• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

21.10.2022

07:00

KRAJ RATA U NOVEMBRU?! RUSKO-UKRAJINSKI SUKOB ODLUČIĆE GLASANJE U SAD! Republikanci puštaju Zelenskog niz vodu?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

KRAJ RATA U NOVEMBRU?! RUSKO-UKRAJINSKI SUKOB ODLUČIĆE GLASANJE U SAD! Republikanci puštaju Zelenskog niz vodu?!

Podeli vest

Ukoliko Republikanska partija na izborima u novembru osvoji većinu u donjem ili gornjem domu Američkog kongresa, sukob u Ukrajini mogao bi da se završi brže nego što je bilo ko mislio

Mediji u Sjedinjenim Državama javljaju da republikancima, naime, "ne pada na pamet" da nastave da finansiraju režim u Kijevu kao što su to demokrate do sada činile, što bi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog praktično ostavilo i bez para i bez oružja za nastavak rata protiv Ruske Federacije.

Preuzimaju donji dom

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, republikanci imaju čak 75 odsto šansi da 8. novembra preuzmu donji dom Kongresa (Predstavnički dom), dok će demokrate, kako sada stvari stoje, verovatno zadržati tesnu većinu u gornjem domu (Senat). To zapravo znači da aktuelni predsednik Džo Bajden uskoro više neće moći da računa na podršku Kongresa prilikom izglasavanja novih paketa finansijske i vojne pomoći Ukrajini, pošto će ga republikanci sasvim izvesno "minirati" u donjem domu.

Kako navode američki mediji, čak i najveći kritičari ruskog predsednika Vladimira Putina u Republikanskoj stranci priznaju da pomoć Ukrajini više ne može biti na vrhu liste američkih prioriteta, naročito jer je već sada sigurno da će SAD sledeće godine ući u recesiju. Republikanski kongresmen iz Kalifornije Kevin Mekarti, predstavnik aktuelne manjine u donjem domu Kongresa, izjavio je u sredu da u takvim uslovima "niko normalan" ne bi nastavio da pruža skoro pa neograničenu pomoć Ukrajincima, ističući da će njegova partija, ako osvoji većinu na izborima 8. novembra, zavrnuti slavinu Volodimiru Zelenskom.

- Ameriku, kao i ostatak sveta, čekaju veliki finansijski problemi. Ne verujem da će kongresmeni sedeti u recesiji i ispisivati blanko čekove Ukrajincima. Jednostavno, to bi bilo van pameti. Podrška režimu u Kijevu moraće da se smanji, čak i ako demokrate ostanu u većini, a kamoli ako mi pobedimo. Ukrajina jeste važna, ali ona ne može biti jedina stvar na dnevnom redu američke administracije - rekao je Mekarti za američki portal "Aksios".

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Bajden čeka šta će se dsetiti u Kongresu SAD, Putin će za to vreme okončati rat

Republikanski kongresmen Keli Armstrong izjavio je za "Politiko" da je na početku rusko-ukrajinskog sukoba postojao konsenzus obe partije u Kongresu da se režim u Kijevu mora bezrezervno podržati, ali da se otad mnogo toga promenilo, pre svega, u ekonomiji.

Nisu više prioritet

- Ako cene hrane skoče skoro 15 odsto, ako se računi za struju i komunalije udvostruče, ako dramatično poskupe gas i nafta, onda vam Ukrajina svakako nije prva na pameti. Ako ste slabi kod kuće, kako možete biti jaki na međunarodnoj pozornici? Mi moramo da se bavimo inflacijom i obuzdavanjem cena energenata, a ne ratom u Evropi - rekao je Armstrong za "Politiko".

Bela kuća: Kijev svestan šta ga čeka

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nije zvaničnim putem upozorila režim u Kijevu da će ostati bez podrške ukoliko republikanci pobede na izborima u novembru, ali je režim Volodimira Zelenskog dobro svestan takve mogućnosti, rekao je za "Politiko" neimenovani izvor iz Bele kuće.
- O tome nismo zvanično razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ruku na srce, to nije ni potrebno, budući da Kijev dobro zna šta može da očekuje ukoliko demokrate izgube većinu - kaže izvor "Politika" iz Vašingtona.

Ovaj list prenosi i izjavu neimenovanog kongresmena iz Republikanske partije, koji je rekao da su se on i nekoliko njegovih kolega, nakon glasanja o paketu pomoći Ukrajini teškog čak 40 milijardi dolara, zakleli da je to bio poslednji put da podržavaju "suludu Bajdenovu politiku".

- To je bilo još u maju, kada je situacija bila koliko-toliko bolja nego danas. I tada je bilo mnogo mojih stranačkih kolega koje su pristale da podrže Bajdenov paket samo da bismo pokazali nacionalno jedinstvo. Ali bio je to poslednji put. Nikad više - rekao je on.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija