• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

01.12.2022

17:10

NOĆNA MORA UKRAJINACA! VAGNEROVCI o kojima bruji Zapad otvorili vrata svog kampa! Pogledajte kako vežbaju vojnici PUTINOVOG KUVARA! (VIDEO)

Vesti

NOĆNA MORA UKRAJINACA! VAGNEROVCI o kojima bruji Zapad otvorili vrata svog kampa! Pogledajte kako vežbaju vojnici PUTINOVOG KUVARA! (VIDEO)

Podeli vest

Čuveni "vagnerovci" po prvi put dopustili da se poseti glavni poligon na kojem vrše obuku svojih boraca

Privatna vojna kompanija "Vagner" ruskog biznismena Jevgenija Prigožina otvorila je svoja vrata za RT, pruživši nesvakidašnju priliku da se javnost iz prve ruke upozna sa situacijom na glavnom vojnom poligonu organizacije.

Čuveni "vagnerovci" o kojima na Zapadu ne prestaju da pišu, a čiji status nije do kraja definisan ni u Rusiji, otkrili su koja je njihova glavna filozofija.

Ispunjeni su svi uslovi koji su bili traženi – da se ne otkriva tačna lokacija, kao i da se ne prikazuju lica sagovornika.  

Ono što ih, kako kažu, sve objedinjuje jeste zajednička želja da odbrane svoju otadžbinu.

Jevgenije Prigožin i "vagnerovci"

Osnivač grupe "Vagner" Jevgenije Prigožin na meti je Zapada već više od pet godina. Pripisuju mu bliske veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, jak uticaj na državni i vojni vrh Rusije, kao i umešanost u vojne aktivnosti Ruske Federacije na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Zbog navodne umešanosti u američke predsedničke izbore, Vašington ga je sankcionisao 2016. godine, da bi četiri godine kasnije to isto uradila i Evropska unija.

Prigožin je ranije poricao bilo kakve veze sa "vagnerovcima", da bi ove godine ipak priznao da stoji iza osnivanja grupe "Vagner" 2014. godine, u trenutku kada je, kako kaže, "počeo genocid nad ruskim stanovništvom Donbasa".

Po njegovoj proceni, Kremlj je tada uhvatio poslednji voz i "blokirao dolazak ukrajinske vojske na Krim", a on je, zajedno sa drugim uticajnim biznismenima iz zemlje, pokušao da "regrutuje grupu koja će putovati i zaštititi Ruse".

Po svemu sudeći, u tome je i uspeo. Upravo su "vagnerovci" danas jedan od bitnijih faktora koji doprinosi efikasnosti ruske vojske u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Ove godine, Brisel je zbog toga još jednom sankcionisao ruskog biznismena. Još neki od razloga su, kako tamo navode, i bliske veze sa predsednikom Putinom i Ministarstvom odbrane Rusije. Ruski lider demantovao je ove tvrdnje još 2018. godine.

Prošlog meseca pojavila se i vest da je britanska advokatska firma "Mekkju džuri end partners" podnela tužbu protiv njegove firme "Vagner". Kompanija će zastupati ukrajinsku stranu, a, kako se navodi na njenom sajtu, već je uključena u nekoliko slučajeva koji su povezani sa aktuelnom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

I dok se ruski biznismen oštro kritikuje na Zapadu, u Kremlju visoko ocenjuju njegov rad, ističući da je on veliki patriota koji brine o svojoj zemlji.

Po svemu sudeći, to i jeste tako.

U svom rodnom gradu, Sankt Peterburgu, u oktobru je otvorio nov centar za razvoj odbrambenih vojnih tehnologija. Centar bi trebalo da pomogne Moskvi tokom aktuelnog sukoba, ali i da generalno doprinese poboljšanju odbrane države, "uključujući i informacionu" odbranu.

"Vagner centar" postaće mesto okupljanja specijalista iz najrazličitijih oblasti, a najperspektivnije i najefikasnije ideje dobiće podršku za dalji rad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija