• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mk.ru

29.12.2022

16:15

UKRAJINCI POJELI MAMAC, RUSI UPOTREBILI NOVU TAKTIKU NAPADA! Jato dronova uništilo komplet infrastrukturu, PVO nije imao šanse

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINCI POJELI MAMAC, RUSI UPOTREBILI NOVU TAKTIKU NAPADA! Jato dronova uništilo komplet infrastrukturu, PVO nije imao šanse

Podeli vest

Ruske trupe su promenile taktiku izvođenja raketnih udara na infrastrukturu Ukrajine i njenu PVO (PVO).

Kao rezultat napada 29. decembra, pored uništenja kritične infrastrukture, bilo je moguće uništiti i dva PVO sistema- kod Kijeva i u Odeskoj oblasti. Vojni ekspert, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov rekao je za ruski portal MK kako su sada organizovani udari i zašto je ukrajinski sistem nemoćan protiv njih.

Napadi na infrastrukturu Ukrajine počeli su noću. Dronovi „Geran-2“ napali su vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine u centralnim regionima Ukrajine i pogodili skladišta naoružanja i opreme, kao i mesta razmeštanja sistema PVO u oblastima Harkova, Zaporožja, Dnjepropetrovska, Odeske i Nikolajevske oblasti. .

Dronovi su takođe pogađali ciljeve u Slavjansku i Kramatorsku, uključujući skladište artiljerijske municije.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

Kao što su primetili brojni stručnjaci, pre udara krstarećih raketa, iznad većine objekata pojavili su se simulatori vazdušnih ciljeva sa Luneberg sočivima (oni imitiraju efektivnu površinu rasejanja pravih ciljeva velikih veličina - na primer, borbene letelice - "MK") . Takvi uređaji se koriste za otvaranje područja protivvazdušne odbrane. Nakon što su Ukrajinci potrošili projektile na mamce, počela je glavna faza našeg napada.

Ujutro 29. decembra izvršen je masivan udar krstarećih raketa Kalibar, kao i raketa sa vazdušnim lansiranjem Kh-101, Kh-22 i Kh-32. Ukupno, prema ukrajinskim izvorima, u napadu je bilo uključeno najmanje 120 projektila.

Prema rečima vojnog analitičara Jurija Knutova, posebnost poslednjih masovnih udara na kritične infrastrukturne objekte Ukrajine leži u „složenosti i promeni sastava sredstava za napad“.

- Ako smo ranije koristili samo rakete Kalibar, a zatim se uključilo još dronova kamikaza tipa Geran, sada koristimo bespilotne letelice koje idu ispred skoro najvećeg dela raketa i ometaju sistem PVO, terajući neprijatelja da troši rakete na ekstremno jeftine i beskorisne dronovi - rekao je stručnjak.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

Drugo, udarna grupa uključuje rakete Kh-58 i Kh-31P. Reč je o protivradarskim raketama koje se automatski navode radarskim snopom ukrajinskih protivvazdušnih sistema S-300 i Buk. Dakle, ako je reč o Buku, kompleks je potpuno uništen, a ako je reč o kompleksu S-300, onda je uništen radar, što čini lansere praktično beskorisnim.

Prema rečima stručnjaka, nova taktika je dovela do toga da su tokom poslednjeg udara onesposobljena četiri protivvazdušna raketna diviziona ukrajinske PVO.

- Ovog puta smo postupili na sličan način. A takva mešana kompozicija udarnog naoružanja dovodi do toga da Ukrajina naširoko koristi skupe rakete protiv relativno jeftinih dronova kamikaza i krstarećih raketa. Kao odgovor, ona dobija, respektivno, dolazak protivradarskih raketa Kh-58 i Kh-31P.

Kao rezultat toga, značajan deo sistema PVO koje Ukrajina koristi preusmerava se na zamke koje koriste naše Vazdušno-kosmičke snage ili raketne snage.

Skoro svi ciljevi su pogođeni sa velikom preciznošću i efikasnošću. A to su uglavnom ta sredstva koja su imitatori ciljeva i dizajnirana su da ili odvuku pažnju neprijatelja ili unište njegove radare koji zalutaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija