• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.12.2022

07:00

ORBANOVA ŠAMARČINA AMERICI! Makron je u pravu - došlo je vreme za UKIDANJE SANKCIJA RUSIJI, Vašington vuče EVROPU NA DNO!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

ORBANOVA ŠAMARČINA AMERICI! Makron je u pravu - došlo je vreme za UKIDANJE SANKCIJA RUSIJI, Vašington vuče EVROPU NA DNO!

Podeli vest

Evropa plaća mnogo višu cenu rusko-ukrajinskog rata nego Sjedinjene Američke Države, rekao je mađarski premijer

Mađarski premijer Viktor Orban još jednom je pozvao EU da konačno ukine sankcije Rusiji. On je rekao da je krajnje vreme da Brisel preispita svoju politiku sankcija jer EU zbog njih pati mnogo više nego Amerika.

Saglasan s Makronom

Podsećajući na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je zaključio da Evropa plaća mnogo višu cenu rata u Ukrajini nego SAD, Orban je rekao da je to apsolutno tačno.

"Predsednik Emanuel Makron je u pravu - cena rusko-ukrajinskog rata nije ista sa obe strane Atlantika", napisao je mađarski premijer na Tviteru.

Vreme je da EU ukine sankcije Rusiji

"Ako želimo da evropska industrija opstane, moramo brzo odgovoriti na evropsku energetsku krizu. Krajnje je vreme da preispitamo sankcije", naveo je Orban.

Mađarska neće obučavati ukrajinsku vojsku

Foto: Reuters

 

Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike jer smatra da će to samo eskalirati sukob u susednoj zemlji, izjavio je državni sekretar u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer.

"Neke zemlje u Evropi obučavaju ukrajinske vojnike, ali mi nećemo u tome učestvovati. Želimo da krenemo putem mira, a ne rata", napisao je Mencer na svom profilu na Fejsbuku.

Mađarska, čija ekonomija u velikoj meri zavisi od ruskih energenata, dobila je izuzeće od embarga EU Moskvi, međutim, Orban sve vreme upozorava na negativne posledice sankcija. On je u julu izjavio da je EU, uvođenjem sankcija Rusiji, sama sebi pucala u pluća i stalno poziva Brisel da se usredsredi na postizanje mira između Moskve i Kijeva, umesto na nametanje embarga. U skladu s takvim stavom, Orban je odbio da snabdeva Ukrajinu oružjem, kao i da primi NATO trupe na svoju teritoriju.

Evropljani besni

Njegov poziv Briselu da ukine sankcije Moskvi dolazi nakon Makronove posete Americi. Francuski lider tamo je otišao besan zbog odluke Vašingtona da stotinama milijardi dolara subvencioniše svoju ekonomiju i podstakne potrošače da kupuju domaće, diskriminišući tako evropske proizvode.

Desinhronizacija

Evropa je kupac gasa i nafte. Amerika je proizvođač. Dakle, postoji veliki jaz.

- Emanuel Makron

Makron, koji je javno izrazio negodovanje povodom novih mera SAD, iako su tamo energenti mnogo jeftiniji nego u Evropi, u nedelju je dao izjavu za američki CBS njuz. Rekao je da postoji veliki raskorak u tome kako kriza utiče na SAD i na EU, budući da se Evropa oslanja na stranu naftu i gas, dok je Amerika proizvođač fosilnih goriva.

- Kad pogledate današnje odnose SAD i Evrope, zaista postoji desinhronizacija. Zašto? Energija. Evropa je kupac gasa i nafte. Amerika je proizvođač. A kad pogledate situaciju, naše industrije i naša domaćinstva ne kupuju po istoj ceni. Dakle, postoji veliki jaz koji utiče na kupovnu moć i konkurentnost naših društava - rekao je Makron.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

... jel se samo meni čini da je Engleska nekako utihnula. Mada, džabe... jasno je da su oni iza svega, i politički i vojno.

Marija

pre 1 godinu

Orban je retko hrabar i posten drzavnik u svetu! Svaka mu je na mestu i ima snage da se bori sa promasenim odlukama Brisela od cega cela Evrop ima stetu.Svaka Ti cast Orbane, cast mi je sta si nam prijatelj.Kamo srece da u svetu ima vise ovakvih ljudi.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17