• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Informer

15.12.2022

18:49

PUTIN NIJE RADOVAN KARADŽIĆ, BAŠ DA VIDIMO KAKO ĆETE GA SMESTITI U HAG?! Britanac koji osudio lidera RS ima specijalan zadatak u Ukrajini!

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN NIJE RADOVAN KARADŽIĆ, BAŠ DA VIDIMO KAKO ĆETE GA SMESTITI U HAG?! Britanac koji osudio lidera RS ima specijalan zadatak u Ukrajini!

Podeli vest

Britanski sudija Hauard Morison koji predsedavao većem koje je osudilo prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog navodnih ratnih zločina, obučava 90 ukrajinskih sudija za rad na slučajevima "ratnih zločina" koji su navodno počinjeni tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi Skaj njuz.

Morison je za Skaj njuz rekao da se ne može u potpunosti isključiti da će se ruski vojni i politički lideri „jednog dana suočiti sa međunarodnim tribunalom", ali da bi to "mogao biti dug i spor proces koji će potrajati".

Spremaju 90 sudija

Morison je predsedavao suđenjem predsedniku Karadžići koji je osuđen na doživotnu robiju. Karadžić služi doživotnu kaznu u britanskom zatvoru.

Kako je za Skaj njuz rekla generalni tužilac Engleske i Velsa Viktorija Prentis, 90 ukrajinskih sudija će se vratiti u Ukrajinu „nakon što prođu zaista intenzivnu obuku i moći će bolje da rade u sudovima".

Prentis je dodala da će za većinu "ratnih zločina" suditi ukrajinske sudije u Ukrajini, "gde su svedoci i dokazi". Ona je, međutim, dodala, aludirajući na moguće formiranje vojnog suda, da i međunarodna zajednica može izraziti želju za suđenjem, ali da se u ovom slučaju još ne zna u kakvoj će formi suđenja.

"Sve opcije se razmatraju", rekla je ona.

Kako prenosi TV kanal, trenutno u Ukrajini u Kijevskoj oblasti, mobilne grupe rade na pitanjima pravosuđa. Međutim, u izveštaju se ne objašnjava da li u njihovom sastavu ima britanskih specijalista i šta tačno te grupe rade.

Prema navodima, prva grupa ukrajinskih sudija prisustvovala je trodnevnoj obuci još prošle nedelje "na poverljivoj lokaciji" u regionu, a više sudija će u narednim mesecima proći neophodnu obuku u okviru 2,5 funti milionskog paketa pomoći Ukrajini.

Ranije je Evropska komisija izašla sa inicijativom za stvaranje specijalnog međunarodnog tribunala za Ukrajinu pod okriljem UN, čiji bi jedan od ciljeva bio "privođenje pravdi" ruskog predsednika Vladimira Putina. Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen je to objasnila činjenicom da MKS ne može da sudi liderima država za akt "agresije" na drugu zemlju dok su na ovoj funkciji, pošto Ruska Federacija nije potpisnica Rimskog statuta.

Prema tužiocu Međunarodnog krivičnog suda Karimu Kanu, EU planira da stvori specijalni tribunal, podrivajući sličnu istragu koju vodi Međunarodni krivični sud u Hagu.

Foto: Tanjug

Putin nije Karadžić, Zapad provocira Rusiju, odgovr bi mogao da bude brutalan

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda pokrenulo je 2. marta istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Ukrajini. Tužilac MKS-a je 11. marta saopštio da je istražni tim suda počeo da prikuplja dokaze u okviru ove istrage. Krajem avgusta objavljeno je da je Holandija odlučila da pošalje tri misije forenzičkih stručnjaka u Ukrajinu da pomognu u istrazi.

Rusija nije članica MKS-a.

Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije u sedištu UN u Ženevi, rekao je za RIA Novosti da je za stvaranje mehanizma pod okriljem UN potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN, bez čega je nemoguć predloženi „tribunal za Ukrajinu" EU. Pres-sekretar predsednika Rusije, Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija kategorički odbacuje optužbe Kijeva za ratne zločine na teritoriji Ukrajine. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je odbacilo ideju o stvaranju međunarodnog suda za Ukrajinu i navelo da on neće imati jurisdikciju nad Rusijom.

Ministarstvo je naglasilo da ovo nije prvi put da se Rusija susreće sa licemerjem zapadnih zemalja kada se govori o humanitarnim posledicama neprijateljstava: zločini Sjedinjenih Država i saveznika u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji i drugim zemljama očigledni su stanovnicima pogođenim državama, njihovim susedima i svima koji nisu deo takozvane zlatne milijarde. Kako napominju u Ministarstvu, Rusija je ogorčena saopštenjem francuskog ministarstva spoljnih poslova o stvaranju „specijalnog tribunala za zločine agresije Rusije", te da to neće imati veze sa pravdom, kao i da Pariz odbija da vidi brojne ratne zločine ukrajinskih trupa i da ih namerno zataškava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rade

pre 1 godinu

Nije ovaj lud.Sto duze traju procesi vise para za njega i njemu slicne.Mora da nije dovoljno zaradio na nasoj nesreci.

Car

pre 1 godinu

Nisu ni rusi kao srbi da hapse svoje i predaju ih u hag. Glup naslov novinara.

PETAR

pre 1 godinu

BRITANAC ZELI DA PUTIN PRESELI BRITANIJU U ATLANSKOM OKEANU,E LJUGAVI ENGLEZI PA NIJE VAM TO SRBIJA I MILOSEVIC KRENETE NA PUTINA I TO JE VAS KRAJ

ratko

pre 1 godinu

poutin nema gamad kao mi onaj zuti smrdljivi olos on sa takvima cas posla o banderu i kraj tako putim sa izdajicama svoje zemlje radi ,nema da mu neki smrdljivi n1 bruji po televiziji i da neki smrdljibvi solak urinira po drzavi ,tako da samo toliko niski mulj kao sto su zuti olos mogu da predaju Srpske predsednike generale oficire koji su branili svoju otadzbinu ,al kad tad ce odgovarati za veleizdaju

Marko

pre 1 godinu

KOLIKO DRAKULA NA JEDNOG COVEKA STVARNO SU SMARACI CIVILIZACIJE DANAS......NOVINARI I SVET TO PODRZAVAJU OBERUCKE SAMO PARE,PARE KOJE LJUDE KVARE...EVROPU MOZE SAMO KINA DA SPASI.RUSI SU SAMO POSMATRACI IZ DALJINE I POMALO BOCKAJU GDE OVE SVRBI...GORI FASISTI NEGO 39 G.20 VEKA...CETIRI BRATA UBOGA JEBU JEDAN DRUGOGA HA,HA,HA SVETSKI LEPOTANA...

zora

pre 1 godinu

Britanci bi prvo trebali da sude sebi zboh svih genocida i masakra koje su pocinili od pocetka svog postojanja do danas. Zla nacija i najgori na planeti, cak gori od Amera su oni.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija