• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

14.12.2022

20:15

TAJNI RAT U UKRAJINI! Iz mračne zime na severu Norveške stigla je grupa marinaca, "Imali su diskretan zadatak. Opasno su rizikovali‘

Reuters

Vesti

TAJNI RAT U UKRAJINI! Iz mračne zime na severu Norveške stigla je grupa marinaca, "Imali su diskretan zadatak. Opasno su rizikovali‘

Podeli vest

Britanski komandosi bili su uključeni u „diskretne operacije“ i izvršavali zadatke u „veoma osetljivom okruženju“ u Ukrajini, tvrdi general-potpukovnik Robert Magovan, zamenik načelnika britanskog štaba odbrane i bivši šef Kraljevskih marinaca

 

Ministarstvo odbrane je ranije ove godine izvestilo da je mali kontingent britanskog vojnog osoblja stacioniran u Ukrajini kako bi obezbedio britansku ambasadu u Kijevu i održao diplomatsko prisustvo vlade tamo.

Međutim, priznanje general-potpukovnika Magovana je prvi put da je visoki vojni zvaničnik potvrdio da su britanski marinci raspoređeni u Ukrajinu i da su tamo suočeni sa ratom.

„U januaru ove godine, grupa od 45 komandosa je raspoređena u kratkom roku, iz duboke, mračne zime na severu Norveške, da evakuiše britansku ambasadu u Kijevu u Poljsku“, rekao je Magovan u komentarima objavljenim u Globe and Laurel, zvanični časopis Kraljevskih marinaca, prenosi Dejli mejl .

"Potom su se vratili u zemlju u aprilu da ponovo uspostave diplomatsku misiju, pružajući zaštitu ključnom osoblju. Tokom obe faze, komandosi su podržavali druge diskretne operacije u izuzetno osetljivom okruženju i uz visok nivo političkog i vojnog rizika", dodao je.

"Nisu uključeni u borbena dejstva"

„Kraljevski marinci su raspoređeni u Ukrajinu da podrže britansko diplomatsko prisustvo u zemlji; nisu imali borbenu funkciju“, rekao je portparol Kraljevske mornarice za Dejli mejl.

Pre ruske invazije 24. februara, britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je mali kontingent vojnog osoblja bio u Ukrajini da isporuči oružje i sprovede obuku kako je opasnost od rata rasla. Kasnije je objavljeno da je britansko vojno osoblje, uključujući operativce iz SAS-a, najelitnijih britanskih specijalnih snaga, poslato da obučava ukrajinske vojnike u korišćenju sistema naoružanja nakon početka rata.

Britansko ministarstvo odbrane je u to vreme insistiralo da nijedan britanski vojnik nije bio uključen u borbene operacije. Britansko vojno osoblje je raspoređeno da podrži razgovore o značajnoj obuci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo Oružanim snagama Ukrajine“, izvestili su oni. Oni nemaju borbenu funkciju“, naglasili su.

Specijalizovani za arktičko ratovanje

Grupa od 45 komandosa specijalizovana je za arktičko ratovanje i bila je raspoređena na vežbu obuke u Norveškoj, pre nego što je raspoređena u Ukrajinu da izvrši brzu evakuaciju osoblja ambasade. Evakuacija ključnih zvaničnika i diplomata iz Kijeva dogodila se neposredno pre ruske invazije.

Marinci su se potom u martu vratili u Norvešku, gde su učestvovali u najvećoj vojnoj vežbi NATO-a od 1980-ih. Približno 30.000 vojnika iz 28 zemalja Evrope i Severne Amerike bilo je uključeno u vežbe Cold Response 2022. Vežbe su imale za cilj da pokažu kako će ujedinjene multilateralne snage braniti Norvešku i severni bok Evrope od savremeno opremljenog protivnika.

Magovanovo priznanje sugeriše sada da se nekoliko marinaca vratilo u Kijev samo mesec dana nakon vežbi, da bi sproveli tajne operacije u ratu u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija