• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.12.2022

07:00

KINI PRETI POMOR ZBOG KORONAVIRUSA! Predviđa se da će nestati MILION Kineza! Najmnogoljudniju zemlju tek čeka ono najgore

Vesti

KINI PRETI POMOR ZBOG KORONAVIRUSA! Predviđa se da će nestati MILION Kineza! Najmnogoljudniju zemlju tek čeka ono najgore

Podeli vest

Nakon što je vlada u Pekingu ublažila mere za suzbijanje širenja korone, virus počeo nekontrolisano da se širi, te su bolnice krcate, a pune se i mrtvačnice. Eksperti predviđaju da bi u ovom talasu moglo da umre čak milion Kineza

Kinezima preti pomor zbog novog, dosad najjačeg talasa koronavirusa. Otkako je vlada u Pekingu ublažila stroge mere za suzbijanje širenja virusa, zaraza je buknula, te su bolnice krcate pacijentima, a pune se i mrtvačnice. Prema procenama stručnjaka, ovaj talas bi mogao da odnese čak milion života.

Korona cunami

Za razliku od zapadnih zemalja i Srbije, gde su građani praktično navikli da žive s koronom, Kinezi nisu imali tu priliku. Sve vreme su u karantin stavljani milionski gradovi zbog svega nekoliko slučajeva virusa. Onda je u novembru kineski predsednik Si Đinping ublažio stroge antikorona mere posle niza protesta po gradovima.

Tako je praktično napuštena politika nulte tolerancije na virus, koji je krenuo nekontrolisano da se širi među stanovništvom. Već krajem novembra bolnice su počele da se pune, te su sada krcate pacijentima, uglavnom starijim ljudima. Direktor Prve univerzitetske bolnice u Pekingu, Vang Guangfa, opisao je novi talas epidemije u Kini kao cunami.

Foto: Youtube printscreeen

U Kini porast obolelih
Teška klinička slika
Sve nas plaši situacija u Kini, koja prijavljuje obolele sa teškom kliničkom slikom
Tedros Adanom Gebrejesus

Fotografije i snimci iz bolnica prikazuju pacijente kako leže čak i u hodnicima jer su sobe i jedinice intenzivne nege prepune. Na jednom od snimaka vide se i nagomilani leševi u žutim vrećama u mrtvačnici.

Prema zvaničnim podacima, juče je u Kini registrovan 3.761 novozaraženi, međutim, taj broj je mnogo, mnogo veći. Kineski zvaničnici i sami priznaju da uopšte ne vode evidenciju o nesimptomatskim slučajevima, niti žele da se zna tačan broj obolelih.

Foto: AP Photo

Sve više hospitalizovanih

Slično je i sa smrtnim slučajevima, kojih je u Kini zvanično od početka pandemije bilo samo 5.241. Nadležni kažu da u smrt od kovida ne ubrajaju umrle koji su imali neku primarnu bolest. Tako se tačan broj obolelih i mrtvih od korone u Kini ne zna, ali su stručnjaci matematičkim proračunima utvrdili da bi samo u ovom talasu moglo da bude više od milion preminulih.

Moguća nova mutacija

Zapadni stručnjaci upozoravaju da bi trenutna situacija u Kini mogla da ima posledice po čitav svet.

- Pandemija je daleko od kraja. Preti nam novi soj virusa, budući da se u kini masovno širi među ljudima koji nisu stekli nikakav imunitet. Videli smo da su se prethodne varijante lako širile po svetu, tako da ni novu mutaciju nećemo izbeći - kazao je dr Sajmon Klark, mikrobiolog na britanskom Univerzitetu Reding.

 

SZO sazbrinuta

Zabrinutost zbog situacije u Kini izrazio je i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

- Sve nas plaši situacija u Kini, koja prijavljuje obolele sa teškom kliničkom slikom - kazao je Gebrejesus.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
defrftgde

pre 1 godinu

americki virus bacen na kineze, to je jasno ko dan... udri Putine sotonu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija