• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Informer

23.11.2022

21:27

NEKO LAŽE, ILI BORIS DŽONSON ILI BERLIN! ŽRTVA JE UKRAJINA... Evo šta su radili Nemci, Francuzi, Britanci, Italijani, Ameri uoči Putinovog napada...

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

NEKO LAŽE, ILI BORIS DŽONSON ILI BERLIN! ŽRTVA JE UKRAJINA... Evo šta su radili Nemci, Francuzi, Britanci, Italijani, Ameri uoči Putinovog napada...

Podeli vest

Portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt izjavio je da Boris Džonson ima "sopstveni odnos sa istinom", i opisao tvrdnju bivšeg britanskog premijera da se Nemačka nadala brzoj predaji Ukrajine pred Rusijom kao "potpunu besmislicu".

Džonson je za Si-En-En u ponedeljak izjavio da je nemačka vlada isprva smatrala "da bi bilo bolje da se cela stvar završi brzo, i da se Ukrajina preda".

"Znamo da veoma zabavni bivši premijer uvek ima sopstveni odnos prema istini", rekao je Hebestrajt na konferenciji za novinare u Berlinu, i dodao da se Džonson ne ponaša "ništa drugačije u ovom slučaju".

Neko opasno laže... 

Na pitanje da li bi Džonsona nazvao lažovom, Hebestrajt je ponovio:

"Mislim da to mogu potvrditi iz prve ruke, jer sam učestvovao u razgovorima sa tadašnjim britanskim premijerom u Minhenu samo nekoliko dana pre početka rata. Naime, on uvek ima veoma lični pristup istini."

Podsetimo, Boris Džonson za Si-En-En je ustvrdio da su Nemci želeli brz poraz Ukrajine

Nemačko stanovište bilo je da bi konflikt predstavljao katastrofu i da bi bilo najbolje da se sve brzo završi, poručio je bivši britanski premijer

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je da Francuska u početku "negirala mogućnost ruske invazije na Ukrajinu" i optužio nemačku vladu da je favorizovala "brzi ukrajinski vojni poraz" u odnosu na dugotrajni sukob.

Džonson je u ponedeljak izjavio za Si-En-En da su se stavovi zapadnih zemalja značajno razlikovali pre nego što je Moskva 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, izdvajajući tri vodeće zemlje EU u komentarima koji verovatno neće naići na dobar doček u evropskim prestonicama.

Džonson je, takođe, izjavio da su se zemlje EU kasnije brzo solidarisale sa Ukrajinom i da joj sada pružaju čvrstu podršku, ali da to nije bio slučaj pre početka konflikta u Ukrajini.

- To je bio veliki šok… mogli smo da vidimo kako Rusi gomilaju trupe, ali različite zemlje imale su veoma različite uglove gledanja - rekao je Džonson.

- Nemačko gledište je u jednom trenutku bilo da bi to, ako se dogodi, predstavljalo katastrofu", i da bi bilo bolje da se "cela stvar brzo završi - tvrdi Džonson, navodeći "sve vrste zdravih ekonomskih razloga" za taj pristup.

- Nisam to mogao podržati, mislio sam da je to katastrofalan način. Ali, mogu da razumem zašto su tako mislili - nastavio je Džonson. Nemačka je ubrzano nastojala da smanji svoje oslanjanje na "rusku energiju posle invazije Moskve."

Francuska i Italija

Francuzi su "sve do poslednjeg trenutka odbacivali mogućnost rata", rekao je Džonson.
Francuski predsednik Emanuel Makron u to vreme predvodio je napore Evrope da odvrati Vladimira Putina od sukoba. On ga je posetio u Kremlju samo nekoliko nedelja pre nego što je ruski lider naložio trupama da uđu u Ukrajinu.

U martu je šefu francuske vojne obaveštajne službe generalu Eriku Vidou (Eric Vidaud) naloženo da se povuče sa svoje funkcije, delimično zbog toga "što nije predvideo rusku invaziju na Ukrajinu", rekao je tada za Si-En-En neimenovani vojni izvor.

Foto: AP/Photo

Makron do poslednjeg trenutka verovao da Rusija neće napasti Ukrajinu

Džonson je, takođe, kritikovao početni odgovor Italije. On je rekao da je italijanska vlada, koju je u to vreme vodio Mario Dragi, odbijala da podrži stav koji mi zauzimamo, s obzirom na njihovo "masovno" oslanjanje na ruske ugljovodonike.

Si-En-En se tim povodom obratio francuskoj i nemačkoj vladi. Kancelarija Marija Dragija odbila je da komentariše Džonsonove izjave.

Mnogi posmatrači su u početku verovali da će sukob u Ukrajini biti završen za nekoliko nedelja ili dana.

Brza promena u EU

Džonson je rekao da su se stavovi širom Evrope ubrzo promenili.

- Dogodilo se da su svi - Nemci, Francuzi, Italijani, svi, uključujući (predsednika SAD) Džoa Bajdena - uvideli da ne postoji druga opcija. Zato što niste mogli da pregovarate sa tim tipom (Putinom). To je ključna stvar - rekao je bivši premijer i dodao da je "EU od tada sjajno radila", misleći na njeno suprotstavljanje Rusiji.

- Posle svih mojih strepnji, odajem počast načinu na koji je EU delovala. Oni su ujedinjeni. Sankcije su bile teške - nastavio je Džonson.

Dok je bio na funkciji premijera, Džonson je često kritikovao Rusiju. Uspostavio je bliske odnose sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Džonson je podneo ostavku u julu, nakon što su mu uzastopni skandali uništili reputaciju i doveli do ostavke mnogih ministara.

Hrabri momak Zelenski

Džonson je za Si-En-En rekao da je Zelenski na čelu Ukrajine bio "apsolutno izvanredan" . "On je veoma hrabar momak. Mislim da bi istorija ovog sukoba bila potpuno drugačija da on nije bio tamo."

On je dodao da, "ukoliko Ukrajina izabere da bude članica EU, treba ići na to. Mislim da bi to bila dobra stvar za Ukrajinu". Treba joj pomoći da nastavi s političkim i ekonomskim reformama, rekao je Džonson. Kijev je ranije ove godine podneo zahtev za pridruživanje Uniji.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija