• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Informer

01.11.2022

20:23

NJUJORK TAJMS NEĆE DA ĆUTI! NEKE ZEMLJE EU SU UVOZ RUSKE ROBE POVEĆALE ZA 130 ODSTO! Ej, ti isti traže od Srbije da Moskvi uvede sankcije... KAKVI LICEMERI?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

NJUJORK TAJMS NEĆE DA ĆUTI! NEKE ZEMLJE EU SU UVOZ RUSKE ROBE POVEĆALE ZA 130 ODSTO! Ej, ti isti traže od Srbije da Moskvi uvede sankcije... KAKVI LICEMERI?!

Podeli vest

Neke od nacija koje aktivno podstiču kupovinu dobara i proizvoda iz Rusije preuzele su aktivnu ulogu u suprotstavljanju vojnoj operaciji, uključujući zemlje EU i one koje podržavaju antiruske sankcije. Da sve bude još strašnije, tei iste zemlkje traže od Srbije da udari na Moskvu

Brojne zemlje su ove godine dramatično povećale svoje prosečne mesečne količine uvoza iz Rusije, pokazuju trgovinski podaci koje je prikupila Observatory of Economic Complexity, a prenosi Njujork tajms.

U izveštaju se navodi da su rezultati prilično retrospektivni, pošto je onlajn platforma za podatke objavila brojke sa zakašnjenjem.

Indija i Turska su se pojavile kao glavni uvoznici ruske robe i proizvoda, pokazujući ogroman porast od 430% i 213% respektivno. Brazil, čiji je uvoz iz Rusije porastao za 166 odsto, zauzeo je treće mesto na listi. Ruski izvoz u Kinu je porastao za 98%, dok je uvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju porastao za 45%.

Neke od nacija koje aktivno podstiču kupovinu dobara i proizvoda iz Rusije preuzele su aktivnu ulogu u suprotstavljanju vojnoj operaciji zemlje u Ukrajini, uključujući zemlje članice EU i one koje podržavaju antiruske sankcije.

Tako je uvoz ruske robe u Španiju porastao za 112%, dok je ruski izvoz u Belgiju skočio za 130%. Holandija je povećala uvoz iz Rusije za 74%. Japanska kupovina ruske robe i proizvoda porasla je za 40%, dok su Nemačka i Norveška povećale uvoz iz zemlje pogođene sankcijama za 38% i 21%.

Štaviše, ukupan trgovinski promet Rusije sa Holandijom porastao je za 33%, kao i za 13% sa Japanom, dok je ukupna trgovina sa Belgijom skočila za 84%.

Istovremeno, većina ovih zemalja smanjila je izvoz u Rusiju, dajući Moskvi zdrav trgovinski suficit. Indija, najveći uvoznik na listi, smanjila je izvoz za 19%, dok je izvoz iz Brazila opao za 13%, odnosno 44%, iz Španije.

Najveći pad izvoza u Rusiju zabeležile su SAD i Britanija od 84% i 71%, respektivno. Švedska je smanjila izvoz u Rusiju za 61%.

U međuvremenu, Kina i Turska su, s druge strane, povećale izvoz robe u Rusiju. Peking je povećao obim izvoza u Rusiju za 24%, dok je izvoz iz Turske porastao za 113%.

Da sve bude još strašnije, tei iste zemlkje traže od Srbije da udari na Moskvu, uz poruku kako su oni Rusiji, kao, uveli žestoke sankcije!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa Berak

pre 1 godinu

Za EU i NATO posle svega moze da bude ili kompletan idiot ili placenik izdajnik. A sto se tice sankcija Rusiji kada dodju na pregovore s Vucicem neka mu lepo izdhvane bezdimno ekoloski kao i svima nama.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija