• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.12.2022

11:51

BRITANIJA NA UDARU MASOVNIH ŠTRAJKOVA! Radnici Hitne danas obustavili rad, ministar poručio građanima: VODITE RAČUNA!

Tanjug/AP

Vesti

BRITANIJA NA UDARU MASOVNIH ŠTRAJKOVA! Radnici Hitne danas obustavili rad, ministar poručio građanima: VODITE RAČUNA!

Podeli vest

Britanski ministar zdravlja Stiv Barkli poručio je građanima da budu racionalni jer će zdravstveni sistem biti pod pritiskom, pošto danas strajkuju radnici hitne pomoći


„Mislim da jednostavno treba da koriste zdrav razum, sistem će biti pod velikim pritiskom. Mislim da su ljudi toga svesni zbog činjenice da sindikati ne pokrivaju sve hitne pozive koji sami po sebi, kao kategorija tri, mogu postati veoma ozbiljni“, rekao je on za BBC Njuz.

Hiljade radnika hitne pomoći u Engleskoj i Velsu danas je u štrajku zbog plata, pojačavajući pritisak na zdravstveni sistem koji  finansira država, prenosi Rojters.

Obustava rada zaposlenih u hitnoj pomoći dolazi samo dan nakon štrajka medicinskih sestara, a šefovi bolnica upozoravaju da će ova akcija dovesti u opasnost pacijente.

Vlada je saopštila da će štrajk, koji je "za duboko žaljenje",  rezultirati manjim brojem vozila hitne pomoći na putu. 

Ministar Barkli je naveo da će Nacionalna zdravstvena služba (NHS) dati prioritet potrebama onih koji su životno ugroženi. 

„Moja poruka javnosti je da vode računa o tome i da planiraju svoje aktivnosti u skladu sa tim“, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Sindikat GMB saopštio je da je plata u zdravstvenim službama pala za 17 posto u realnom iznosu od 2010. godine, dok je potražnja za vozilima hitne pomoći porasla za 77 procenata u istom periodu. 
Rejčel Harison, nacionalna sekretarka sindikata, izjavila je da vlada može da reši spor u bilo kom trenutku. 

„Pokušali smo sve da povećamo plate, koje su uzrok ovog spora, ali vlada neće da sasluša, neće da razgovara. Radnici hitne pomoći i javnost zaslužuju bolje“, rekla je ona.

Nezavisno telo za reviziju plata odredilo je za više od milion radnika NHS-a povećanje plata od najmanje 1.400 funti (1.704 dolara), što je rast od najmanje 4,0 posto za većinu osoblja hitne pomoći, navodi vlada. Sindikati su tražili povećanje zarada iznad stope inflacije koja je u novembru iznosila 10,7 procenata, prenosi Rojters.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija