• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.10.2022

12:05

TRKA JE POČELA! KO ĆE ZAMENITI LIZ TRAS? Kladionice dale svoja predviđanja, tri političara se bore za mesto premijera!

Reuters

Vesti

TRKA JE POČELA! KO ĆE ZAMENITI LIZ TRAS? Kladionice dale svoja predviđanja, tri političara se bore za mesto premijera!

Podeli vest

Više od 170.000 članova Konzervativne stranke odlučuje o izboru novog premijera Velike Britanije

Nekoliko britanskih poslanika, uključujući bivšeg premijera Borisa Džonsona, pokušaće da prikupe podršku u kratkom roku sa ciljem da se pronađe zamena odlazećoj premijerki Elizabet Tras.

Ona je podnela ostavku u četvrtak posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza.

Kako prenosi AP, Konzervativna stranka će održati ubrzanu trku da nađe njenog zamenika, novog lidera partije, koji će ujedno biti i premijer Velike Britanije kroz nedelju dana.

Bivši ministar finansija Riši Sunak i lider donjeg doma parlamenta Peni Mordont su na kladionicama favoriti da zamene Tras, zajedno sa Džonsonom, koji je bio prinuđen da podnese ostavku nakon niza skandala koji su potresali britansku vladu u njegovom mandatu.

Džonson, koji je postao poslanik nakon odlaska sa premijerske funkcije, nije još rekao da li će ući u trku za lidera stranke, ali njegovi saradnici u parlamentu rade da mu obezbede podršku.

Nominacije za novog lidera stranke će se zatvoriti u ponedeljak posle podne, a kandidatima je potrebno da skupe 100 od 357 potpisa konzervativaca, što znači da maksimalno tri kandidata mogu da krenu u trku.

Poslanici će, potom, glasati i izbaciti jednog od tri kandidata i održaće se glasanje za dvoje "finalista".

Potom će 172.000 članova partije odlučiti o pobedniku glasanjem onlajn, a novi lider će biti izabran 28. oktobra.

AP navodi da je Sunak, koga je Tras porazila na letošnjem glasanju za lidera, cenjen kao neko ko može da smiri uzburkanu ekonomiju.

Mordont uživa popularnost u određenim krugovima torijevaca, posebno kod uticajnijih, međutim, kako dodaje američka novinska agencija, "džoker" u ovoj trci je Džonson, koga i dalje obožavaju neki članovi stranke i dokazan je pobednik na izborima, ali ga oponenti kritikuju za haos i skandale koje su obeležili njegov trogodišnji mandat.

Novi lider biće treći premijer Britanije ove godine, a nesuglasice među konzervativcima podriva zahteve kod laburista za novim izborima.

Prema britanskom parlamentarnom sistemu, nema potrebe za izborima do 2024. godine, pet godina nakon što su konzervativci trijumfovali pod vođstvom Džonsona.

Ankete pokazuju da, ukoliko bi se izbori održali sada, bili bi pogubni po konzervativce, jer bi laburisti odneli glatko pobedu, dodaje AP.

Lider laburista Kir Starmer optužio je torijevce da vladaju u haosu.

"Sve ovo čini veliku štetu našoj ekonomiji i reputaciji naše zemlje. Potrebna nam je šansa za svež početak. Potrebni su nam opšti izbori, odmah", poručio je Starmer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija