• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

14.11.2022

17:30

SRBIJO, DRŽI PALČEVE! AMERI ĆE POKUŠATI DA SRUŠE I OVO, ALI... Ovde će biti čvoriste za transport gasa u Evropu, oživljava i "Južni tok"! BEOGRAD SE NE MOŽE ZAOBIĆI!

Reuters

Vesti

SRBIJO, DRŽI PALČEVE! AMERI ĆE POKUŠATI DA SRUŠE I OVO, ALI... Ovde će biti čvoriste za transport gasa u Evropu, oživljava i "Južni tok"! BEOGRAD SE NE MOŽE ZAOBIĆI!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručuje da planira, tokom posete glavnom gradu Turkmenistana Ašhabadu početkom decembra, da razgovara sa liderima Azerbejdžana i Turkmenistana o uspostavljanju čvorišta za transport gasa u Turskoj

- Ruski predsednik Vladimir Putin i predstavnici ruske vlade već su se izjasnili u vezi sa pitanjem uspostavljanja energetskog centra u Turskoj. U planu je da Turska postane centar za distribuciju prirodnog gasa o čemu će se razgovarati početkom sledećeg meseca sa predsednicima Turkmenistana i Azerbejdžana tokom moje posete Ašhabadu - izjavio je Erdogan u razgovoru sa novinarima i izrazio nadu da će razgovori biti uspešni, prenosi TASS .

Predsednik Turske putuje u Indoneziju gde će učestvovati na samitu Grupe dvadeset (G-20).

Poduhvat stvaranja najvećeg gasnog čvorišta u Turskoj za snabdevanje Evrope predviđa izgradnju tri gasovoda, a planirano je da jedan ide preko Srbije.

- Južni krak će biti korišćen za snabdevanje Italije, srednji će ići ka Srbiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Albaniji, a severna ruta ka Rumuniji, Sloveniji, Mađarskoj i dalje ka Nemačkoj.

Ono što je Za Srbiju još važnije ovo bi moglo da znači i oživljavanje projekta  "Južni tok", čija je izgradnja obustavljena 2014. zbog pritiska Brisela i Vašingtona, što je nanelo štetu i našoj zemlji.

Srbija je trebalo da bude čvorište za snabdevanje regiona. Njegov kapacitet kroz našu zemlju iznosio bi oko 40 milijardi kubnih metara godišnje. Krajem 2012, procenjivalo se da će naša zemlja posle njegove izgradnje imati prihod od tranzitnih taksi od oko pola milijarde evra.

Ali, Sofija je pod pritiskom Vašingtona i Brisela odustala, a Putin je obustavio je taj projekat 2014.  Zamenio ga je "Turski tok" koji ima dva gasovoda po 15,75 milijardi kubika. Jedan je namenjen za snabdevanje Turske, a drugi - "Balkanski tok", za jugoistočnu Evropu, kojom gas stiže i do Srbije.

"Gasprom" je, podsetimo, za "Južni tok" i izvoz 63 milijarde kubika gasa stvarao infrastrukturu u Rusiji. Kako ruski mediji prenose, iako je projekat otkazan, kompanija je nastavila da gradi kapacitete za isporuku do obale Crnog mora koliko je prvobitno bilo projektovano.

Foto: AP/Photo

Srbija je nezaobilazna u projektu Ankare, za Beogard to znači ogroman profit

Po svemu sudeći, ta infrastruktura će se koristiti za povezivanje sa turskim gasnim habom.

Plan Ankare je odličan za Srbiju, jer ćemo, osim dodatne energetske sigurnosti, imati i finansijsku korist od naplate tranzitnih taksa.

S druge strane, izvesno je da će Vašington pokušati da sruši i ovaj projekat, kao što je uništio i Južni tok! SAD ne špo oju cenu ne žele da dozvole Moskvi da ponovo dominira tržištem i snabdevanjem gasom evropskih zemalja.   

Energetski rat, koja je rezultirao diverzijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, počeo je pre 10 godina kada su SAD, po završetku izgradnje "Severnog toka" 1, počele sa pričom da Evropa ne sme da zavisi od ruskog gasa.

Projekat već spreman, kreće izgradnja

Putin je nedavno rekao da je Moskva spremna da preusmeri tranzit gasa iz oštećenih gasovoda "Severni tok" ka Crnom moru i Turskoj. O toj ideji odmah je razgovorao je sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, tokom njihovog sastanka u Astani. Erdogan je istakao da neće biti čekanja i rekao da su dvojica lidera naložila relevantnim institucijama dveju zemalja da brzo počnu da rade na projektu stvaranja čvorišta u Turskoj za isporuku gasa Evropi. Ovaj predlog je došao posle diverzije na "Severnom toku" i pokušaja sabotaže na "Turskom toku", kojim gas stiže i u Srbiju.
Kako prenose turski mediji, njihovi naučnici inženjerskog fakulteta Univerziteta Gumušhane razradili su projekat gasnog čvorišta koji će moći da transportuje do 75 milijardi kubnih metara plavog goriva godišnje, tri meseca pre Putnove izjave.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17