• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

22.10.2022

08:08 >> 22:36

Žestoke borbe na frontu kod Savatova, uhapšen direktor kompanije Motor Sič zbog izdaje!

Tanjug/AP/printskrin

Vesti

Žestoke borbe na frontu kod Savatova, uhapšen direktor kompanije Motor Sič zbog izdaje!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 241. dan

22.40 - Zelenski: UKR će poboljšati rezultate u obaranju raketa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija pokrenula udare na infrastrukturu u veoma širokim razmerama i obećao da će njegova vojska poboljšati, kako je naveo, već dobre rezultate u obaranju raketa uz pomoć svojih partnera.

- Geografija ovog najnovijeg masovnog udara je veoma široka - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći regione u zapadnoj, centralnoj i južnoj Ukrajini, preneo je Rojters.


- Naravno da nemamo tehničku sposobnost da oborimo 100 odsto ruskih raketa i napadnemo dronove. Siguran sam da ćemo to postepeno postići uz pomoć naših partnera. Već sada obaramo većinu krstarećih raketa, većinu dronova - istakao je on.

Foto: AP/Photo

22.35 - Kablovski internet u prekidu u Hersonu

U Hersonu postoje prekidi u povezivanju na kablovski internet zbog tehničkih radova, pristup će biti vraćen u bliskoj budućnosti, mobilni internet radi, saopštavaju iz uprave Hersonske oblasti.

Ministarstvo digitalnog razvoja i masovnih komunikacija Hersonske oblasti saopštava da su uočeni prekidi u vezi sa kablovskim internetom u vezi sa tehničkim radom.

- Mobilni internet radi bez prekida - saopštila je regionalna administracija u Telegram kanalu.

Inženjeri Ministarstva digitalnog razvoja i masovnih komunikacija uskoro će završiti sve neophodne poslove i vratiti pun pristup kablovskom internetu, dodaje se u poruci.

22.17- Uhapšen direktor kompanije Motor Sič zbog izdaje 

Policija je izvršila pretres direktora ukrajinske kompanije Motor Sič Vjačeslava Boguslajeva, on je pod pratnjom odveden u Kijev, piše zaporoško izdanje ZaBor, pozivajući se na izvore u agencijama za provođenje zakona.

-Vjačeslav Boguslajev, šef uprave kompanije Motor Sič, optužen je za izdaju. Snage bezbednosti su ga pritvorile i sada ga vode u Kijev pod pratnjom, prenosi izdanje.

Pretresi su obavljeni u subotu, prema pisanju publikacije, Boguslaev je odbio da otvori vrata i ona su otvorena uz pomoć posebne opreme.

Prema informacijama dostupnim izvorima, pratnja Boguslajeva ne odgovara na pozive, a prema preliminarnim informacijama, pretresi su se odvijali ne samo kod šefa borda direktora.

21.50 - U toku žestoke borbe na frontu kod Savatova

Na ruskim društvenim mrežama dat je pregled situacije na Kupjansko – Limanskom delu fronta.

U sektoru Kupjanski, ukrajinske jedinice do jedne čete izvršile su izviđanje u borbi u pravcu sela Kuzemovka. VSU je pretrpeo gubitke u ljudstvu i opremi i povukao se na prvobitne položaje. Iskoristivši poboljšane vremenske uslove, ukrajinska komanda je počela napredovanje u oblasti Makejevke. Tokom ofanzive bile su uključene rezerve i jedinice plaćenika nagomilane u sektoru.

Glavni pravac udara sa mostobrana VSU na istočnoj obali reke Žerebec bilo je selo Krasnopopovka, koje se nalazi u blizini autoputa Svatovo-Kremenaja. Istovremeno, do dve čete Oružanih snaga Ukrajine izvršile su napad na Novovodjanoe severno od Makijevke.

Oba napada su odbili pripadnici 20. armije Oružanih snaga RF. Ukrajinske formacije su se povukle u Makijevku pod koncentrisanom vatrom ruske artiljerije.

Foto: AP/Tanjug

Novi napad počeo je u noći 21. na 22. oktobar, kada je četa Oružanih snaga Ukrajine, ojačana oklopnim vozilima, pokušala da se učvrsti na brdima južno od Makijevke, ali je artiljerijskom vatrom RF odbačena nazad na startne linije.

Četvrti napad počeo je popodne 22. oktobra sa dve BTRg Oružanih snaga Ukrajine koje su nastavile juriš na položaje Oružanih snaga Rusije u rejonu Krasnopopovke. U ovom trenutku traju žestoke borbe.

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage na lokalitet Makeod jevka. Aktivni su sukobi duž linije kontakta oko Kremenaje i Svatova.

Oružane snage Ukrajine su tokom dana granatirale civilne infrastrukturne objekte i trafostanice u Svatovu, Rubežnom, Popasni i Zaporožju iz HIMARS MLRS.

21.25 - Rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine: Ruska vojska napreduje u Donbasu

Ruske trupe napreduju u oblastima oko naselja Bahmut, Ozarjanovka i Otradovka, saopštili su u Generalštabu VSU.

U Generalštabu su izjavili da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Ruska vojska, prema izvorima GŠ VSU, gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

20.45 - Doneta uredba o pomoći mobilisanim Rusima

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je vladinu uredbu o merama pomoći građanima koji učcestvuju u delimičnoj mobilizaciji, a koja predviđa odloženo plaćanje poreza.

Uredbom, koja je danas objavljena, omogućeno je odlaganje plaćanja poreza za ceo period učešća i tri meseca posle mobilizacije za sve pojedince i kompanije u kojima su mobilisane osobe njihovi jedini osnivači, preneo je TASS.

Predviđeno je odlaganje plaćanja svih vrsta poreza, uključujući premije osiguranja i različite naknade, osim poreza na lična primanja.

19.50 - Oboren ukrajinski avion

Posada lovca Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije otkrila je i uništila ukrajinski avion, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na svom Telegram kanalu.

-Tokom izvođenja letačke misije, piloti borbenih aviona Su-30SM otkrili su i uništili letelicu Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u poruci.

19.03 - Gradonačelnik Nikolajeva pozvao na evakuaciju

Gradonačelnik grada Nikolajev na jugu Ukrjaine Aleksandar Senkevič pozvao je danas stanovnike da napuste grad zbog ratnih razaranja i da se ne vraćaju do kraja aktivnih neprijateljstava.

On je upozorio da postoji opasnost od uništenja domova, ali i infrastrukture.

''''Nastavljam da govorim svim ljudima koji nisu uključeni u upravljanje kritičnom infrastrukturom da napuste grad pre završetka aktivne faze neprijateljstava u našoj državi“, rekao je Senkevič, prenose RIA Novosti.

Svakome ko odluči da ostane u gradu savetovao je da napravi zalihe vode i hrane za nedelju dana.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu počeli su 10. oktobra, dva dana nakon napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Na meti napada su energetski, odbrambeni, vojni komandni i komunikacioni objekti širom Ukrajine, navode RIA Novosti.

17.46 - Zelenski: Rusija tokom noći ispalila 36 raketa na Ukrajinu

Rusija je ispalila tokom noći 36 raketa u okviru napada na Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Većinu raketa je oborila ukrajinska vazdušna odbrana, napisao je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je takođe naveo da su svi radnici koji trenutno popravljaju oštećene infrastrukturne objekte ukrajinski heroji.

Ruske snage su tokom proteklih sedmica gađale infrastrukturne objekte u Ukrajini, kao što su elektrane i vodovodi.

17.30 - Ikonikov: Dvoje poginulo u granatiranju Belgorodske oblasti

Najmanje dve civila su poginula, a 12 je ranjeno u granatiranju ruskog grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti, saopštio je danas ministar zdravlja Belgorodske oblasti Vladimir Ikonikov.

Kako je precizirao, poginuli su mucškarac i 14-ogodišnje dete.

On je na svom Telegram nalogu naveo da je pet osoba prebačeno u bolnicu, od kojih su četiri u teškom stanju, prenosi TAS S.

U Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, 11. aprila je proglašen visok nivo terorističke pretnje, koji je produžavan nekoliko puta.

17.27 - ŠOLC O NOVOM SVETSKOM RATU: Ne sme se dozvoliti da se konflikt Kijeva i Moskve pretvori u direktan sukob Rusije i NATO!

17.08 - Izveštaj MO Rusije sa fronta

Rusko ministarstvo odbrane dalo je svoj izveštaj o situaciji na frontu u Ukrljajini.

Na pravcu Kupjanska, VSU su izvršile neuspešan pokušaj ofanzivnih operacija u pravcu naselja Kuzemovka u LNR. Tokom odbijanja napada, ruske trupe su uništile više od 20 militanata, 1 tenk, 1 oklopni transporter i 3 vozila, saopštilo je MO Rusije.

Na pravcu južno-Donjeck, VSU su uz pomoć dve četne taktičke grupe napale položaje ruskih trupa u pravcu Slane Balke i Vremevske soli u DNR. VSU je odbijen artiljerijskom vatrom, a gubici VSU su iznosili 25 boraca, 2 tenka, 3 borbena vozila pešadije i 2 vozila.

VSU je sa do dve btgr (bataljonske taktičke grupe), na Nikolajevsko-Krivorožškom frontu, pokušao da probije odbranu ruskih trupa u pravcu naselja Pjatihatki, Suhanovo, Sablukovka, Bezvodna, Bruskinskoe i Pravdino Hersonska oblast. Svi napadi su odbijeni, VSU su vraćeni na prvobitne položaje. Uništeno je više od 130 militanata, 2 tenka, 9 oklopnih vozila i 13 vozila.

16.50 - NATO se neće mešati u sukob u Ukrajini, ali nije isključeno da će ući MULTINACIONALNI KONTIGENT pod komandom Amerike!

16.25 - Ranjeno 14, dvoje poginulo

Broj povređenih u ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti porastao je na 14 ljudi, od kojih su dvoje poginuli, saopštio je ministar zdravlja regiona Andrej Ikonikov.

Ranije je guverner regiona Vjačeslav Gladkov saopštio da je grad Šebekino granatiran sa ukrajinske strane, oštećeni su civilni objekti, 11 osoba je povređeno, od kojih četvoro u teškom stanju, a dva civila su poginula.

16.00 - Ukrajina ucenjuje Evropu: Isporučite nam oružje ili vam preti „migrantski cunami“

Ukrajina je na ivici humanitarne katastrofe i ukoliko joj Zapad ne isporuči PVO sisteme, preti mu „migrantski cunami“, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigalj u intervjuu za nemački list „FAZ“.

Ukrajinski premijer je optužio Rusiju da nastoji da liši Ukrajinu struje i grejanja kako bi izazvala humanitarnu katastrofu. Cilj je, tvrdi on, da se izazove nova izbeglička kriza u Evropi.

Foto: Printscreen

- Ako u Ukrajini ne bude struje, grejanja ili vode, to može da izazove novi migrantskii cunami, rekao je Šmigalj, istakavši da je Ukrajinu od februara napustilo osam miliona ljudi, ali su se neki od njih vratili.

On je istovremeno poručio da su Ukrajini potrebna sredstva PVO i municija, podsetivši da je Nemačka već isporučila Oružanim snagama Ukrajine sistem „Iris T“.

15.40 - Evakuacija Hersona!

14.23 - Ukrajina granatira Belgorodsku oblast u Rusiji

Oružane snage Ukrajine trenutno granatiraju grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti Rusije. Na društvenim mrežama su objavljeni snimci posledica granatiranja.

13.32 - Rusija lansirala u orbitu dva tajna vojna satelita

Vazdušno-kosmičke snage Rusije lansirale su raketu-nosač „Sojuz-2.1v“ sa vojnim satelitima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„U interesu Ministarstva odbrane Rusije, sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti lansirana je raketa-nosač lake klase 'Sojuz-2.1v' sa svemirskim aparatima“, navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

„Sojuz“ je poleteo sinoć oko 22.20 časova po moskovskom vremenu. Svemirski aparat je ušao u ciljanu orbitu u predviđeno vreme, a lansiranje je prošlo u skladu sa planom. Sateliti će delovati u interesu ruskog Ministarstva odbrane, a njihovi ciljevi i zadaci su poverljivi, navodi televizija „Zvezda“. svemirski aparati su dobili oznake „Kosmos 2561“ i „Kosmos 2562“.

 

 

 

 

12.46 - Američke snage stigle u Rumuniju, 101. vazdušno-desantna divizija spremna da uđe na ukrajinsku teritoriju?

12.12 - Ovo je "linija Vagnera"

11.00 - U Hersonu stabilno, Rusi tvrde: Odbijeni svi napadi

Situacija u Hersonu je stabilna, svi napadi ukrajinske vojske su odbijeni, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Kako je rekao, nastavlja se evakuacija civilnog stanovništva koja je pokrenuta pre nekoliko dana.

„Situacija danas u devet sati prepodne je stabilna. Neprijatelj nastavlja sa napadima ali su svi napadi uspešno odbijeni. Sve je pod kontrolom“, kazao je on.

 

10.28 - "TO BI MOGLA DA BUDE ZAMKA, RUSI NEŠTO SPREMAJU KOD HERSONA..."

09.40 - Vazdušna opasnost u skoro celoj Ukrajini

 

 

 

 

09.13 -  U Odesi trenutno ne rade tramvaji i trolejbusi

 

 

08.42 - Nestanak struje, negde nema vode

Ukrenergo izveštava o ograničenju snabdevanja električnom energijom u Kijevskoj, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti. U Hmelnickom, pored problema sa strujom, došlo je do prekida u sistemu vodosnabdevanja. 

Ukrajinski mediji javljaju da je u Odeskoj oblasti pogođen objekat ukrajinske energetske iinfrastrukture. Eksplozije se čuju i u Hemljnickoj oblasti, kao i u Dnjepropetrovsku, Rovnu i Lucku. Mediji javljaju i da je ukrajinski PVO aktivan i u Kijevskoj oblasti.

08.01 - Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Nakon što je vazdušna opasnost proglašena praktično na celoj teritoriji Ukrajine, eksplozije su se čule i u Dnjepropetrovsku, saopštio je ukrajinski „Peti“ kanal.
Za sada nema preciznih informacija koji objekti su pogođeni.

07.46 - Uništeni slovenački i makedonski tenkovi

Ruski padobranci uništili su ukrajinski bataljon koji je bio opremljen makedonskim i slovenačkim tenkovima.

Agencija RIA Novosti objavila je snimak tih tenkova u plamenu neposredno nakon bitke.

Takođe, na snimku se vide i uništene ukrajinske samohodne haubice MTLB i borbena izviđačka vozila BRDM.

 

 

07.22 -Tokom noći i jutra vazdušna opasnost širom Ukrajine

U više oblasti Ukrajine tokom noći i u ranim jutarnjim časovima aktivirala se uzbuna za vazdušnu opasnost, prenose ukrajinski mediji.

Kako je preneo portal „Strana“, tokom noći vazdušna opasnost čula se u Odeskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti koju kontrolišu kijevske snage.

U ranim jutarnjim časovima sirene su se upalile u Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine koje su takođe pod kontrolom Kijeva. Uzbuna za vazdušnu opasnost je i na zapadu zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dusan

pre 1 godinu

Zivim u SLO 13 god,ti tenkovi sto su poslati Ukraini su SMECE!!!!Strasno je kakva je zapadna propaganda i sto zapadnjaci sistematski unistavaju pravoslavce izmedju sebe!!!!

Matej

pre 1 godinu

Aj ne pricaj gluposti.... Tenkovi M84 koja je SLO dala imaju izraelski laserski nisan, aktivan oklop 3 generacije, i potpuno su u rangu ukrajinskih i ruskih T-72M tenkova sta se koriste u borbama..... a tenkovi T-55S koje je SLO poslala, imaju zamenjen top, umesto 100mm top koji je na T-55 ruske verzije, ovi imaju izraelski top 105mm a to je kopija NATO tenkovskog topa L7, imaju aktivni oklop 2 generacije i isto postavljen laserski nisan... tako da komotno mogu da pariraju tenkovima T-62M koje su rusi poceli da upotrebljavaju jer modernih nemaju dovoljno.... zato, zivis vec 13 godina u SLO a nista nisi naucio, nego si ovo napisao da pokazes kako i ti nesto"znas" a u stvari ne znas...zato "bud tiho!!!"

Cika sale

pre 1 godinu

E moj Dusane pa nisu zapadnjaci krivi nego ovi sto im sluze i slusaju ih zasto zelenko lepo ne sedne sa covekom i prekine rat ?. Dok se dvojica tuku treci koristi a toje satana usa ali glupim ukraincima nemozes dokazati dok ne izginu svi posle im prazna zemlja netreba onaj zelenko ce da zbrise sa ukradenim milijardama i nikom nista.

Bojan

pre 1 godinu

Napokon je stigao izveštaj o opremi zarobljenoj u Harkovskoj oblasti posle povlačenja ruske vojske ( Operacija Izjum-Kupjansk). Ukrajinci su zarobili: -460 tenkova (T-90, T-80, T-72) -92 samohodne haubice (Msta S, 2S3 Akatsja, 2S7 Pion, 2S34 Čosta...) -448 borbenih vozila pešadije (BMP-1, BMP-2, BMP-3, BMD-2, BMD-3) -195 drugih oklopnih vozila (BTR-80, BTR-80A, BTR-90, BRDM-2,MT-LB, Tigar, Taifun...) -44 višecevna bacača raketa (BM-21, BM-27 Uragan, BM-30 Smerč, TOS-1) -132 vučne haubice i topovi ( Msta-B, 2A18 122mm, D-20 152mm, M-46 130mm , 2A45 Sprut..) -29 PVO sistema (S-400, S-300, 9K37 BUK, 9K330 Tor, Pansir S1, 2K22 Tunguska, 9K35 Strela-10) -42 PAT 23/2mm, 57 minobacača 120mm, 89 minobacača 82mm -112 kamiona, 37 specijalnih vozila i 21 lako vozilo

Strahinja

pre 1 godinu

Matej Tenkovi iz sloveniju su toliko dobri da su vec spaljeni zajedno sa izraelskim laserskim nisanima Ostalo tvoje naklapanje nije za komenterisati cuj 460 tenkova Hajde ne lupaj kao ona stvar po samaru

pera

pre 1 godinu

Ukrajinski dronovi unistili glavnu trafostanicu u ruskom gradu Rostovu na Donu 100km od rusko ukrajinske granice!!! Grad je bez struje, a nadlezni obecavju potpuni popravak za 2-3 dana. P.S. Makedonske tenkove 28. ukrajinska brigada ne moze da ima jer su poslednji vec unisteni pre 15 dana kod Bahmuta. 28. brigada ima tenkove T-72M koji su zarobljeni od rusa kod Izjuma. To se malo tako pise, da se digne moral.... ( uostalom na snimku su samo unisteni LB-BT i i BRDM, nigde tenkova)

vladimir

pre 1 godinu

Jel i Tom Kruz stigao u Rumuniju ....? Kome ste vi vojnička pretnja? Slušati "holivudske" impresarije je isto što i barona Minhauzena! Inače, ja bih želeo da se američki "vojnici" uključe u ratne sukobe što bi za Ruse bio PREDAH na frontu, jer svaki "ukrajinac" je vredan bar DVA američka marinca, a ko to ne zna neka čita "politikin zabavnik" kao ozbiljnu literaturu!

Aleksandar

pre 1 godinu

Pa mater im jebem američku , ceo svet bi da uvuku u rat ! Kreteni !!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija