni čvor.

9.27 - Japan uvodi nove sankcije protiv Rusije

Japan uvodi nove personalne sankcije protiv lica koja su „direktno povezana“ zbog toga što su DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast uključene u sastav Rusije, saopštila je ministarka spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajasi.

- Naša zemlja će zamrznuti sredstva lica iz istočnih delova Ukrajine, kao i Rusije, koja su direktno povezana sa prisajedinjavanjem dela ukrajinske teritorije Rusiji, što mi kvalifikujemo kao aneksiju - navela je ministarka.

Japan je na novi sankcioni spisak uvrstio porodice premijera Rusije Mihaila Mišustina, predsednice Saveta federacije Valentine Matvijenko, zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, lidera Čečenije Ramzana Kadirova, kao i glavnu urednicu „Rusija sevodnja“ i RT Margaritu Simonjan lično i olimpijsku šampionku Alinu Kabajevu.

Na listi je ukupno 58 imena, Ograničenja se uvode i protiv koncerna „Kalašnjikov“ i korporacije „Rosteh“.

8.41 - EU zabranila pružanje kripto usluga Rusima

Evropska unija je uvela široku zabranu pružanja kripto usluga Rusima u okviru svoje osme runde sankcija koje su odobrene u četvrtak.

Novovom merrom su pooštrena ograničenja koja su bila na snazi od aprila 2022, piše Raša tudej.

„Postojeća ograničenja za kripto imovinu su pooštrena zabranom svih novčanika za čuvanje kripto imovine, računa ili kastodi usluga, bez obzira na iznos sredstava u novčaniku (ranije je bilo dozvoljeno do 10.000 evra)“, navodi se u saopštenju za javnost. na sajtu Evropske komisije.

Nakon što su Viza i Masterkard napustile rusko tržište ranije ove godine i neke banke isključene iz međunarodnog bankarskog sistema SVWIFT, kriptovalute, posebno stejbkoin USDT, postale su jedan od najpopularnijih načina za Ruse da transferišu novac u inostranstvo.

Operateri kripto usluga sa sedištem u EU možda će morati da prekinu obradu transakcija s Rusima, osim ako klijenti nisu rezidenti 27-članog bloka, piše Forbs Rusija.

Kripto platforme izvan EU mogle bi da slede taj primer, upozorio je Forbs Rusija.

Nakon što je EU u aprilu uvela ograničenje kripto imovine za ruske građane na 10.000 evra, platforma Bajnens, registrovana u SAD, jedna od najpopularnijih berzi među Rusima, usvojila je istu meru, dodaje RT.

Pixabay

Tekst potpisa

8.33 - Ukrajinska vojska streljala 16 civila u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska je streljala 16 ljudi u selu Velika Aleksandrovka na severu Hersonske oblasti, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Upravo je stigla informacija da je u Velikoj Aleksandrovki čoveku pred očima streljano 16 civila, i to su streljali prve na koje su naišli. Ne zna se da li su muškarci, žene. Pred očima tog čoveka, on je lično video to - saopštio je Stremousov.

Selo Velika Aleksandrovka nalazi se u tampon zoni na severu Hersonske oblasti i nedavno su ga zauzele ukrajinske trupe.

8.05 - Nema rizika od desanta na Energodar

Iako su ukrajinske snage pojačale intenzitet granatiranja Energodara sa ciljem da uskoro pokrenu desant na taj grad, proboj protivnika je nemoguć jer ruske snage kontrolišu situaciju, izjavio je šef lokalne administracije Aleksandar Volga.

- Intenzitet granatiranja skače po nekoliko puta za dan. Uglavnom gađaju američkim haubicama kalibra 155 milimetara, međutim, hvala Bogu za sada nema informacija o žrtvama - kazao je on.

Podsetimo, prema poslednjim podacima ukrajinske snage koncentrišu značajan broj svojih snaga u Zaporoškom pravcu. U gradu Energodaru nalazi se nuklearna elektrana Zaporožje.

7.35 - Ukrajinski predsednik izjavio da su ukrajinske snage zabeležile nove uspehe

Ukrajinske snage su od 1. oktobra povratile više od 500 kilometara kvadratnih teritorije i desetine naselja na jugu regiona Hersona, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je u videu na zvaničkom portalu rekao da su ukrajinske snage zabeležile i nove uspehe na istoku zemlje, preneo je Rojters.

7.10 - Ispaljen "himars" na civilni autobus, ima žrtava

Ukrajinske snage ispalile su raketu američke proizvodnje „himars“ na civilni autobus u Hersonu i tom prilikom usmrtile petoro građana, dok je još petoro ranjeno, saopštile su vlasti tog grada.

Vlasti navode i da je reč o građanima koji su se jutros uputili na posao.Vla

07.10.2022. 12:40

Rusi se hvale a ukrainci Slave, sta je istina U svemu tome, gde su ta mocna ruska oruzja kad beze kao zecevi ispred NATO i ukrainskih vojnika, srpski vojnici su trpeli udare NATO fasista, kako U hrvatskih, bosni tako i U Srbiji, Ali Mi smo Mali, mnogo Mali, oni veliki Ali nas nisu pokorili na njima zeljen nacin, ili neko zeli da demantuje da je NATO fasisticka vojska ucestvovala U proterivanju Srba? Svako ko demantuje je lazov


Ravnogorac

07.10.2022. 17:40

Informer jučer u saopštenju napisao Rusi odupirali Zajcevo i u predgrađu Bakmuta a danas da su 10 km od grada. Povlačenje znači da se napreduje, omg????


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.