• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

14.11.2022

07:00

NATO PONUDA PUTINU: ZADRŽI KRIM, ALI IZMESTI CRNOMORSKU FLOTU I DAJ NAM SVE OSTALO! Ovako bi Zapad da okonča rat u Ukrajini!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

NATO PONUDA PUTINU: ZADRŽI KRIM, ALI IZMESTI CRNOMORSKU FLOTU I DAJ NAM SVE OSTALO! Ovako bi Zapad da okonča rat u Ukrajini!

Podeli vest

Zemlje NATO pakta nude ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ponižavajuće rešenje za okončanje rata u Ukrajini. Zapadni mediji pišu da velike sile nude šefu Kremlja da zadrži Krim, ali da odatle izmesti svoju Crnomorsku flotu, a u zamenu za to traže da im prepusti Donbas, Zaporožje i Herson, odnosno sve oblasti koje je ruska vojska osvojila u Ukrajini.

Bivši portparol moskovskog Instituta za međunarodne odnose, istoričar i politikolog Valerij Solovej, pozivajući se na svoje izvore u Kremlju, otkrio je britanskim medijima detalje zapadnog plana o završetku sukoba u Ukrajini. 

Traže kapitulaciju

On je rekao da plan, napravljen posle ruskog povlačenja iz dela Hersonske oblasti, praktično podrazumeva kapitulaciju Moskve i odricanje od svih teritorija osvojenih od 2014, osim Krima. 

- Krim bi ostao u sastavu Rusije, ali bi trebalo da postane demilitarizovana zona i o njegovom statusu se ne bi razgovaralo do 2029. Ruska Crnomorska flota, u tom slučaju, morala bi da bude izmeštena sa tog poluostrva. Osim toga, duž granica Belorusije, Ukrajine i Rusije trebalo da bude napravljena demilitarizovana zona u širini od 100 kilometara. Teško naoružanje ne bi smelo da se nađe unutar te zone - otkrio je Solovej. 

On je dodao da Zapadne sile traže od Putina da povuče vojsku i iz otcepljene moldavske oblasti Pridnjestrovlje, dok bi se Ukrajina obavezala na to da najmanje sedam godina neće ući u NATO.

- Šest zemalja NATO pristalo je da pruži bezbednosne garancije za ovakav dogovor - kazao je Solovej, koji nije otkrio koje zemlje su u pitanju, ali se pretpostavlja da su među njima SAD i Velika Britanija. 

Šta podrazumeva plan NATO

- Rusiji ostaje Krim, ali mora da bude demilitarizovan. O njegovom statusu se ne bi raspravljalo bar do 2029. 
- formiranje demilitarizovane zone duž granice Belorusije, Ukrajine i Rusije u širini od 100 kilometara
- da Rusija povuče vojsku iz otcepljene moldavske oblasti Pridnjestrovlje 
- Ukrajina da se obaveže da narednih sedam godina neće ući u NATO 

Prema njegovim rečima, o ovom predlogu zapadne sile još razgovaraju, a zatim će ga predstaviti najbližim Putinovim saradnicima, koji su se već o tome pozitivno izjasnili.

- Ukoliko Putin odbije ove uslove, rat će biti nastavljen. Ako masovni raketni napadi na ukrajinsku infrastrukturu, na prvom mestu energetsku, budu nastavljeni, to će značiti da je Putin odbio plan. Ukoliko ne budu nastavljeni, to će značiti ili da je prihvatio plan ili da ga razmatra i kupuje vreme da bi procenio situaciju - rekao je Solovej. 

Pregovori SAD i Rusije

Ruski istoričar je ovaj plan otkrio nakon što su se u zapadnim medijima pojavili izveštaji o tome da Rusija i SAD tajno pregovaraju o okončanju sukoba u Ukrajini. U tim medijskim izveštajima navedeno je da se traži najbolji način da se izađe iz gotovo bezizlazne situacije. Neki zapadni zvaničnici čak zagovaraju to da odmah bude potpisano primirje, a da pregovori o kraju rata budu vođeni tokom ove zime.    

Foto: AP/Tanjug

Oni se pitaju, šta Putin i Bajden dogovre tako će biti na terenu

Da bi zvanični pregovori zaista uskoro mogli da počnu govori i to što je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejk Salivan nedavno iznenada posetio Kijev, nakon čega je Zelenski počeo da priča o pregovorima s Rusijom. Mediji su izvestili da je Salivan, koji je tajno u kontaktu sa savetnikom za spoljnu politiku ruskog predsednika Jurijem Ušakovim i šefom ruskog saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim, rekao Zelenskom da bi trebalo da započne pregovore s Moskvom. 

Salivan: Povlačenje Rusa iz Hersona je izuzetna pobeda

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ocenio je da je povlačenje Rusije iz Hersona "izuzetna pobeda Ukrajine".
- To je izuzetna pobeda Ukrajine jer je jedna regionalna prestonica, koju je Rusija zauzela u ovom ratu, sada ponovo pod ukrajinskom zastavom. To ima šire strateške implikacije i znači da je smanjena dugoročna pretnja lokacijama kao što su Odesa i obala Crnog mora. To svakako nije kraj, ali je veliki trenutak - ocenio je Saliven.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Znaci Rusija izgubila rat, odlicno sad je vreme da se otkacimo od njih zauvek i udjemo u NATO.

Aco

pre 1 godinu

Hahahahhaaha pametni su ovi iz Nato-a.Daleko vam kuča bila.

Žigolo

pre 1 godinu

NATO jastrebovi zaista veruju da su Rusi toliko glupi i da mogu da ih preveslaju ovakvim budalaštinama? Pre će biti da će od Ukrajine ostati Kijev i nekoliko centralnih regiona, zapad će podeliti Poljaci, Mađari i Rumuni a istok i jug postaje deo Rusije. Znaju to čak i anglosaksonski kolonijalisti ali se prave blesavi ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija