• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.10.2022

08:55 >> 09:17

UDAR NA SVETSKU PRIVREDU! Bajden sankcioniše važan resurs iz Rusije, očekuje se kriza širom planete

AP/Photo

Vesti

UDAR NA SVETSKU PRIVREDU! Bajden sankcioniše važan resurs iz Rusije, očekuje se kriza širom planete

Podeli vest

Londonska berza metala je takođe ograničia nove isporuke ruskog cinka i bakra u svoja skladišta

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra potpunu zabranu ruskog aluminijuma kao odgovor na raketne napade Rusije na Ukrajinu, izveštava agencija "Blumberg", pozivajući se na izvore upućene u dešavanje.

Prema izveštaju, Bela kuća razmatra tri opcije koje bi mogle da uključe - potpunu zabranu, zatim povećanje tarifa do nivoa toliko kaznenog da praktično predstavlja zabranu, ili sankcionisanje ruske kompanije Rusal koja proizvodi aluminijum.

Izvori upoznati sa donošenjem odluke rekli su njujorškoj agenciji da se američka administracija u početku protivila uvođenju sankcija za ruski aluminijum, strahujući da bi to moglo da poremeti lanac globalnih dobavljača. Ali, preostalo im je sve manje proizvoda koje bi SAD i saveznici mogli ga zabrane kao odgovor na eskalaciju rata. Rasprava u Beloj kući traje nedeljama, napominju izvori.

Industrijski stručnjaci upozoravaju da bi takav potez mogao da destabilizuje tržišta metala širom sveta. Embargo na aluminijum, ključni metal za većinu teških industrija, može potencijalno da natera potrošače u SAD i drugim zemljama da krenu u juriš kako bi našli zamenu za ruski aluminijum.

Rusija je drugi najveći svetski proizvođač aluminijuma posle Kine. Podaci koje navodi "Blumberg" pokazuju da samo u SAD-u ruske isporuke tradicionalno čine oko 10 posto ukupnog uvoza aluminijuma. Rusija je bila treći po veličini izvoznik aluminijuma u SAD u avgustu, pokazuju statistički podaci.

Cene aluminijuma su porasle za 7,0 posto na Londonskoj berzi metala (LME) nakon vesti o potencijalnom embargu na nabavke iz Rusije.

LME, najveća berza industrijskih metala na svetu, stavila je prošle nedelje na diskusiju dokument o tome da li ovaj ruski metal treba da bude zabranjen na berzi.

Londonska berza metala je takođe ograničia nove isporuke ruskog cinka i bakra u svoja skladišta u okviru sankcija koje je britanska vlada uvela Moskvi u septembru, o čemu je Tanjug ranije izvestio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 1 godinu

Bolesnici zele da uniste svet. Sada jos vise podrzavamo Putina!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17