• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

11.11.2022

17:30

ŠTA SE DEŠAVA, EU PUTEVE I ŽELEZNICU SPREMA ZA RAT! I Makron, tvrdi Figaro, Francusku priprema za vojni sukob! Moskva upozorava, ima li iko da je čuje?!

Vesti

ŠTA SE DEŠAVA, EU PUTEVE I ŽELEZNICU SPREMA ZA RAT! I Makron, tvrdi Figaro, Francusku priprema za vojni sukob! Moskva upozorava, ima li iko da je čuje?!

Podeli vest

Komisija EU i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložili su novi akcioni plan za vojnu mobilnost čiji je cilj poboljšanje sposobnosti bloka da brzo prebaci velike količine vojne tehnike i trupa na istočne granice. Istovremeno, list Le Figaro piše da francuski predsednik Emanuel Makron sprema zemlju za mogući rat

Borelj je najavio plan tokom pres konferencije Evropske komisije. On je naveo da blok mora da prilagodi svoju odbrambenu politiku kao odgovor na novu bezbednosnu klimu u Evropi jer se „rat vratio našim granicama", a Rusija „podriva mir i sistem zasnovan na međunarodnim pravilima".

Borelj je istakao da trenutno ne postoji specijalizovana železnička ili putna infrastruktura koja bi podržala transport velikih količina vojnih resursa sa jedne strane bloka na drugu i napomenuo da je prilagođavanje evropskog sistema mobilnosti „kritično" za odbranu EU.

Diplomata je precizirao da bi blok trebalo da poboljša „kapacitet i sposobnost brzog premeštanja trupa i tehnike sa jedne strane EU na drugu stranu EU, uglavnom sa zapada na istok. Na našu spoljnu granicu, ali i van naših spoljnih granica kada raspoređujemo naše vojne misije širom sveta".

Kao deo ove akcije vojne mobilnosti, Borelj je predložio izgradnju mostova, tunela i vozova koji bi mogli da transportuju vojne kapacitete EU, napominjući da je vojni sukob između Rusije i Ukrajine „jasno pokazao da je to mnogo važno".

Foto: Beta

Žozep Borelj zabrinuo Evropu, kome treba rat, pogotovo ako je sa Rusijom?!!

Diplomata je takođe istakao potrebu da se unapredi saradnja EU sa NATO-om i zemljama poput Ukrajine, Moldavije i zapadnog Balkana i da bude spremna za raspoređivanje snaga u ovim regionima.

Evropska komisija je za ovaj projekat izdvojila oko 1,69 milijardi evra do 2027. godine.

Gotovo u isto vereme francuski predsednik Emanuel Makron sprema se da predstavi novu doktrinu nacionalne strategije. To uključuje pripremu zemlje za mogući rat, tvrdi list Le Figaro.

Doktrina će postati nastavak dokumenta iz 2017. godine i obuhvata deset strateških ciljeva Francuske za zaštitu sopstvenih interesa, među kojima je i stavka o ratnoj ekonomiji. Pri tome, nema govora o „univerzalnoj militarizaciji".

U dokumentu se navodi da će francuska vojska morati da „ispravi slabe tačke". Zauzvrat, vlasti treba da preispitaju „strateške ambicije kroz prizmu uništenja svetskog poretka".

U dokumentu se pominje i „evropska strateška autonomija". Kako navodi izdanje, u njemu trenutno učestvuje samo Francuska.

Doktrina pretpostavlja učešće zemlje u raznim savezima, pre svega u NATO. U dokumentu se ističe da proširenje sfere interesa Francuske zahteva kolektivno rešavanje kriznih pitanja.

Aktivna uloga francuske vojske ukazuje na mogućnost učešća nacionalnih oružanih snaga u ekspedicionim misijama, ali ne i u sukobima visokog intenziteta.

Prema novoj doktrini, odgovarajuće izmene bi trebalo da se izvrše pre 2030. godine. Tri stuba koja mogu da pruže nove mogućnosti državi su nuklearno odvraćanje, konvencionalno oružje i mobilizacija društva za „zajedničku podršku".

Foto: Tanjug/AP

Makron sprema novu vojnu doktrinu, Figaro tvrdi da je to priprema za rat

Istovremeno, dokument ne ukazuje na sredstva za postizanje navedenih ciljeva. U republičkom parlamentu dokument je nazvan izuzetno ambicioznim i nije u skladu sa sredstvima Francuske.

U međuvremenu, EU je takođe iznela planove da ponudi Ukrajini paket zajmova od 18 milijardi evra kako bi zemlja preživela naredne godine, ali je insistirala da Kijev mora novac vratiti bloku u roku od 35 godina. To dolazi nakon što je EU ove godine Ukrajini već dala 4,2 milijarde evra zajmova, kao i vojnu pomoć u vrednosti od preko dve milijarde evra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije optužio EU da se pretvorila u vojnu organizaciju koja deluje u interesu SAD-a i NATO. Moskva je više puta upozoravala evropski blok da ne vrši ekonomsko samospaljivanje potpirivanjem sukoba u Ukrajini po nalogu Vašingtona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

A odakle ce sav taj novac doci?! Ne zaboravite da vise nema jeftinog gasa i da mnoge fabrike u nemackoj ne rade! A posle ove zime kad se tankovi sa rezervnim gasom istrose, severnog toka vise nema, odakle gas za fabrike pa jos i jeftin?!

Srecko

pre 1 godinu

Pametno radi Amerika nasla budale da ratuju za nju,Amerika prodaje oruzje i ostale stvari pet puta skuplje Evropi.

Vlajko

pre 1 godinu

E pa vi mislite da ce Rusi da ratuju sa vama kao sa Ukrajincima,to ce Atomske da rade,jadan Svet.

Rade R

pre 1 godinu

Fašizam je zaraza koja se raširila posle četrdeset pete skoro po čitavoj Evropi! Istorija se apsolutno ponavlja! Svi oni koji su bili na strani Hitlera su ponovo zajedno!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija