• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

13.10.2022

14:32 >> 07:53

Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine, serija eksplozija u Harkovu!

Tanjug/AP

Vesti

Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine, serija eksplozija u Harkovu!

Podeli vest

Specijalna operacija Ruske Federacije u Ukrajini, 232. dan

21.42 - Rusija: Vlada će pomoci evakuaciju civila iz Hersonske oblasti

Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Husnulin, saopštio je danas da je ruska vlada odlučila da pomogne u organizovanju evakuacije stanovnika Hersonske oblasti u druge regione zemlje.

- Vlada je odlučila da organizuje pomoć u odlasku stanovnika Hersonske oblasti u druge ruske regione - naveo je Husnulin.


Dodaje da će vlada u potpunosti pomoći administraciji Hersonske oblasti u smeštaju stanovnika regiona u druge konstitutivne entitete Ruske Federacije, prenosi Tas s.

- Svima ćemo obezbediti besplatnu smeštaj i sve što je potrebno, a onima koji odluče da trajno ostanu u novom mestu, obezbedićemo dom - rekao je Husnulil.

Prema rečima Husnulina, šefovi ruskih regiona biće upućeni da pruže neophodnu pomoć stanovnicima Hersonske oblasti koji žele da putuju u druge regione.

Šef hersonske administracije kojeg je postavila Rusija, Vladimir Saldo, apelovao je danas na rukovodstvo Ruske Federacije da pomogne kako bi se stanovništvo Hersonske oblasti evakuisalo od ratnih dejstava.

Saldo je u video poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram rekao da je narod Hersona na referendumu doneo odluku da se pridruži Ruskoj Federaciji, te da bi rukovodstvo Rusije trebalo da pomogne evakuaciji stanovnika u "mirnije oblasti", pre svega Krim, Rostovsku oblast, Krasnodarsku i Stavropoljska pokrajinu.

- Hersonska oblast je krajem septembra napravila izbor - na referendumu je potvrdila želju da se pridruži Ruskoj Federaciji, obnovi istorijsku pravdu i vrati izgubljeno poslednjih godina - rekao je Saldo.

Navodi da raketni udari nanose ozbiljnu štetu, stanovništvu, a da su mete projektila hoteli, stambeni objekti, pijace, gde ima mnogo civila. "Obraćajući se rukovodstvu zemlje, zamolio bih vas za pomoć u organizovanju odlaska civila u druge regione. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, naravno, znamo da Rusija ne napušta sopstveni narod", zaključio je Saldo.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referndumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

20.58 - Još jedan američki plaćenik stradao u Donbasu

Američki Stejt department potvrdio je da je u Donbasu poginuo još jedan državljanin SAD.

U saopštenju Stejt departmenta dodaje se da se nalaze u kontaktu sa porodicom poginulog kako bi im uputili svu moguću pomoć, ali nisu navedeni drugi detalji.

Prema navodima američkih medija, ove nedelje je od rana zadobijenih 3. oktobra tokom napada u oblasti Severodonjecka, preminuo je 34-godišnji pešadinac Dejn Patridž iz Ajdaha. Patridž je 2007-2009. služio u Iraku. Iza njega je ostalo petoro dece. 

19.37 - Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Harkovu

Nakon eksplozija u nekoliko okruga Harkova počeli su problemi sa isporukom električne energije.

- Električari su na svojim radnim mestima i čine sve što je moguće da se što pre obnovi napajanje - navodi se u saopštenju ukrajinskog portala „Strana“ na Telegramu.

19.15 - Španija šalje PVO Kijevu

Španija će predati Ukrajini četiri sistema za PVO „Houk“, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je dodao i da će NATO Ukrajini isporučiti sto stanica za ometanje dronova.

18.50 - Snimak ostataka ukrajinskog MiG-29 koji se srušio u Viničkoj oblasti

Avion se srušio dok je pokušavao da obori ruski dron tokom vazdušne opasnosti prethodnog dana, saopštio je ukrajinski Državni istražni biro.

 

 

18.25 - Zelenski priznao da imaju samo 10 odsto potrebne PVO opreme

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Ukrajina ima samo 10 odsto potrebne količine opreme za protivvazduhoplovnu odbranu (PVO).

- Imamo svoju PVO, ali je imamo u malim količinama. Želimo da imamo mogućnost da zatvorimo nebo. Međutim, nemamo dovoljno opreme. Imamo 10 odsto od onoga što nam je potrebno - rekao je Zelenski u video-obraćanju na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

17.52 - Prvi snimak vazdušnog "duela” ruskog i ukrajinskog drona

 

 

Okršaj je snimljen na teritoriji Donbasa.

17.27 - Rusija: Nismo čuli od Erdogana ideju o organizaciji petostranih pregovora o Ukrajini

Ruska strana nikada nije čula od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana predlog da se organizuje sastanak Rusije, SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije o Ukrajini, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

- Ja ne znam, da li je to Erdogan predložio ili neko drugi. Mi smo to videli samo u novinama. Takav predlog nismo čuli direktno od Erdogana - rekao je Ušakov.

On je dodao da se drugi deo prehrambenog sporazuma, koji se tiče skidanja ograničenja na rusko đubrivo i hranu, apsolutno na izvršava.

- I stalno podsećamo na naš predlog, a to je da se 300 hiljada tona đubriva nalazi u raznim evropskim lukama. Njih još uvek niko ne može da uzme, iako mi predlažemo da besplatno podelimo ovo đubrivo među najsiromašnijim zemljama - objasnio je Ušakov.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

17.05 - Pušilin: Nastupio prelomni trenutak

Nastupio je prelomni trenutak u oslobađanju naselja DNR u kontekstu uzvratnih udara Oružanih snaga Rusije na teritoriji Ukrajine, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Sada dolazi do prelomnog trenutka, po mom dubokom uverenju, jer je sada angažovano sve više snaga, uključujući i mobilisane, koji su još na obuci. Ali nam već to sada omogućava da počnemo sa preciznijim planiranjem narednih operacija za oslobađanje naših naselja - rekao je Pušilin za televiziju "Rusija 24".

Osim toga, uzvratni udari Rusije imali su negativan uticaj i na moral protivnika.

Pušilin je dodao da Zapad snabdeva Ukrajinu zastarelim naoružanjem i municijom.

- Bez obzira na to, zbog njegove ogromne količine prinuđeni smo da reorganizujemo i elemente PVO. Sada povećavamo broj protivvazdušnih sistema - istakao je Pušilin.

On je dodao da se vlasti DNR rukovode potrebom da se maksimalno suprotstavlja ukrajinskim granatiranjima iz artiljerije kalibra 155mm.

16.30 - Dmitrij Peskov izdao saopštenje 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su na ruskoj teritoriji uhvaćeni diverzanti koji su pokušali da izazovu eksploziju na gasovodu „Turski tok“, prenosi "Sputnjik".

16.20 - DNR: Ukrajinske snage granatirale Donjeck

Ukrajinske snage granatirale su Donjeck, Makijevku i Ozerjanovku, saopštili su danas zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Navode da su na Ozerjanovku ispaljene četiri granate, devet na Donjeck, dok su na Makijevku ispaljene tri granate, prenose RIA Novosti.

Najveći broj ispaljenih granata je kalibra 155 mm, koji koriste zemlje NATO.

SAD su Kijevu isporučile dalekometne haubice M-777 kalibra 155 milimetara, koje ukrajinske snage aktivno koriste, podseća ruska agencija.

14.30 - Ukrajinske snage zaustavljene na reci Žerebec

Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da pređu reku Žerebec u Luganskoj Narodnoj Republici, ali su ih ruske trupe zaustavile na njenoj periferiji. Ukrajinci su izgubili oko 60 vojnika i dva tenka. Ovo je u danas izjavio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Na pravcu Krasnolimanski, jedinice Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokušale da prisile do dve bataljonske taktičke grupe da forsiraju reku Žerebec da zauzmu naselja Stelmahovka i Rozovka Luganske Narodne Republike. Neprijatelj na prilazima reka je raspršena i povučena vatrom ruske artiljerije i vojne avijacije“, rekao je on.

Prema rečima Konašenkova, usled toga su uništena dva tenka, pet borbenih vozila pešadije, dva pikapa i oko 60 ukrajinskih vojnika. 

14.26 - Putin i Erdogan nisu razgovarali o sukobu u Ukrajinu

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, nisu razgovarali o rešavanju sukoba u Ukrajini tokom današnjeg bilateralnog sastanka u Astani, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nije se razgovaralo na temu rusko-ukrajinskog rešenja", rekao je Peskov za RIA Novosti.

Sastanak dvojice lidera trajao je oko sat i po vremena.

Foto: Tanjug/AP

14.15 - Dogovor koji menja sve! Putin i Erdogan se sastali u Astani

13.23 - Dva ukrajinska aviona pala su u Poltavskoj oblasti za dva dana, žrtava i povređenih među građanima nema, prenose lokalni mediji.

 

 

12.38 - U Belgorodu je odjeknulo više eksplozija. Usled vatre sa ukrajinskih položaja oštećena je jedna višespratnica. Deluje PVO.

 

 

 

U Belgorodu je odjeknulo više eksplozija. Usled vatre sa ukrajinskih položaja oštećena je jedna višespratnica. Deluje PVO.

 

11.50 - Ukrajina granatirala više ciljeva u Donjecku

Ukrajinske trupe ispalile su 13 granata na Donjeck, saopštilo je u predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima .

„Zabeležena je vatra oružanih snaga Ukrajine u pravcu: naselje Netajlovo – grad Donjeck ( Kujbiševski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara“, navodi se u saopštenju agencije.

Agencija je dodala da su ukrajinske trupe u  ispalile tri granate kalibra 155 mm u Kujbiševskom i Kirovskom okrugu Donjecka , četiri granate od 155 mm u Kijevskom okrugu i tri granate od 152 mm u Kirovskom okrugu.

Pored toga, ukrajinski vojnici su ispalili pet granata kalibra 152 mm na Kalinjinski okrug  Horlivka.

11.39 - Zelenski: Treba nam još oružja, imamo samo 10 odsto potrebnog

11.22 - Na Telegramu se pojavio snimak, kako se navodi, napada iranskog drona Šehid-136 i dejstva ukrajinske protivvazdušne odbrane

 

 

 

10.27 - Ukrajinci se povlače iz Ivangrada

 

10.14 - Erdogan spreman da organizuje dijalog Rusije i Zapada 

 

 

10.00 - Rusi uspostavili kontrolu nad Oglednim i Ivangradom

Ruske trupe zauzele su dva naselja na Artjomovskom pravcu, javio je u Telegramu štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

„13. oktobra 2022. godine, na teritoriji Donjecke Narodne Republike, grupa trupa DNR i LNR , uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije , oslobodila je Ogledni i Ivangrad“, navodi se u izveštaju.

 

09.06 - Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je da će ova država Ukrajini isporučiti još 18 haubica

Pored toga, Britanija će donirati i još jedan kontigent bespilotnih letelica i lakih protivtenkovskih prenosnih sistema, kao i raketa AIM-120 AMRAAM za sisteme PVO NASAMS prebačenih iz Sjedinjenih Država.

09.00 - Trenutna situacija na frontu kod Bahmuta

 

 

08.40 - Sprečena ofanziva na Herson

Pokušaj ukrajinske vojske da izvede ofanzivu na Herson iz različitih pravaca je sprečen i oni nemaju nikakve šanse da prodru u grad, rekao je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

„U gradu je mirno. Život u oblasti se polako vraća u normalne tokove“, rekao je on.

08.21 - Napadnut Kijev, žestoko granatiranje Nikolajeva!

08.03 - U Kijevu je objavljena vazdušna opasnost, napad dronovima kamikazama

Prema rečima zamenika šefa administracije predsednika Ukrajine Kirila Timošenka, izvode se udari na ključne infrastrukturne objekte u Kijevskoj oblasti.

"Novi napadi dronovima-kamikazama na objekte infrastrukture", napisao je on na Telegramu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bale

pre 1 godinu

Amerikanci nasli novo "skladiste sovjetskog oruzija", to je Kipar, 01.10. 2022 ukinuli su 35 godina dug embargo na prodaju zapadnog oruzija Kipru, i sada amerikanci nameravaju da zamene ruski tip oruzija koje je Kipar kupovao za to vreme ( tenkove, BVP-e, haubice, PVO sisteme)sa svojim u slicnoj kolicini i moci a oruzije sa Kipra da direktno posalju u Ukrajinu, tu je narocito bitno sto Kipar poseduje ukupno 15 baterija PVO sistema BUK 3M i TOR, koji ce dobro doci ukrajinskoj PVO. Danas je zapocela je evakuacija civilnog stanovnistva, drzavnih ustanova i pozadinskih delova vojske iz Hersona u pravcu Rusije, preko prelaza na Dnjepru.

Rasa

pre 1 godinu

Pocela danas "bezanija" iz Hersona, .......hmmm..... a kako kad rusi ono opet "pobedjuju" .....ili mozda ne.....

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija