• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vz.ru

19.10.2022

10:01

KAKO JE RUSIJA NADIGRALA UKRAJINSKI PVO! Promenili su taktiku, ubrzo je postalo jasno - Kijev ostaje i bez raketa i bez trećine elektrana!

Tanjug/AP

Vesti

KAKO JE RUSIJA NADIGRALA UKRAJINSKI PVO! Promenili su taktiku, ubrzo je postalo jasno - Kijev ostaje i bez raketa i bez trećine elektrana!

Podeli vest

Kijev je tvrdio da se ukrajinska protivvazdušna odbrana efikasno nosi sa ruskim oružjem, međutim, ubrzo je postalo jasno da Ukrajina ima sve manje raketa PVO, a ostaje i bez trećine elektrana

Oružane snage Ruske Federacije su 10. oktobra nastavile sa vazdušnim udarima na Kijev i ostale veće gradove. Mete su bili objekti energetske infrastrukture - trafostanice i elektrane, a 17. i 18. oktobra ponovo su izvedeni napadi na Kijev i okolinu, ovog puta samo bespilotnim letelicama. 

Paklena jesen

Prema izvorima u medijima, prošle nedelje su ruske rakete (Kalibar, Kh-101, Kh-555, ukupno 83), kao i bespilotne letelice (24 komada) pogodile objekte na teritoriji Ukrajine, što je potpuno poremetilo rad ukrajinskog energetskog sistema. Najpre su primorali ukrajinske vlasti da prekinu izvoz struje u zemlje EU, a onda je energetski sitem zemlje doveded pred kolaps.

S obzirom da bi bez dejstva ukrajinskog PVO šteta bila duplo veća, može se pretpostaviti da bi 100% pogodak mogao u potpunosti da razbije energetski sistem na nepovezane segmente, što bi zaista bila katastrofa za zemlju, pre svega civilno stanovništvo. I ovako, ukrajinske vlasti najavljuju dugu zimu, bez grejanja, struje, vode.

 

 

 

Promena pristupa

Šta se zapravo dogodilo? Ruski mediji navode kako se ispostavilo da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane nemoćni protiv ruskih dronova: protivvazdušna raketa jednostavno „ne vidi“ dron. Pored toga, rakete dizajnirane za presretanje aviona ili projektila imaju ograničenu brzinu. Nije slučajno što Rusija usvaja hipersonične rakete: konvencionalni sistemi PVO odbrane više ne mogu da ih prate.

Međutim, ovde je situacija obrnuta: dron je suviše spor – barem za sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Zato je prva reakcija Ukrajinaca bila da pokušaju da obaraju bespilotne letelice vatrom iz lakog naoružanja. Jasno se na snimcima na društvenim mrežama vidi kako to pokušava kijevska policija. Savetnik šefa MUP-a Ukrajine Anton Geraščenko je čak preporučio Ukrajincima da usvoje ovo iskustvo i pucaju na dronove. Neka vrsta spontane civilne protivvazdušne odbrane.

Istina, njegov neposredni pretpostavljeni odmah je ohladio Geraščenkovu žestinu, pozivajući ljude da ne pokušavaju sami da obaraju dronove. Posebno lovačkim oružjem. Razumljivo je. Prilikom pucanja sa prozora i balkona stambenih zgrada, rasipanje hitaca i rikošeta predstavlja pretnju za obične ljude.

 

 

Nešto se ne poklapa

Zvanično, Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je saopštilo da su 17. oktobra u jutarnjem naletu na Ukrajinu učestvovale 42 bespilotne letelice, od kojih je 36 oboreno, međutim, u stvarnosti, Ukrajina nema sisteme koji mogu da obaraju ruske dronove. 

Štaviše, obaranje dronova sistemima PVO je i u ekonomskom smislu je neperspektivno (dronovi su mnogo jeftiniji od raketa PVO). Pored toga, niska cena i masovna upotreba dronova omogućavaju jednostavno „preopterećenje“ protivvazdušne odbrane Ukrajinaca. 

Ipak, Ukrajinci bi uskoro mogli da preokrenu situaciju, tačnije NATO. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je 18. oktobra da će NATO narednih dana isporučiti Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane.

 

 

Do tada, rezultate onoga što se dešava od početka nedelje najbolje je sumirao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Od 10. oktobra, 30 odsto ukrajinskih elektrana je uništeno, što je dovelo do velikih nestanka struje širom zemlje", rekao  je on u utorak ujutru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 1 godinu

Kad je Zelenski priznao da je izgubio 30% elektromreže onda slobodno računajte da je realno izgubljeno barem 50%

Kosta

pre 1 godinu

Nista od nove ruske taktike, trajala je samo par dana , ukrajinci su nasli lek, dobre stare protiavionske topove i mitraljeze, posto dronovi sporije lete , brzinom klipnih aviona, lako ih je pratiti sa PAT i PAM, kao sto su, ZU-23/2, Zsu-23/4 siljka, Zpu-14.7/4..., oni naprosto kidaju dronove u parcice u poslednjoj fazi leta, primer za to je Mikolajev nocas, sruseno je 13 dronovaa za 4 sata, sve vatrom PAA, ukrajinska pvo nije ni upotrebljavala rakete

Milovan

pre 1 godinu

Samo udri fasiste. Do zadnjeg ih treba istrebiti kao vaške.Ukrainci su diplomirao fašističke sluge

sledeća vest

Vesti

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija