• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

17.12.2022

15:23

MANEVAR BRISELA, AZERBEJDŽAN ĆE SNABDEVATI EU STRUJOM?! Postignut sporazum o podvodnom kablu ispod Crnog mora!

Infomer DN

Vesti

MANEVAR BRISELA, AZERBEJDŽAN ĆE SNABDEVATI EU STRUJOM?! Postignut sporazum o podvodnom kablu ispod Crnog mora!

Podeli vest

Lideri Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske potpisali su danas u Bukureštu sporazum o transportu čiste energije putem podvodnog električnog kabla u Crnom moru iz Azerbejdžana za Evropu, prenosi Ađerpres

Sporazum između vlada Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske o strateškom partnerstvu u oblasti razvoja energetike i transporta povezaće dve obale Crnog mora i mogao bi da transportuje električnu energiju do Moldavije, Zapadnog Balkana i Ukrajine, rekla je danas u Bukureštu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„S obzirom na trenutni bezbednosni kontekst koji obeležava ruski napad na Ukrajinu treba da uspostavimo bolju saradnju i pokažemo više solidarnosti za ublažavanje zajedničkih problema“, rekao je rumunski predsednik Klaus Johanis na sastanku kojem je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je tom prilikom istakla da je strategija EU da napusti ruska fosilna goriva i da se okrene ka čistim izvorima energije sa pouzdanim energetskim partnerima.

"Evropska unija je uspela da nadoknadi smanjenje ruskog gasa. Ali ne govorimo samo o upravljanju novom geopolitičkom situacijom. Radi se o stvaranju budućnosti za nas u smislu čistih, dostupnih i sigurnih izvora energije, a to su oblici obnovljive energije“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je istakla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku tom projektu kada bude sačinjena studija izvodljivosti. 

Predsednica EK  je rekla da će ovaj projekat povezati dve obale Crnog mora i dalje sa regionom Kaspijskog mora, kako digitalno, tako i energetski, kao i da električni kabl ispod Crnog mora pruža višestruke mogućnosti.

"Ovaj projekat bi mogao da donese značajne koristi Gruziji. To bi moglo da pretvori zemlju u čvorište električne energije i da je integriše u tržište električne energije EU. Kabl ispod Crnog mora mogao bi da prenosi struju do naših suseda u Moldaviji i na Zapadnom Balkanu i naravno do Ukrajine. To će pomoći u obnovi ukrajinskog energetskog sistema i obnovi zemlje", naglasila je Fon der Lajen. 

Sporazumom je predviđeno da električni kabl dužine 1.100 kilometara i snage od 1.000 MV prolazi ispod Crnog mora, od Azerbejdžana do Rumunije, kao deo napora EU da nadomesti energiju koju je dobijala iz Rusije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 1 godinu

Dok se to uradi i pusti u promet proci ce godine, a cista energija iz ajzerbedzana, je na ugalj, naftu ili gas.

Perica

pre 1 godinu

Au čega su se setili! Ako im Azerbejdžan ne pomogne neznam k'o drugi može?

milan lala

pre 1 godinu

Jesu li dobili dozvolu Rusije za kabal. Nije ekoloski zdrav za floru i faunu. Mora gospoja de lajn da podnese zahtev Ruskom ekoloskom drustvu za dozvolu. A na silu u Ruskom moru da se nesto gradi bez dozvole Rusije smesno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija