• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

05.12.2022

23:03

UKRAJINCI NEMOĆNI; PUTIN POSLAO SPECIJALCE! Zaharova stavila tačku: Rano je govoriti da je blizu dogovor, Zapad ispraznio skladišta! (FOTO/VIDEO)

Reuters

Vesti

UKRAJINCI NEMOĆNI; PUTIN POSLAO SPECIJALCE! Zaharova stavila tačku: Rano je govoriti da je blizu dogovor, Zapad ispraznio skladišta! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 285. dan

Zaharova stavila tačku: Rano je govoriti da je blizu dogovor

Foto: Informer/Fotomontaža

Rano je govoriti da je blizu dogovor Rusije i Ukrajine o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je Marija Zaharova.

Portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije je dodala da Rusija necěe izgubiti kontrolu nad nuklearkom.
"Nuklearna elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i Rusija u potpunosti njom upravlja. Jedino mi možemo da osiguramo fizičku i nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane", rekla je ona.
Ne dolazi u obzir da Zaporoška nuklearna elektrana pređe pod kontrolu neke druge zemlje ili da neka treća strana preuzme kontrolu nad njom, istakla je Zaharova.

Ukrajinci nemoćni; Putin poslao specijalce

General Oleksander Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da sve više i bolje obučenih ruskih vojnika dolazi na front.
On je za nacionalnu televiziju istakao da je mobilizacija povećala vojnu pretnju Rusije u Ukrajini, ali da Moskva trenutno koristi dosta stare opreme jer ima ogromnih problema sa obnavljanjem zaliha. "Na istočnom frontu situacija je veoma napeta, neprijatelj svakodnevno napada naše jedinice. Ovoliki broj ljudstva je povećao pretnju za nas i to nisu samo reči - to su nove brigade, novi bataljoni koji su obučeni, ovo je dopuna koju je vojska čekala jer je bila iscrpljena", odgovorio je Sirski na pitanje o posledicama mobilizacije koju je Moskva naredila u septembru, prenosi Skaj njuz.
"Oni koji sada dolaze bolje su obučeni od onih koji su prethodno poslani na front", dodao je Sirski.

Ukrajinci ostali bez oružja, Zapad ispraznio skladišta! 

Foto: AP PHOTO

Biće potrebno 10 do 15 godina da se popune zapadne zalihe artiljerijske municije koja se koristi za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske agresije.
Ovu informaciju saopštio je vlasnik velikog proizvođača oružja Čehoslovačka grupa (CSG).
Uprkos prilivu municije u Ukrajinu, vlasnik CSG Mihal Strnad rekao je da ukrajinskim snagama ponestaje municije jer zapadne vlade polako ostaju bez svojih arsenala zbog ograničenja proizvodnih kapaciteta.
- Artiljerijska municija je ovih dana veoma retka roba - rekao je on. "Procenjujem da će biti potrebno 10-15 godina da se popune zalihe (zapadnih armija)" zbog rata u Ukrajini, dodao je Strnad.
Evropske vlade su u velikoj meri iskoristile svoje arsenale da podrže Ukrajinu. Strnad kaže da Ukrajina ispali 40.000 granata nedeljno iz nekoliko stotina haubica koje su joj dale zapadne zemlje.

Italija šalje oružje i elektroniku za Ukrajiu

Italija je poslala Ukrajini ne samo oružje, već i više od 50 tona elektronske opreme, transformatore i druge tehnološke alate, saopštio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.
"Poklonili smo Ukrajini ne samo oružje, već i 51 tonu električne opreme, transformatore, konvertore. Obezbedili smo mnogo tehnoloških instrumenata, kao i vojnih sredstava. Veliku pomoć su dobili od nas, a od ukrajinske vlade nikada nisam imao pritužbe", rekao je ministar, prenosi agencija ANSA.

Sedam regiona Ukrajine ima probleme sa električnom energijom,

Sedam regiona Ukrajine ima probleme sa snabdevanjem električnom energijom, saopštio je predsednik Vladimir Zelenski.
„U mnogim regionima, da bi se stabilizovao sistem, bilo je neophodno preći na restrikcije", rekao je Zelenski.
„Najviše isključenja u ponedeljak uveče ima u Vinickoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Hmeljnickoj i Čerkaskoj oblasti.

Putin produžio je važenje uredbe

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je važenje uredbe o primeni posebnih ekonomskih mera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.
Ovim ukazom se zabranjuje čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima. Ograničenje se odnosi na transakcije sa hartijama od vrednosti, koje čine sastavni deo osnivačkog kapitala tih organizacija, kao i na prava i obaveze, učešća i sporazume na osnovu kojih se u Rusiji realizuju investicioni projekti.

Pogođeni energetski objekti u Ukrajini

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj potvrdio je da su energetski objekati pogođeni u Kijevskoj, Viničkoj i Odeskoj oblasti.
-Bilo je pogotka u elektroenergetskim objektima u Kijevu, Vinici i Odeskoj oblasti", napisao je on na Telegramu.

Američki sateliti snimali aerodrom Engels pre napada Ukrajinaca

Foto: Beta

Američki komercijalni sateliti kompanije „Maksar" su snimali ruski aerodrom strateške avijacije u Engelsu u Saratovskoj oblasti 3. i 4. decembra, pre nego što je Ukrajina izvršila napad dronovima.

Tužilac MKS protiv osnivanja specijalnog tribunala za Ukrajinu

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) odbacio je predlog Evropske unije da se uz podršku UN osnuje specijalni tribunal za krivično procesuiranje zločina počinjenih u Ukrajini, rekavši da je MKS sposoban da se efikasno nosi sa tim izazovom. Glavni tužilac MKS, bivši advokat iz Velike Britanije Karim Kan odbio je plan predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da se osnuje specijalni sud za "krivično gonjenje počinilaca zločina tokom ruske invazije na Ukrajinu". 
Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu pokrenuo je istragu, ali ne može da procesuira zločin agresije ili čin invazije na drugu zemlju jer Ruska Federacija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora kojim je stvoren sud. U svom predlogu fon der Lajen je ukazala da je neophodno osnovati novi sud da bi se izbegla pitanja imuniteta, jer šefovi država, kao što je i ruski predsednik Vladimir Putin, generalno se smatraju imunim na krivično gonjenje dok su na funkciji. 
"EU pogrešno tumači propise", rekao je Kan novinarima, braneći sposobnost svoje institucije da krivično goni visoke političke ličnosti, prenosi AP. 

Zelenski: Ukrajinska PVO oborila većinu ruskih raketa

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila vec´inu ruskih raketa ispaljenih danas na Ukrajinu, a radnici su vec´ započeli radove na obnavljanju energetskog napajanja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Rusija je izvela poslednji u nizu vazdušnih udara na Ukrajinu, uništavajuc´i kuc´e na jugu i energetsku infrastrukturu na severu, rekli su ukrajinski zvaničnici, preneo je Rojters. U napadima je poginulo najmanje dvoje ljudi, istakli su oni.

PUTIN VOZIO AUTOMOBIL KRIMSKIM MOSTOM, DOŠAO U INSPEKCIJU RADOVA!

 

Bombarderi ispalili više od 100 projektila, neki su već u blizini Kijeva

 

 

Pogođene su mete u Odesi, eksplozije u Kirovogradskoj, Zaporožskoj, Čerkaskoj i Viničkoj oblasti.

 

OPET POLJSKI SCENARIO?! RAKETA POGODILA SEVER MOLDAVIJE!

 

Stigao drugi talas ruskog napada

Udari se nastavljaju, eksplozije u Zaporožju, iznad Čerkaskog regiona, bruji bespilotna letelica Geran kamikaza

Ukrenergo izveštava da su projektili pogodili kritične infrastrukturne objekte.

Administracija Zelenskog saopštava da su u napadu u Odesi oštećena 2 infrastrukturna objekta.

 

TRENIRAJU ZA NAPAD NA MOSKVU?! MISTERIOZNI UDARI DRONOVA NA RUSKE VOJNE AERODROME!

 

Odesa i Krivi Rog bez vode i struje

U Odesi: Vodovodna  Infoksvodokanal rekla je da su "sve crpne stanice i rezervni vodovi bez struje - zato potrošači nemaju vodu".

U Krivom Rogu: "Deo grada je bez struje, crpne stanice su isključene", rekao je Oleksandr Vilkul, načelnik gradske vojne uprave.

Eksplozije u Lavovu, nestanak interneta širom Ukrajine

Eksplozije odjekuju u Lavovskoj i Ternopoljskoj oblasti Ukrajine nakon što je širom zemlje proglašena vazdušna opasnost, prenosi ukrajinska agencija Unian.

 

 

Do sada ukupno ispaljeno oko 80 raketa

Prema preliminarnim informacijama, ukupan broj ispaljenih raketa je oko 80  (Ks-101/Ks-55/Ks-555, kalibar i oniks) , javlja UkroSMI.

Lanisran drugi talas ruskih raketa

Drugi talas ruskih raketa leti ka Ukrajini, rekao je šef Nikolajevske vojne administracije.

Iz Azovskog mora lansiran je drugi talas supersoničnih raketa H-22 sa nosača Tu-22M 3.

 

KIJEV PRIZNAO! PRETNJA PO OPSTANAK UKRAJINE NIKAD VEĆA!

 

Nestanak struje širom Ukrajine

Potpuni nestanak struje u Sumiju, Odesi, Žitomiru, Nikolajevu i Krivom Rogu.

Snimak eksplozija u Odesi

 

 

Eksplozije u Čerkaskoj, Vinickoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine

Eksplozije odjekuju u Čerkaskoj, Vinickoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

U Vinickoj oblasti aktivirani su sistemi protivvazduhoplovne odbrane. 

U saopštenju medija se navodi da je u Odesi izbio veliki požar.

 

 

RUSIJA NAJAVILA ODMAZDU! NAFTNI EMBARGO ĆE DOĆI GLAVE EVROPSKOJ UNIJI!

 

Eksplozije u Zaporožju

"U Zaporožju je odjeknulo nekoliko eksplozija. Neke od njih su udari neprijateljskih raketa u predgrađu, a drugi deo je od uspešnog rada našeg PVO sistema. Hvala našim vojnicima na zaštiti!", izjavio je  Sekretar Gradskog veća Zaporožja.

Ukrajinske vlasti upozoravaju građane na masovni raketni napad širom zemlje.

U većini regiona već je proglašena vazdušna uzbuna.

Rusi su lansirali rakete iznad Ukrajine, javlja šef vojne administracije u Odesi Maksim Marčenko.

Kako javljaju ukrajinski mediji, dve grupe raketa usmerene na Kijev. Rakete između Dnjepropetrovske i Čerkaske oblasti stižu do kanala Dnjepra, onda će najverovatnije zauzeti kurs u pravcu Kijeva.

 

 

Gradonačelnik Kremenčuka pozvao građane u skoloništa

Upozorenje! Neprijatelj je lansirao rakete. Molim stanovnike regiona da ne ignorišu alarm i odmah se sklone, objavio je gradonačelnik Kremenčuka.

„Mogući su udari na energetske objekte. Zatvorite prozore i održavajte toplotu u zatvorenom prostoru što je više moguće“, 

 

 

Rusi podigli dve eskadrile bombardera, stiže više od 100 projektila

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena na istoku i centralnim delovima Ukrajine, a pojedine informacije govore da je ruska armija podigla najmanje 2 eskadrile strateških bombardera naoružanih dalekometnim kr H101.

Gardijan piše da dolazi više od 100 projektila, ispaljenih iz ruskih bombardera, a najverovatnije i projektili Kalibr iz mora.

Kako je rekao Gardijanov urednik Džulijan Borger navodno su ispaljena 104 projektila iz 13 aviona.

 

MAKRON NAPRAVIO HAOS U KIJEVU! ZELENSKI VAN SEBE ZBOG PREGOVORA SA PUTINOM!


Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da se sprovode „kontraobaveštajne aktivnosti“ na objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Poltavskoj oblasti.

„Radi se o Mgarskom Spaso-preobraženskom muškom manastiru poltavsko-mirgorodske eparhije i eparhijskoj upravi kremenčuške i lubenske eparhije UPC“, saopštila je SBU na svom Telegramu.

Napominje se da pripadnici policije vrše inspekciju teritorije i prostorija kako bi „pronašla lica koja su možda umešana u protivpravna dejstva na štetu državnog suvereniteta Ukrajine i pronalaženja zabranjenih predmeta“.

Napadnut ruski aerodrom Engels u Saratovu

Bespilotna letelica napala je  Aerodrom Engels u Saratovu, javlja RosZMI.

Ujutru 5. decembra nepoznati dron pao je na pistu i oštetio dva aviona.

Sa ovog aerodroma poleću Tu-95 sa krstarećim raketama koje koriste u napadima na Ukrajinu.

 

 

B-21 RAIDER SEJE STRAH MEĐU RUSIMA! Nuklearni bombarder ozbiljna pretnja, Moskva polaže nade u S-500!


Ukrajinske snage granatirale hostel u Alčevsku, devet osoba poginulo

Devet osoba je poginulo, a 15 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju hostela u Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo za izgradnju i stanovanje LNR.

„Oružane snage Ukrajine su rano ujutru 5. decembra granatirale Alčevsk iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS. Na grad je ispaljeno šest raketa"“, navedeno je u saopštenju.

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu.

POČELO JE! TOTALNI EMBARGO NA RUSKU NAFTU! MOSKVA SPREMA ŽESTOK ODGOVOR!

 

Vazdušna opasnost objavljena je u Kirovgradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

 

EVROPA UZVRAĆA UDARAC! Makron odbio diktat Amerike, ušao u direktne pregovore sa Putinom!

 

Eksplozija na aerodromu u Rjazanju, tri osobe poginule

U eksploziji cisterne za gorivo, na aerodromu u blizini ruskog grada Rjazanj, danas su poginule tri osobe, a šest je povređeno, izjavio je predstavnik hitnih službi.

U nesreći je oštećen i avion, prenosi RIA Novosti. Nadležni utvrđuju okolnosti incidenta, dodaje agencija.

Rjazanj se nalazi oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve.

 

 

Vazdušna opasnost u Zaporožju

Vazdušna opasnost objavljena je na teritoriji Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Ukrajina granatirala Donjeck

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 34 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši više od 150 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

U Zaporožju pogođeno ukrajinsko skladište municije

Ruska vojska izvela je napade na tehniku, skladišta municije i vatrene položaje ukrajiskih snaga u Zaporožju, saopštio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

Foto: AP/Tanjug

 

„Prema prvim informacijama, cilj napada su bili vojna tehnika i skladišta municije, vatreni položaji Oružanih snaga Ukrajine, kao i infrastrukturni objekti koje režim Zelenskog koristi za vođenje rata“, naveo je Rogov.

SAD traže način da Rusiju proglase "sponzorom terorizma"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Kongres SAD radi na alternativama kojima bi se prevazišle prepreke da se Ruska Federacija proglasi "zemljom sponzorom terorizma". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

Novinari Informera pažnja !!!!! Pazite šta pišete i šta obaveštavate vaše čitaoce i gledaoce. Rhzanj se ne nalazi na oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve, nego 67 kilometara jugozapadno od Moskve. Proveravajte šta pišete i šta javljate. Sramota !!!!!

Vasilije

pre 1 godinu

Dronovima tesko ostecna dva strategijska bombardera Tu-95 pred da polete da sa projektilima za napad na Ukrajinu, u bazi Engels (pic.twitter.com/rJ897Sv3Wv) , a na aerodromu kod Razjanja 200km od Moskve, jutros u 6:30 unisten je tank sa gorivom i ostecen jos jedan Tu-95 a 3 coveka su poginula i 5 je ranjeno. Ukrajinci su poceli da gadjaju objekte duboko u ruskoj teritoriji.

Fikus

pre 1 godinu

Ako je zaista došlo do napada dronovima na vazdušnu bazu Engels pored Volge, verovatnoća da je to urađeno sa teritorije Ukrajine je ravna nuli jer bi to morao biti dron dometa preko 1000km a to oni nemaju. Biće da je ipak u pitanju sabotaža tj. delo insajdera koji su bili mnogo bliže Saratovu i vojnoj bazi ...

Dario

pre 1 godinu

Crpne stanice ne umete da prevedete na srbski. Opet prepisujete od Hrvata !!

Marko

pre 1 godinu

Sistem IRIS "skinuo" 11 projektila pred Kijevom, ali im je nestalo raketa pa je 6 ruskih projektila proslo odbranu.... Iznad Odese, unistena samo 3 ruska projektila, ostali pogodili ciljeve

Baba Yaga

pre 1 godinu

Interesantan podatak za dva dana puškaranja na poligonu ovi što se obučavaju rezervisti potroše 10 000 patrona bre. E to je vojna obuka.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija