• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

24.12.2022

14:08

RAT U PARIZU! BES KURDA IZLIO SE NA ULICE, LETE KAMENICE, ŠOK BOMBE... Dramatične scene u francuskoj prestonici posle jezivog zločina (FOTO, VIDEO)

Reuters/printskrin Tviter

Vesti

RAT U PARIZU! BES KURDA IZLIO SE NA ULICE, LETE KAMENICE, ŠOK BOMBE... Dramatične scene u francuskoj prestonici posle jezivog zločina (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Protest kurdske zajednice u centru Pariza prerastao je u sukobe demonstranata i policije nakon što su protestanti izašli na ulice tražeći odgovore povodom ubistva trojice Kurda u francuskoj prestonici

Policija koristi šok bombe kako bi rasterala demonstrante, oni uzvraćaju kamenicama, pale kontejnere.

Naoružani napadač je u petak izvršio ubistva u Kurdskom kulturnom centru i u obližnjem kafiću u prometnom delu 10. pariskog arondismana, prenosi Rojters.

Policija je potom uhapsila 69-godišnjeg osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gde je čekao na suđenje zbog napada sabljom pre godinu dana na izbeglički centar u Parizu.

 

 

Nakon što se više desetina pripadnika kurdske zajednice sukobilo sa policijom u petak popodne, Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u 12 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mestu okupljana demonstranata u Parizu.

 

 

Na trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave. Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.

"Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti", izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.

 

 

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje 10. godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

"Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja", izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Magla

pre 1 godinu

Tako su albanci na Kosovu .. uzivajte u "miru" koji ste kupovali otimanjem tudjih teritorija ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija