• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/CNN

28.11.2022

14:35

PANIKA NA HAVAJIMA! POČELA ERUPCIJA NAJVEĆEG VULKANA NA SVETU!

AP/Photo

Vesti

PANIKA NA HAVAJIMA! POČELA ERUPCIJA NAJVEĆEG VULKANA NA SVETU!

Podeli vest

Upozorenje o padavinama pepela na snazi je od ponedeljka za Veliko ostrvo Havaja i okolne vode, nakon što je Mauna Loa, najveći aktivni vulkan na svetu, počeo da eruptira u Nacionalnom parku Havajski vulkani

„Ljudi sa respiratornim oboljenjima treba da ostanu u zatvorenom prostoru kako bi izbegli udisanje čestica pepela, a svako napolju treba da pokrije usta i nos maskom ili krpom“, upozorila je Nacionalna meteorološka služba u Honoluluu.

„Moguća je šteta za useve i životinje, kao i manja oštećenja opreme i infrastrukture. Vidljivost je smanjena. Možda će biti potrebno široko čišćenje“, dodaje se. U ponedeljak ujutro na Tviteru Havajska turistička uprava objavila je da erupcija ne preti letovima ka ostrvu. Tokovi lave su sadržani u oblasti na vrhu i ne ugrožavaju zajednice na nizbrdici, saopštila je Havajska opservatorija za vulkane. Vetrovi mogu nositi vulkanski gas i fini pepeo niz vetar.

„Na osnovu prošlih događaja, rane faze erupcije Mauna Loa mogu biti veoma dinamične i lokacija i napredovanje tokova lave mogu se brzo promeniti“, saopštila je opservatorija i dodala: „Ako erupcija ostane u Mokuaveoveu, tokovi lave će se najverovatnije biti zatvoren unutar zidova vulkana. Međutim, ako eruptivni otvori migriraju izvan njegovih zidova, tokovi lave mogu se brzo kretati nizbrdo." Erupcija je počela u Mokuaveoveou, na vrhu vulkana Mauna Loa, u nedelju oko 23:30.

Foto: AP/Photo

 

Mauna Loa, koja pokriva polovinu ostrva Havaja, eruptirala je 33 puta od 1843. godine, što je prva „dokumentovana istorijska erupcija“ vulkana, prema američkom Geološkom zavodu. Poslednji put je eruptirao 1984. godine, čineći ovaj produženi mirni period najdužim u zabeleženoj istoriji.

Prema agenciji, vulkan je nedavno bio u stanju pojačane aktivnost, koja je krajem prošlog meseca ukazala na povećanu seizmičku aktivnost i povećanu stopu zemljotresa. Aktivnost zemljotresa porasla je sa pet na 10 zemljotresa dnevno od juna 2022. na oko 10 do 20 zemljotresa dnevno u julu i avgustu, prema Geološkom zavodu SAD.

Najveći broj od više od 100 zemljotresa dnevno zabeležen je 23. i 29. septembra, preneo je CNN. Povećana aktivnost podstakla je Nacionalni park Havajski vulkani u oktobru da zatvori nacionalni park Mauna Loa za sve turiste do daljnjeg, iako je američka služba nacionalnih parkova saopštila da je glavni deo parka ostao otvoren.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija