• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

16.12.2022

07:00

(VIDEO) PUTIN SPREMAN ZA NUKLEARNI NAPAD, ATOMSKI RAT NIKAD NIJE BIO BLIŽI NEGO SAD! Svetu preti katastrofa, ovo se mora sprečiti...

Vesti

(VIDEO) PUTIN SPREMAN ZA NUKLEARNI NAPAD, ATOMSKI RAT NIKAD NIJE BIO BLIŽI NEGO SAD! Svetu preti katastrofa, ovo se mora sprečiti...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin obavio je poslednje pripreme u slučaju eventualnog nuklearnog napada. Vojska Rusije juče je završila postavljanje dva interkontinentalna balistička projektila "jars" u svoje podzemne silose u regionu Kaluga u centralnom delu zemlje.

Sada je dovoljno samo da neko pritisne crveno dugme i da se rakete, čiji je domet 11.000 kilometara, upute ka svojim metama.

Raketa 'jars'

masa: 49,6 tona
dužina: 23 metra
prečnik: 2 metra
broj bojevih glava: 3 do 6 jačine 300 do 500 kilotona ili 6 do 9 jačine 150 kilotona
maksimalna brzina: 24.500 kilometara na čas
domet: 11.000 kilometara

Komplikovana operacija

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je juče snimke postavljanja projektila u silose u Kozeljsku. Kako je objašnjeno, u pitanju je komplikovana operacija, koja traje satima i zahteva posebnu infrastrukturu.

- Rakete "jars" su postavljene na svoje položaje u sredu i četvrtak. Operacija je uspešno izvedena - saopštili su iz ruskog ministarstva odbrane.

Kako su dodali, snimci procesa punjenja silosa raketama objavljeni su kako bi se obeležio Dan strateških raketnih snaga ruske vojske, koji se obeležava u subotu.
Međutim, stručnjaci kažu da su snimci postavljanja "jarsa" zapravo upozorenje koje Putin šalje Zapadu.

- Te interkontinentalne balističke rakete zahtevaju veliku pažnju prilikom postavljanja u podzemne silose. Ovim snimkom Putin je poslao poruku da je završena poslednja faza priprema i da su nuklearni projektili spremni za odbranu Ruske Federacije i njenih saveznika - kažu analitičari.

Zaharova: Vatikan se izvinio Rusiji

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Moskva primila zvaničnu izjavu Vatikana u kojoj se izvinjava zbog rasističkih izjava pape Franje na račun Čečena i Burjata.
- U saopštenju je posebno navedeno da Sveta stolica poštuje sve narode Rusije, njihovo dostojanstvo, veru i kulturu, kao i druge narode sveta. Sposobnost da se priznaju greške sve je ređa u savremenoj međunarodnoj komunikaciji. Ovaj gest pokazuje da iza poziva Vatikana na dijalog stoji namera da se u dijalogu saslušaju svi sagovornici i možemo reći da ovakav pristup izaziva iskreno poštovanje - ocenila je Zaharova.
Papa je, inače, u intervjuu za američke medije rekao da su "najokrutnije one trupe koje nisu etnički ruske, ali baštine rusko nasleđe, poput Čečena i Burjata".

Prema njihovim rečima, nije slučajno to što je Putin odabrao da objavi snimke pripreme nuklearnih projektila baš sada.

- Nakon vesti da će Amerika poslati Ukrajini svoj PVO sistem "patriot" upozorenje Moskve da je svaka pošiljka zapadnog oružja legitimna meta ruske vojske nije dovoljna. Ovime je Putin poručio: "Samo im vi šaljite oružje, od 'jarsa' nema odbrane" - smatraju stručnjaci.

U dometu i Njujork

Oni podsećaju da je Putin pre nekoliko dana upozorio da bi mogao da izmeni rusku nuklearnu doktrinu, prema kojoj mu je dozvoljeno da upotrebi atomsko oružje samo ukoliko je njegova zemlja napadnuta. Kako je rekao, nova vojna doktrina mogla bi, po ugledu na američku, da uključi i preventivni napad.

Inače, interkontinentalna balistička raketa "jars" može da bude lansirana ili sa kamiona lansera ili iz podzemnog silosa. Može da nosi između tri i šest nuklearnih bojevih glava, a operativni domet joj je 11.000 kilometara. To znači da su "jarsu" u dometu svi evropski gradovi, kao i Njujork u SAD, koji se nalazi 7.500 kilometara od Kaluške oblasti u Rusiji.

Ukrajinci zasuli Donjeck sa 40 raketa, najviše od 2014.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je juče da je ukrajinska vojska izvela masovni raketni udar na Donjeck u kojem je povređeno petoro ljudi, ali je uništen veliki broj civilnih objekata.
"Tačno u sedam sati ujutru centar Donjecka je bio izložen najmasovnijem raketnom napadu od 2014. godine", napisao je Kulemzin na Telegramu.
Kako je dodao, u napadu je ispaljeno 40 raketa iz višecevnih bacača BM-21 "grad", a napad je ocenio kao ratni zločin.
Kulemzin je na svom Telegram kanalu objavio veliki broj fotografija na kojima se vide oštećeni objekti u Donjecku, kao i video-snimke raketnih udara.






Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Da je nekome do sprečavanje, svašta nešto se ne bi ni desilo u zadnjih 30 godina.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija