• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

27.12.2022

20:02

ZAPAD NE SME DA IGRA NA KARTU PORAZA RUSIJE - SVI ĆEMO NESTATI U OGNJU NUKLEARNOG RATA! Ljudi, dozovite se pameti - ima li ko da čuje apel američkog profesora!

Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

ZAPAD NE SME DA IGRA NA KARTU PORAZA RUSIJE - SVI ĆEMO NESTATI U OGNJU NUKLEARNOG RATA! Ljudi, dozovite se pameti - ima li ko da čuje apel američkog profesora!

Podeli vest

Zapad ne može sebi da dozvoli da izgubi od Rusa u Ukrajini, jer bi za njega ustupanje njenih teritorija Rusiji bilo ravno porazu ne samo SAD! Velika je verovatnoća nuklearnog udara. Ako se to dogodi, Londona više neće biti, a ni Evrope, svi ćemo nestati u ognju nuklearnog rata.

Izjave „neimenovanih zvaničnika" Pentagona o mogućnosti nanošenja „obezglavljujućeg udara" po Kremlju pretnja su fizičkom likvidacijom predsednika Rusije, izjavio je Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije je u ovom kontekstu upozorio:
       
- Ako neko u Vašingtonu zaista razmatra takve planove, onda neka dobro razmisli o mogućim posledicama.

Po njegovim rečima, na Zapadu su izgleda „potpuno odbacili svaku pristojnost".
       
Podsetio je da je donedavna britanska premijerka Liz Tras u jednoj predizbornoj debati rekla da je „potpuno spremna da izda naređenje za nuklearni udar po Rusiji".
       
Lavrov je takođe ukazao i da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski javno prizivao „preventivni nuklearni udar NATO protiv Rusije.
       
Kremlj je optužio Kijev da uvlači Zapad u antirusku nuklearnu retoriku.
       
U oktobru je ruski ambasador u Vašingtonu, Anatolij Antonov, ukazao na izjave penzionisanih generala Bena Hodžisa i Dejvida Petreusa da SAD nanesu moćne konvencionalne udare po ruskim trupam u Ukrajini i poziv bivšeg savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, Džona Boltona, da Vašington organizuje promenu režima u Rusiji.
       
Na Zapadu postoje snage koje bi imale koristi od ruske ograničene upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini jer bi im dalo šansu za međunarodnu izolaciju Rusije.
       
Međutim, Džon Miršajmer, poznati američki naučnik i profesor na Univerzitetu u Čikagu, upozorava da je to opasan „ruski rulet":
      
- Na Zapadu se svašta priča o pobedi nad Rusijom na teritoriji Ukrajine, o potkopavanju njene ekonomije, promeni režima, a možda i raspadu po uzoru na raspad SSSR. Ali, ta država ima hiljade nuklearnih bojevih glava i sigurno će ih upotrebiti ako bude ugroženo njeno postojanje. To je uvrnuti paradoks koji ljudi izgleda uopšte ne razumeju: što je uspešnija borba NATO i Ukrajine protiv Rusije, to je veća verovatnoća da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje.

Miršajmer faktički upozorava da je Zapad u klopci i da je sam sebe uveo u cajtnot u kojem svaki potez pogoršava pozicije svih igrača.
       
Američki profesor precizira da Zapad ne može sebi da dozvoli da izgubi od Rusa u Ukrajini, jer bi za njega ustupanje njenih teritorija Rusiji bilo ravno porazu ne samo SAD:
       
- Sjedinjene Države i njihovi saveznici su se u sve ovo uključili isključivo zarad pobede i smatraju neprihvatljivim bilo kakve ustupke Rusima. Ali, ni atlantisti ne mogu da pobede, jer približavanje pobede nad Rusijom preti nuklearnim ratom. Meni je sasvim očigledno da se mora biti izuzetno oprezan kada se ima posla sa teško naoružanom neprijateljskom supersilom čije je nuklearno oružje usmereno direktno na vas.
       
Miršajmer dodatno objašnjava zašto:
      
- Velika je verovatnoća nuklearnog udara. Ako se to dogodi, Londona više neće biti, a ni Evrope: svi ćemo nestati u ognju nuklearnog rata. Verujem da je glavni cilj da se ovo izbegne.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17