• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

31.10.2022

23:03

PUTIN O NAPADU NA CRNOMORSKU FLOTU: Ukrajinci su stvorili pretnju i vojnim i civilnim brodovima!

Fotoilustracija

Vesti

PUTIN O NAPADU NA CRNOMORSKU FLOTU: Ukrajinci su stvorili pretnju i vojnim i civilnim brodovima!

Podeli vest

Napad Ukrajine na brodove Crnomorske flote Rusije stvorio je pretnju i vojnim i civilnim brodovima uključenim u realizaciju prehrambenog sporazuma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon trilateralnog sastanka sa liderima Azerbejdžana i Jermenije u Sočiju

Putin je podsetio da se Rusija obavezala da će osigurati bezbednost izvoza hrane iz Ukrajine.

- Napad koji je izvršen, neuspešan napad, koji je Ukrajina izvela na brodove Crnomorske flote, mora se odati priznanje našim mornarima i zahvaliti im što su bili na visini zadatka i odbili sve napade, ali ovi dronovi, kako podvodni tako i vazdušni, delimično su išli koridorom kojim se izvozi žito iz Ukrajine - rekao je Putin.

On je dodao da su ti podvodni dronovi dugi šest metara i imaju oko 500 tona eksploziva.

- Ako neki takav dron udari u brod, neće ostati ništa ni od žita ni od broda. A mi ćemo biti krivi. Zbog toga Ministarstvo odbrane ispravno postavlja pitanje kako bi izvršilo dodatni rad sa UN, a oni, sa svoje strane, sa Ukrajinom, tako da Ukrajina garantuje bezbednost ovog koridora. Ne vidim tu ništa neobično. To je pitanje usaglašavanja pozicija, obaveza ukrajinskih partnera -  rekao je Putin.

- Na taj način su stvorili pretnju kako za naše brodove, koji treba da osiguraju bezbednost izvoza žita, tako i za civilne brodove koji se bave ovim (izvozom) - naglasio je Putin.

- Ali ako… Ukrajina udari po ovim brodovima, mi ćemo biti krivi. Sada svi samo govore o tome šta radi Rusija. Ne sećajući se čime je to izazvano. A izazvano je stvaranjem pretnje za taj humanitarni koridor - objasnio je ruski predsednik.

Putin je napomenuo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u ponedeljak izneo stav ruskog Ministarstva odbrane po ovom pitanju.

- Složio sam se sa njim, on (Šojgu) s pravom kaže: oni predstavljaju pretnju i za naše i za civilne brodove. A mi moramo da osiguramo bezbednost civilnih brodova - zaključio je Putin.

Rusija nije prekinula učešće u prehrambenom sporazumu

Ruski lider je dodao i da Rusija nije prekinula, već je obustavila svoje učešće u prehrambenom sporazumu.

- Ne govorimo da prekidamo učešće u ovoj operaciji. Ne, mi govorimo da obustavljamo (učešće u prehrambenom sporazumu) - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, jedan od organizatora ovog posla bio je i generalni sekretar UN.

- Radnici UN aktivno su uključeni u ovaj posao, na čemu smo im zahvalni. Ali neka oni onda rade sa Ukrajinom, a Ukrajina mora da garantuje da neće stvarati pretnje za civilne brodove i ruske brodove za snabdevanje - naglasio je Putin.

Putin je podsetio da je Rusija pristala na prehrambeni sporazum u interesu najsiromašnijih zemalja, ali tamo stiže samo 3-4 odsto žita.

- Ceo taj proces izvoza žita sa teritorije Ukrajine organizovan je pod izgovorom da se osiguraju interesi najsiromašnijih zemalja. I to smo radili upravo u interesu najsiromašnijih zemalja. Ne mogu da se setim podataka za poslednje sate i poslednje dane, ali sve u svemu – 34 odsto žita ide u Tursku, 35 odst, nešto više, u zemlje Evropske unije. A samo 3-4 odsto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, možda se ponekad dešavalo i malo više, do 5 odsto, cifra malo varira... išlo je u korist takozvanih najsiromašnijih zemalja po klasifikaciji UN - precizirao je Putin.

Rusija je u subotu objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

Informer RS , kakve budalastine prenosite ? Koji dron duziine 6 metatara moze da nosi teret ekspoziva od 500 tone? Jos smo daleko od 1. April’s. ?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17