• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

26.10.2022

23:02 >> 07:02

RAT U UKRAJINI! ZELENSKI DOBIO PORUKU OD PUTINA! MEKGREGOR: RUSKI MALJ ĆE NA ZIMU ZDROBITI I REŽIM ZELENSKOG, ŠEF CIA OTPUTOVAO U UKRAJINU! (FOTO/VIDEO)

Reuters/AP

Vesti

RAT U UKRAJINI! ZELENSKI DOBIO PORUKU OD PUTINA! MEKGREGOR: RUSKI MALJ ĆE NA ZIMU ZDROBITI I REŽIM ZELENSKOG, ŠEF CIA OTPUTOVAO U UKRAJINU! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 245. dan

23.00 Mekgregor: Ruski malj će na zimu zdrobiti i režim Zelenskog 

Politika Vašingtona prema ukrajinskom sukobu postaje sve čudnija, ocenio je bivši savetnik američkog ministra odbrane pukovnik Daglas Mekgregor.
Za primer je uzeo izjavu bivšeg direktora CIA i bivšeg komandanta američkih i NATO snaga u Avganistanu, Dejvida Petreusa, da bi zapadne zemlje na čelu sa SAD trebalo da intervenišu u sukobu između Moskve i Kijeva.
Svojim u Vašingtonu je poručio: „Ne smećite s uma da Ukrajina nije Irak, a da se ruska vojska ne vozi u pikapovima sa mitraljezima".

Mekgregor smatra da je Petreusova inicijativa indirektna potvrda da su ukrajinske oružane snage u kritičnom stanju:
„Bez stranih boraca i poljskih vojnika koji ratuju u njenim uniformama, ukrajinska armija neće moći da izdrži zimsku ofanzivu ruske vojske. Ruski malj koji treba da padne na režim Zelenskog zdrobiće sve što je preostalo od ukrajinskih snaga. A jedini način da se produži vek kijevskih vlasti je spremnost Vašingtona da se direktno umeša u sukob pre nego što bude prekasno".

22.30 Causer: Ukrajina je zona ruskog uticaja, SAD to moraju priohvatiti

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer i Džo Bajden se ne slažu povodom Vladimira Putina i odnosa SAD sa Ruskom Federacijom - ocenio je francuski list Causer.
I to razložio i argumentovao ovako:
„Bajden je sebi dozvolio da zauzme jasno ratoboran i moralistički stav prema Putinu, tvrdeći da se od njega moraju zaštititi demokratija i međunarodno pravo. Čak je počeo da vređa ruskog predsednika povezujući ga sa zločinima visokog profila. Na taj način kao da je Bajden želeo da se oslobodi imidža slabog lidera koji ga prati posle neuspeha u Avganistanu".
Causer  smatra da dalji dijalog između Rusije i SAD neće biti moguć sve dok Ukrajina ne bude priznata od američke strane kao zona ruskog uticaja.

22.00 Borbe duž celog fronta u Ukrajini

Foto: AP/Tanjug

Nastavljaju se borbe duž celog fronta u Ukrajini. U Hersonskoj oblasti ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva. 
Civili napuštaju oblast pod kontrolom Rusije.
Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer tokom posete Kjevu, obećao je dalju pomoć Ukrajini, posebno u oblasti vazdušne odbrane. Sa druge strane, američki predsednik Džozef Bajden i dalje se protivi slanju trupa u Ukrajinu.

21.30 Šef CIA otputovao u Ukrajinu

Direktor CIA-e Bil Berns otputovao je u Ukrajinu ranije ovog meseca da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima.
"Dok je bio tamo, on je učvrstio američku posvećenost da podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije, uključujući nastavak razmene obaveštajnih podataka", rekao je američki zvaničnik za CNN.

21.00 Predsednik Gvineje Bisao preneo Zelenskom poruku Putina

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoku Embalo saopštio je da mu je tokom posete Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio spremnost za pregovore u Ukrajini.
- Juče sam bio u Rusiji sa predsednikom Putinom, koji me je zamolio da vam prenesem poruku, da razgovaram sa vama. On mi je rekao da je spreman za pregovore sa predsednikom Zelenskim - rekao je Embalo na brifingu sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu.
Prema rečima predsednika Gvineje Bisao, sebe vidi kao „nosioca određenih impulsa koji doprinose poboljšanju odnosa" između Rusije i Ukrajine.
- Rekao sam u razgovoru sa Putinom, a to je moja vizija posle sastanka sa predsednikom Zelenskim, da ako Afrika kao kontinent može da uloži napore da se reši ovaj sukob, ja sam spreman, to je jedan od razloga zašto sam došao - dodao je on.

20.30 Putin: ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata

Foto: Tanjug/AP

Zajednica nezavisnih država (ZND) treba da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima bezbednosnih službi zemalja ZND.
ZND je regionalna međuvladina organizacija u istočnoj Evropi i Aziji koja je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
- Treba preduzeti pojačane mere bezbednosti kritične transportne i energetske infrastrukture. Upravo te objekte, kao i visoko naseljena područja, treba maksimalno zaštititi - rekao je Putin.

20.00 Ukrajinci pokušali su da probiju odbranu na severu Hersona

- U Hersonskom pravcu, tokom dana, ukrajinski nacisti su očajnički pokušavali da prošire kontrolu nad delom fronta od Davidovog Broda do Iščenki sa 4 bataljonske taktičke grupe. Vazdušno-desantne jedinice, uz podršku artiljerije 42. motorizovane divizije, uspele su da odbiju sve napade i tako zadrže svoje položaje - napisao je zamenik gubernatora Hersonske oblasti Kiril Stremousov na Telegramu.

17.00 - Rusija poziva Zapad da utiče na Kijev
kako bi on odustao od provokacije sa „prljavom bombom"

Foto: printscreen/Twiter

Stručnjaci IAEA uskoro dolaze u Ukrajinu zbog upozorenja da Ukrajina priprema „prljavu bombu".

16.30 Kijevski režim već je završio tehničke pripreme za provokaciju sa „prljavom bombom"

- Stručnjaci ukrajinskog preduzeća "Južmaš" već su napravili model rakete za kompleks 'Iskander'. Planirano je da se njena bojeva glava napuni radioaktivnim materijalom, a zatim da je snage ukrajinske PVO 'obore' iznad Černobiljske nuklearne elektrane kako bi saopštili da je ruska strana lansirala nuklearni projektil - rekao je naš sagovornik.
Kako je precizirao, model rakete sistema „Iskander" napravljen je na bazi projektila raketnog sistema „Točka U".
- Nakon što "obore" model rakete, vlasti iz Kijeva nameravaju da pokažu zapadnim i ukrajinskim medijima delove makete i delove elektronike koji navodno pripadaju raketi 'Iskander' kako bi ubedili zapadnu javnost da je kriva Rusija - saopštio je naš sagovornik.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.

16.00 Australija će obučavati ukrajinsku vojsku

Sedamdesetak pripadnika odbrambenih snaga Australije će u Velikoj Britaniji obučavati ukrajinsku vojsku, najavila je danas australijska vlada.
U odluci se ističe i da pripadnici odbrambenih snaga te zemlje neće ulaziti na teritoriju Ukrajine, prenosi Gardijan.
Vlada dodaje da će Ukrajini poslati još 30 oklopnih vozila "Bušmaster".
Australija će se tako pridružiti tzv. operaciji Interfleks, u kojoj učestvuju i druge zemlje kao što su Novi Zeland, Kanada, Švedka i Finska. U okviru te operacije se u Velikoj Britaniji obučavaju ukrajinski vojnici.

15.30 Kijev preporučio izbeglicama da se ne vraćaju do proleća

Foto: ilustracija

Ukrajinska vlada preporučila je Ukrajincima koji su izbegli u inostranstvo da se ne vraćaju u zemlju pre proleća zbog rastuće zabrinutosti kako će tokom predstojeće zime funkcionisati teško oštećena energetska infrastruktura.
Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk upozorila je da oštećena elektromreža neće moći da obezbedi potrebno snabdevanje tokom zime i da će se situacija samo pogoršavati, objavio je danas Gardijan.
Trećina energetskog sektora Ukrajine uništena je u nedavnim ruskim raketnim i napadima dronovima, a građanima je već preporučeno da štede struju.
Preporuka izbeglicama da se ne vraćaju u Ukrajinu pre proleća usledila je nakon što je ispitivanje javnog mnenja pokazalo da sve više Ukrajinaca izražava želju da se vrati kući.

15.00 Reznikov:Kontraofanziva u Hersonu teza nego na severoistoku

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u južnom regionu Herson pokazuje se mnogo težom nego što je to bio slučaj na severoistoku zemlje zbog vremenskih prilika i specifičnosti terena, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.
On je na konferenciji za novinare rekao da ruske snage u okupiranom regionu Hersona koriste kanale za snabdevanje vodom kao rovove, objavio je Rojters.

14.05 - Putin nadgledao obuku snaga za strateško obuzdavanje

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgledao je obuku kopnenih, morskih i vazdušnih snaga za strateško obuzdavanje u okviru kojih je odrađeno lansiranje balističkih i krstarećih raketa.

 

 

Putin je pratio vežbe iz situacionog centra Kremlja. On je putem video-linka saslušao izveštaj ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gersimova.

13.15 - Napadnuta zgrada odelenja unutrašnih poslova u Hersonu

Nepoznate osobe pokušale su da napadnu regionalno odeljenje unutrašnjih poslova u Hersonu, saopštila je služba za vanredne situacije.

„Oko 13 časova pokušan je napad na Dnjeprovsko okružno odeljenje unutrašnjih poslova grada Hersona kako bi došli u posed oružja. Napadači su uspeli da ispale jedan hitac iz ručnog protivtenkovskog bacača granata“, rekao je predstavnik službe.

On je dodao da je u toku hapšenje napadača.

12.10 - Ruski PVO sistemi Buk presreću rakete HIMARS MLRS 

 

 

12.03 - Uništeno skladište goriva u Dnjepropetrovsku

Ruske trupe napale su objekat infrastrukture za komunikaciju i snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane u izveštaju o toku specijalne vojne operacije od 26. oktobra.

„U oblasti naselja Prikolotnoje, Harkovska oblast, jedinstven je centar veze ukrajinske grupe trupa. Na području grada Dnjepropetrovska ujedinjeno je skladište nafte iz kojeg je grupa trupa u Donbasu su snabdevene dizel gorivom“, navodi se u dokumentu.

Neprijateljski gubici na tri glavna pravca premašili su 300 ljudi, proizilazi iz poruke.

11.25 - Finska pristupa NATO paktu

Predlog zakona o pristupanju Finske NATO je skoro spreman i ne sadrži nikakva ograničenja za uspostavljanje vojnih baza u zemlji ili uvoz nuklearnog oružja, piše list „IltaLehti“, pozivajući se na svoje izvore.

Prema izvorima lista, finski ministri spoljnih poslova i odbrane obećali su u julu, tokom pristupnih pregovora sa NATO, da Helsinki neće uvoditi nikakva ograničenja ili nacionalne klauzule u pogledu svog članstva u sporazumu o pristupanju alijansi.

10.31 - Balicki: Zaporožje se pretvara u "Mariupolj i Azovstalj"

Grad Zaporožje i njegova industrijska preduzeća postaju utvrđeno područje nalik na Marijupolj i „Azovstalj“, izjavio je v. d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

„Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju i tamo se u ovom trenutku nalazi prilično veliki broj plaćenika... Takođe je potvrđeno da se prave utvrđenja u industrijskim zonama“, rekao je on.

Balicki je naglasio da se u Zaporožju nalazi na hiljade plaćenika. Prema njegovim rečima, oni su uglavnom raspoređeni u fabrici „Avtozaz“ na levoj strani reke.

On je dodao i da trenutno ne postoje nikakve pretnje stabilnosti kontakt linije u Zaporoškoj oblasti.

„Situacija je stabilna i za sada ne vidimo nikakve ozbiljne pretnje našoj liniji fronta“, ocanio je Balicki.

09.44 - Rusi neće predati Hersonsku oblast

Hersonsku oblast niko neće predati, ruska vojska neće otići odatle, uverava zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

„Želim da umirim sve koji su zabrinuti da će Hersonska oblast biti predata i da će se Rusija povući. Još jednom podsećamo da Rusija ne napušta svoje, da je Rusija danas i Hersonska oblast i da delujemo kao jedinstvena država“, rekao je Stremousov u video obraćanju na Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, svi pokušaji ofanzive ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast, „završiće se po njih sigurnom smrću“.

09.20 - Britanci priznali delovanje saboterskih grupa na ruskim železnicama

08.35 - U toku pregrupisavanje ukrajinskih snaga

Veliki broj ukrajinskih formacija pregrupiše se na zaporoškom pravcu sa perspektivom da napadne naselja Vasiljevka i Pologi, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U Vasiljevki se nalazi granični prelaz između Ukrajine i novih ruskih regiona.
Rogov je objasnio da su u toku artiljerijski dvoboji, kao i da je u toku pregrupisavanje velikog broja jedinica.

„Kao što sam i pretpostavljao, ukrajinske trupe su, prebacujući svoje trupe iz harkovskog pravca u Dnjepropetrovsk, poslale značajan deo ne samo u hersonskom pravcu, već direktno prema zaporoškom pravcu – u oblasti Orehova i Guljajpolja sa izgledima za napad na Vasiljevku i Pologe. Ovi pracvi su danas najvreliji“, rekao je Rogov u emisiji „Solovjov uživo“.

08.31 - Na snazi vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost objavljena je jutros u Kijevu, Odesi, Poltavskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

08.11 - NASAMS STIGAO U UKRAJINU!

07.32 - Riši Sunak dao punu podršku Zelenskom, najavio kraj "Putinovog varvarskog režima"

07.02 - Ukrajina granatirala stambenu zgradu raketnim sistemom HIMARS

Predstavništvo Luganske Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina saopštilo je da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine tokom proteklog dana ispalile dve rakete iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS. Za granatiranje su korišćena i NATO artiljerijska oruđa kalibra 155 mm.

Kao rezultat granatiranja Svatova, uništena je stambena zgrada. Informacije o ostaloj šteti i povređenima se preciziraju.

06.51 - Bajden: Rusija će napraviti ozbiljnu grešku ako upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da će Rusija napraviti „neverovatno ozbiljnu” grešku ako upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

-Dozvolite mi samo da kažem da bi Rusija napravila neverovatno ozbiljnu grešku ako bi upotrebila taktičko nuklearno oružje. Ne mogu da garantujem da ovo nije operacija pod lažnom zastavom, ali biće ozbiljna, ozbiljna greška, odgovorio je Bajden na pitanje novinara.

06.43 - Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju o seriji eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Kijeva. Kako prenose ukrajinski mediji, ruske bespilotne letelice pogodile su parking vojnog magacina, gde se prema njihovim rečima nalaze kamioni pokriveni ceradom. Pretpostavlja se da su ukrajinske snage municiju prevozile civilnim kamionima.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija