• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

20.11.2022

20:16

MAKRON PROZIVA PUTINA, OVO NEĆE PROĆI TEK TAKO?! Rusija je grabljivica, sve je učnila kako bi Francusku gurnula u stranu!

Vesti

MAKRON PROZIVA PUTINA, OVO NEĆE PROĆI TEK TAKO?! Rusija je grabljivica, sve je učnila kako bi Francusku gurnula u stranu!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron optužio je Rusiju da "hrani" antifrancusku propagandu u Africi i da se ponaša kao "grabljivica" u problematičnim afričkim zemljama.

Govoreći na marginama samita nacija francuskog govornog područja u Tunisu, Makron je zamoljen da odgovori kritičarima koji navode da Francuska iskorišćava istorijske ekonomske i političke veze u svojim bivšim kolonijama radi sopstvenih interesa, preneo je Rojters.

- Ovu percepciju hrane drugi, to je politički projekat - rekao je Makron u intervjuu za TV5 Mond.

On je kazao da nije budala i da mnoge influensere, koji ponekad govore u njihovim programima, plaćaju Rusi, koji su im poznati.

- Izvestan broj sila, koje žele da prošire svoj uticaj u Africi, to rade da bi povredile Francusku, povredile njen jezik, posejale sumnje, ali pre svega oni slede određene interese - dodao je Makron.

Francuska, bivša kolonijalna sila u većem delu zapadne i centralne Afrike, ima dugogodišnje vojne veze širom frankofone Afrike, a francuske trupe su bile stacionirane u Maliju čitavu deceniju u sklopu protivterorističke operacije, navela je agencija.

Kritičari ocenjuju operaciju Francuske neuspešnom i krive je za dalju destabilizaciju regiona.

Francuska se, takođe, bori za uticaj u Africi sa Rusijom poslednjih godina, nakon raspoređivanja privatne grupe Vagner u nekoliko zemalja, uključujući Centralnoafričku Republiku (CAR) i Mali.

Pariz je morao da povuče trupe iz Malija nakon što je vojska te afričke zemlje izvela puč 2020. godine.

Vojne vođe su kasnije pozvale grupu Vagner da pomogne u decenijskoj borbi protiv islamističkih militanata i kako bi prekinule veze sa Francuskom.

Rusija je navela da Vagner niti predstavlja rusku držav, niti je ona finansira.

Makron je rekao da se Rusija ponaša kao "grabljivica". 

- Morate samo da pogledate šta se dešava u Centralnoafričkoj Republici ili negde drugde da biste videli da je ruski projekat koji se tamo vodi, kada je Francuska gurnuta u stranu, projekat grabljivice - rekao je Makron.

- To je urađeno uz saučesništvo ruske vojne hunte - istakao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
svetlana

pre 1 godinu

Macronu je bolje da cuti sto se tice colonija i Afrike, Neka saslusa sta je rekla italijanska premijerka Meloni. Francuska banka stampa novac za 14 africkih zemalja, koristi rudna bogastva specijalno uranijum koji koristi za svoje centrale u kojim rudnicima rade deca. Si vergogni signor Macron. ( treba da se stidis gospodine Macron ) Giorgia Meloni

zoran

pre 1 godinu

EU ode na dobos, a sada mora da se brine o svojim bivsim kolonijama od kojih ubire porez .

ŠTA SE DEŠAVA, EU PUTEVE I ŽELEZNICU SPREMA ZA RAT! I Makron, tvrdi Figaro, Francusku priprema za vojni sukob! Moskva upozorava, ima li iko da je čuje?!
Planeta

ŠTA SE DEŠAVA, EU PUTEVE I ŽELEZNICU SPREMA ZA RAT! I Makron, tvrdi Figaro, Francusku priprema za vojni sukob! Moskva upozorava, ima li iko da je čuje?!

Komisija EU i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložili su novi akcioni plan za vojnu mobilnost čiji je cilj poboljšanje sposobnosti bloka da brzo prebaci velike količine vojne tehnike i trupa na istočne granice. Istovremeno, list Le Figaro piše da francuski predsednik Emanuel Makron sprema zemlju za mogući rat

11.11.2022

17:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!
c

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini".

16.04.2024

22:32

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija