• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.01.2023

11:10

HOĆE LI UKRAJINA PREŽIVETI 2023. GODINU? Prolećna OFANZIVA uliva strah u kosti Kijevu, Rusi nikad spremniji - PUTIN IDE DO KRAJA!

Tanjug/AP/printscreen

Vesti

HOĆE LI UKRAJINA PREŽIVETI 2023. GODINU? Prolećna OFANZIVA uliva strah u kosti Kijevu, Rusi nikad spremniji - PUTIN IDE DO KRAJA!

Podeli vest

Austrijski pukovnik Markus Rajzner upozorava da ukrajinski uspesi na frontu nisu razlog za slavlje na Zapadu jer, po njegovom mišljenju, Vladimir Putin ipak ima "bolje karte"

Pukovnik Markus Rajzner, stručnjak za strategiju Federalne vojske Austrije, postao je poznat međunarodnoj publici po svojoj vojnoj analizi rata u Ukrajini od početka invazije. Sada, u intervjuu za "ntv", poziva javnost da obrati pažnju na novi razvoj događaja.

Rajznera je iznenadio način na koji trupe Vladimira Putina vode ovaj rat. Kako on tvrdi, svi u Rusiji i na Zapadu su očekivali brzu pobedu ruskih snaga. Međutim, ispostavilo se da su Ukrajinci mnogo teži protivnik nego što bi to bilo ko očekivao.

Plan A - Blickrig

„Odmah nakon početka ruske invazije, preovladavalo je mišljenje da Ukrajina neće moći dugo da vodi ovaj rat, Zapad nije verovao u sposobnost Ukrajinaca da se odbrane, a tajne službe su očekivale da će Kijev pasti za nekoliko sati., rekao je Rajzner. 

Ali, „Ukrajinci su sve iznenadili“, naglašava oficir.

On takođe jasno stavlja do znanja da je celokupna odbrana zemlje u prvih nekoliko dana i sati bila na ivici pucanja. Ali, kada su se Rusi povukli iz oblasti Kijeva, celom svetu je postalo jasno da je plan A Kremlja propao.

Foto: Printskrin

Plan B - Smrt i uništenje 

„Rusi su ceo svoj početni plan izgradili na udaru obezglavljivanja – hteli su da osvoje Kijev i svrgnu predsednika Zelenskog. Nakon propasti te ideje, Rusi su naglo promenili taktiku," izjavio je Rajzner. 

Ukrajinci nisu samo uspeli da se odbrane, već i da izvedu velike kontraofanzive oko Harkova, Limana i Hersona. Rusija je tada shvatila da je napravila veliku grešku u planiranju invazije. Ipak, Rusi su dosta naučili iz svojih poraza i tako promenili način na koji vode rat.

"Osnova Plana B ruskih snaga je pojačana bitka za Donbas, sa promenjenom taktikom. više ne pokušavalju da napreduju brzo i duboko, već polako uz masovnu artiljerijsku podršku“, izjavio je austrijski pukovnik.

Prema njegovom mišljenju, Rusi su koristili džepove u Lisičansku i Severodonjecku da bi više puta uništavali ukrajinske rezerve i isporuke oružja sa Zapada. Na kraju, Rusi su zauzeli oba grada,ali je dalje napredovanje u pravcu centralne reke Dnjepar propalo. 

HIMARS zadaje ogromne probleme

„Bilo je potrebno neko vreme da Zapad shvati koliko je zapravo potrebno vojne pomoći Ukrajini. Kriva je bila i ukrajinska propaganda koja je sugerisala da se uspeh može postići i bez ovog oružja“, kaže Rajzner. 

Isporukom američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS, Kijev je dobio šansu da se nosi sa nadmoćnijim neprijateljem. Samo sa njima su Ukrajinci uspeli da se suoče sa ogromnom artiljerijskom prednošću koju Rusi imaju nad njima, i da ciljano napadaju deponije municije i puteve snabdevanja. 

"Previše za smrt. Nedovoljno za život"

Dosadašnje isporuke oružja su samo kap u moru. Rajzner ne može da razume zašto je teška oprema dostupna samo u količinama od nekoliko desetina, a ne stotina, koliko zapravo treba Ukrajini.

Foto: AP/Photo

HIMARS

„Ono što Zapad daje Ukrajini je previše za umiranje i premalo za život. Meni izgleda kao da Amerikanci žele da dođu do diplomatskog rešenja sukoba ili barem zamrzavanja borbenih dejstava – da bi Ukrajincima dali šansu za oporavak i pregrupisanja snaga", izjavio je austrijski pukovnik.

Rusi su se već prilagodili

Međutim, Rajzner je naveo razloge zbog kojih smatra da dosadašnje uspehe Ukrajine ne treba precenjivati.

​​„Prvo, Ukrajini je potrebna konstantna masovna podrška Zapada, pre svega u vidu isporuke oružja i obaveštajnog izviđanja. Drugo, Rusija je shvatila da se stanje na frontu menja i ponovo pokušava da se prilagodi u skladu sa tim", rekao je austrijski pukovnik. 

Promena taktike ruskih snaga se najbolje pokazala mobilizacijom više od 300.000 rezervista i napadima na kritičnu civilnu infrastrukturu, pre svega na električnu mrežu, pred zimu.

"Raketni napadi na energetsku strukturu se dešavaju iz dva razloga. Jedan od njih možemo nazvati "oblikovanje", u prevodu - priprema za veliku ofanzivu ,otežavajć isporuku zaliha koje su Ukrajini hitno potrebne sa Zapada. Drugi razlog je uništavanje morala ukrajinskog stanovništva“, smatra Rajzner.

Foto: Reuters

Kijev pod udarom ruskih raketa

Kao što su pokazala istorijska bombardovanja gradova tokom Drugog svetskog rata, "uništavanje morala" ne funkcioniše uvek kako je zamišljeno, a često dolazi i do suprotnog efekta. Međutim, ono što je loše za Kijev i ukrajisnke snage jeste strateško trošenje na svim nivoima. 

Predaja je skoro nezamisliva

Po mišljenju austrijskog pukovnika, šansa da će Putin jednostavno proglasiti poraz je ravna nuli nula. 

„Mislim da je predaja Rusije gotovo nezamisliva. Sadašnje rukovodstvo je toliko zahvaćeno ovim ratom da ne može jednostavno da odustane. Samo bi državni udar u Kremlju to promenio, a čak i da se on dogodi, to ne bi sigurno značilo da će se rat završiti, jer su neki od potencijalnih prestolonaslednika radikalniji od samog Putina", tvrdi Rajzner.

Ipak, diplomatsko rešenje je veoma daleko. I Ukrajina i Rusija pretpostavljaju da trenutno mogu više da dobiju na bojnom polju nego za pregovaračkim stolom.

Kijevu treba saopštiti loše vesti na vreme

Po mom mišljenju, Ukrajina može da nastavi ovaj sukob samo ako Zapad odluči da je podrži bezuslovno, svim sredstvima koja su joj na raspolaganju. Alternativa tome je da priznamo da nismo spremni na takvu vrstu podrške. Ukoliko bi to bio slučaj, loše vesti trebamo da saopštimo Kijevu što pre.

- Pukovnik Federalne vojske Austrije Markus Rajzner

Nova ruska ofanziva se nazire

Rusija se već neko vreme pokušava da stvori situaciju u kojoj bi Ukrajina "upala u klopku" i nepormišljenom ofanzivom naletela na masovnu rusku artiljerijsku vatru. 

Sa nastupanjem zime, obe strane imaju želju da iskoriste sve šanse i mogućnosti. Rusi se ponašaju defanzivno i nastavljaju da gomilaju snage. U isto vreme, kritična infrastruktura i dalje ostaje na udaru raketnih napada.

Za razliku od Rusa, Ukrajinci će ove zime pokušati da donesu ključne odluke, kao na primer, pokretanje ofanzive na Melitopolj. Zauzimanje grada, kombinovano sa još jednim napadom na Kerčki most, dalo bi Ukrajini veliku prednost na frontu jer bi tada ruska vojska na Krimu bila potpuno odsečena od linija snabdevanja.

Foto: Reuters

Međutim, po mišljenju Rajznera, ruske snage planiraju svoju ofanzivu na proleće.

„Ako ukrajinska vojska bude oslabljena sopstvenim napadima tokom zime i posledicama ruskih napada na energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, Rusi će pokušati da pređu u ofanzivu. Do tada, oni će gomilati snage i masovno slati mobilisane regrute na front“, izjavio je austrijski pukovnik.

Ukrajina (ne) može da pobedi

Rajzner upozorava da neuspesi na početku rata ne nagoveštavaju konačan poraz Rusije.

„Činjenica da Rusi nisu pobedili u februarskom blickrigu ne bi trebalo da nas navede da verujemo da mogu biti poraženi. Na duže staze, Vladimir Putin bi ima mnogo bolje karte. Zemlja od 143 miliona ljudi bori se protiv mnogo manjeg suseda. Rusi svoju beskrupuloznost u obračunu sa sopstvenim regrutima koriste kao borbu protiv većeg morala Ukrajinaca. Na kraju krajeva, ishod rata će u velikoj meri zavisiti od toga da li će ruski narod ostati miran", zaključuje pukovnik Rajzner.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PETAR

pre 1 godinu

OVAJ AUSTRIJSKI STRUCNAK TOLIKO JE DOBAR DA NE ZNA DA SU NJEGOVI DVA RATA IZGUBILI I SAD DELI LEKCIJE PUTINU .SRECOM PUTIN NIJE CUO ZA NJEGA INACE BI DOBIO MESTO NJEGOVOG SAVETNIKA . DA POSETIM STRUCNJAKA DA NE BRINE ZA PUTINOVU RUSIJU ONI GRICKAJU UKRAINU DEO PO DEO NADAM SE DA U OVOJ GODINI ,NA ZALOST OVOG STRUCNJAKA I ZAPADNIH ISTOMISLJENIKA,UKRAINA BICE PROSLOST,,ZIVELA SRBIJA,ZIVELA RUSIJA..PAKAO ZAPADU,,

Miro

pre 1 godinu

Zaista je smešno ovo reklamiranje VBR HI Mars-a. Za neupućene to je samo Višecevni bacač raketa. Modernizovana Kaćuša. Teško da su Rusi iznenađeni nečim što su oni izmislili.

Milutin

pre 1 godinu

Ukraina će da preživi i biće u sastavu ruske federacije.sadašnje vođstvo ukraine biće likvidirano po principu američke likvidacije Gadafija.narod ce se glasati sa se ukraina pripoji rusiji,mali deo uzima mađarska i belorusija.poljaci traže deo kolača ali da li će im pokloniti rusija zavisi da li je poljska voljna sa napusti nato.ne treba da se mučite sa nagadanjima šta će biti.ovo je rešenje i treba sa ga svima oredočite i to najmanje tri puta neseljno do jula meseca ove godine.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija