• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

28.10.2022

21:04 >> 22:29

Zelenski u strahu zbog mobilizacije! Stiže američki PVO sistem NASAMS! Gašenje struje u Ukrajini! Vazdušna opasnost u Kijevu!

Tanjug/AP

Vesti

Zelenski u strahu zbog mobilizacije! Stiže američki PVO sistem NASAMS! Gašenje struje u Ukrajini! Vazdušna opasnost u Kijevu!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 247. dan

22.39 - Ruska vojska: Situacija kod Hersona pod kontrolom

Ruska vojska drži situaciju u Hersonskoj oblasti pod kontrolom, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

„Ukrajinski nacisti stalno pokušavaju da prodru na teritoriju Hersonske oblasti, ali šanse su im veoma slabe. Naše snage zaustavljaju sve pokušaje. Ruska vojska potpuno kontroliše situaciju“, rekao je Stremousov u onlajn obraćanju, objavljenom na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, na liniji fronta na severu Hersonske oblasti, kao i u pravcu Nikolajeva konstantno traju artiljerijski dueli.

21.46 - Zelenski u strahu zbog mobilizacije!

21.05 - Ukrajina dobija PVO sisteme „NASAMS“ u novembru

Sjedinjene Američke Države rade na tome da dva PVO sistema „Nasams“ budu isporučena Ukrajini u novembru, izjavio je šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken, u svetlu nedavnih izjava proizvođača PVO sistema da je oružje već isporučeno Kijevu.

Blinken je takođe izjavio da Vašington sarađuje sa „saveznicima i partnerima“ povodom mogućnosti isporuke njihovih PVO sistema Ukrajini.

20.24 - Restrikcije struje u Ukrajini

Ukrajina uvodi vanredna ograničenja potrošnje električne energije bez presedana.

Prema podacima DTEK Kijev Eelektro mreža, usled udara po energetskoj infrastrukturi u Kijevu, dolazi do nestašice električne energije do 30% potrošnje, pa je potrebno pripremiti se za ispade na neodređeno vreme.

Teža i duža gašenja biće uvedena narednih dana.

19.39 - U Kijevu se upalile sirene za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu i u kijevskoj oblasti, saopštavaju lokalne vlasti.

18.29 - Amerika šalje novu vojnu pomoć Ukrajini, HIMARS će dejstvovati punom žestinom!

17.28 - Kraj mobilizacije! Šojgu objavio neverovatne podatke!

15.00 - Medvedev Masku: Gasi Starlink u Ukrajini!

Bivši predsednik Rusije i bliski saveznik Vladimira Putina Dmitri Medvedev, danas je na Tviteru pozvao Ilona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu i novog vlasnika Tvitera, da ugasi uslugu satelitskog interneta u Ukrajini.

Medvedev je čestitao Masku na "prevladavanju političke pristranosti i ideološke diktature na Tciteru".

"I odustani od tog biznisa sa Starlinkom u Ukrajini", dodao je Medvedev.

Podsetimo, Ilon Mask Ukrajini pruža uslugu satelitskog interneta putem servisa Starlink, koja se pokazala ključnim za komunikacije ukrajinske vojske.

 

 

14.46 - Kijev: Oborili smo više od 300 iranskih dronova kamikaza

Portparol ukrajinskih vazdhoplovnih snaga Jurij Inhat kaže da su oborili više od 300 iranskih dronova kamikaza "šahed-136" koje koristi ruska vojska. Bespilotne letelice u ruskom arsenalu često su korišćene u poslednjih mesec dana za gađanje ukrjinske energetske infrastrukture. Iran je ranije već odbacio optužbe Kijeva i Zapada da isporučuje dronove Rusiji - preneo je Gardijan.

13.37 - Vazdušna opasnost objavljena u Harkovskoj oblasti

13.19 - Moćni Putinov saradnik posetio Herson

12.41 - Ponovo gađan Antonovski most

Ukrajinske trupe ponovo su pokušale da raketiraju Antonovski most u Hersonu. Protivvazdušna odbrana oborila je svih šest ispaljenih raketa „Himars“, saopštile su hitne službe regiona.
U napadu nije bilo žrtava.

11.43 - Civili evakuisani iz Hersona

Završena je evakuacija civila iz okoline Hersona, rekao je kasno sinoć Sergej Aksjonov, čelnik Krima.

"Organizovani odlazak stanovnika s leve obale Dnjepra na bezbedno područje u Rusiji privedeno je kraju", rekao je Aksjonov.

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao da je najmanje 70.000 civila napustilo svoj dom na tom području za nepunih nedelju dana. 

11.06 - Ukrajina se sprema za napad iz Belorusije

09.34 - Sprečen teroristički napad u Stavropolju

Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila je u ruskom gradu Stavropolju četvoricu pristalica ukrajinskih nacista koji su pripremali teroristički napad na administrativni objekat, saopštila je FSB.

„Suzbijeno je nezakonito delovanje organizovane grupe lica (četiri osobe) koja je planirala da izvede teroristički napad u Stavropoljskom kraju. Kao pristalice ideologije ukrajinskih neonacističkih organizacija, uhapšena lica su planirala da izvedu teroristički napad u jednom od regionalnih administrativnih objekata“, navodi se u saopštenju.

 

 

09.11 - Zelenski: U poslednja dva dana oborili smo 23 drona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina u poslednja dva dana oborila 23 bespilotne letelice, poručivši da masovni ruski napadi na elektrane neće slomiti ukrajinski duh.

"Granatiranje nas neće slomiti. Čuti neprijateljsku himnu na našoj zemlji strašnije je od neprijateljskih raketa na našem nebu. Ne bojimo se mraka", rekao je Zelenski u video obraćanju snimljenom na otvorenom, stajajući u mraku pokraj olupine oborenog drona.

08.20 - Uskoro izgradnja fabrike "Bajraktara" u Ukrajini

Generalni direktor turske kompanija Bajrak koja pravi dronove "Bajraktar" saopštio je danas da ta kompanija planira da u naredne dve godine izgradi fabriku u Ukrajini.

- Naš plan napreduje. Trenutno imamo arhitektonski projekat. Faza detaljnog projektovanja je završena. I uskoro krećemo sa izgradnjom. Želimo da je završimo u roku od dve godine - rekao je Haluk Bajraktar na marginama sajma odbrane SAHA u Istanbulu.

Bespilotne letelice "Bajraktar" koje je Ukrajini isporučila kompanija Bajkar bile su ključne u odbrani Ukrajine od ruskih oklopnih i protivvazdušnih sistema u prvih nekoliko nedelja ruske invazije, ocenjuje Rojters. Plan da Bajrak izgradi fabriku u Ukrajini deo je sporazuma potpisanog između Ankare i Kijeva neposredno pre ruskog napada na Ukrajinu 24. februara.

08.12 - Napad na elektroenergetske mreže, hiljadu domova bez struje

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine je zbog napada narušen rad elektroenergetskih mreža Nikopolja i Krasnogrigorjevske opštine, oko hiljadu porodica ostalo je bez struje, saopštio je načelnik oblasne uprave Valentin Rezničenko na svom Telegramu.
On je napomenuo da su pogođene Nikopoljska, Marganecka i Krasnogrigorjevska opština.
Prema njegovim rečima, već se radi na sanaciji štete na elektromreži.

08.02 - Novi paket pooći SAD

Sjedinjene Američke Države će uskogo Ukrajini isporučiti novi paket vojne pomoći, saopštio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi u intervjuu za „Si-En-En“.

07.23  - Ruske snage se utvrđuju u Hersonu

Herson i prilazi njemu utvrđuju se u slučaju proboja ukrajinskih trupa, izjavila je za Sputnjik zamenica načelnika administracije Hersonske oblasti Katarina Gubareva.

„Svuda se ojačavaju prvi spratovi zgrada, prave se utvrđenja od džakova sa peskom za zaštitu i odbijanje napada unutar grada“, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, jačanje odbrane grada je preventivna mera, a smanjenje broja stanovnika u njemu omogućava da se lakše otkrivaju diverzantsko-izviđačke grupe ili pristalice Oružanih snaga Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Getsbi

pre 1 godinu

Koja je šansa da je Rusi ne sruše pre puštanja u rad? Taman i da je ukopaju kao u Mriupolju.

Bale

pre 1 godinu

Strategiski vazna cesta Svjatoslav-Kremina skoro je cela pod kontrolom ukrajinaca, ostao je samo mali deo od 3km pod kontrolom rusa. Sa ovim, ukrajinci ce moci kontrolisati skoro 1/3 Luhanske oblasti. Kod Bahmuta, grupacija Wagner je odbacena jos 2km od grada tako da su sada udaljeni 5km a pre 4 dana su bili na periferiji grada

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija